Film- en tv-tipsMaandag 23 maart 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven
Hilary Swank en Jason Finn in Freedom Writers. Beeld AP
Hilary Swank en Jason Finn in Freedom Writers.Beeld AP

Movies That Matter: Verstoten vaders

NPO 2, 20.25 uur

Het Movies That Matter festival in Den Haag, met documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige samenleving, is dit jaar afgelast. Een van de titels die er in première zouden gaan is Verstoten vaders. Regisseur Elena Lindemans volgde drie mannen die na hun scheiding de kinderen niet meer mogen zien. Via jeugdzorg en de rechtbank voeren ze een lange, stille en soms wanhopige strijd tegen in hun ogen valse beschuldigingen en verdachtmakingen. In Nederland zijn vaders bovenmatig vaak het slachtoffer van ouderverstoting na een scheiding.

The Living Daylights

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, John Glen, 1987) In 1986 leek het er even op dat Jeroen Krabbé de nieuwe James Bond werd. De producers zochten een opvolger voor Roger Moore; toen Timothy Dalton en Pierce Brosnan afvielen – ze waren te druk met andere rollen – kwam men uit bij Krabbé. ‘Of ik dat had kunnen doen weet ik eigenlijk niet’, aldus Krabbé in 2012. ‘Want Bond moet zo’n Brits iemand zijn, met een Brits accent en op en top gentleman.’ Uiteindelijk kreeg Dalton alsnog de hoofdrol in The Living Daylights en mocht Krabbé de Russische slechterik spelen.

Timothy Dalton in The Living Daylights. Beeld
Timothy Dalton in The Living Daylights.

The Spiderwick Chronicles

Net 5, 22.15 uur

(Fantasy, Mark Waters, 2008) Fantasyfilm en aardige horrortrip voor minderjarigen, naar de jeugdboeken van Tony DiTerlizzi en Holly Black. Drie kinderen vinden in hun nieuwe huis een geheimzinnig boek en ontdekken al lezend een compleet elfen-, trollen- en reuzenpaduniversum. Bovendien leren ze dat de wereld meer te vrezen heeft van een schmierende Nick Nolte als oppergoblin Mulgaraat dan van terreur of gaten in de ozonlaag. Kinderen die onheil over zich afroepen door een toverboek te openen: het lijkt wel een tienervariant op Sam Raimi’s The Evil Dead (1981), waarin een stel leesgrage twintigers eveneens op het kwaadste kwaad botst.

Trol in The Spiderwick Chronicles. Beeld Industrial Light
Trol in The Spiderwick Chronicles.Beeld Industrial Light

Freedom Writers

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Richard LaGravenese, 2007) Te mooi, maar waargebeurd verhaal: na de ernstige rassenrellen in 1992 laat een lerares Engels in Los Angeles de leerlingen in haar raciaal gemengde en verdeelde klassen een dagboek bijhouden waarin ze alles mogen schrijven wat in hen opkomt. Met de kennis van de inhoud van die dagboeken die ze heeft, krijgen haar lessen een zodanig andere inhoud dat de verdeelde klas een hechte groep wordt en het verzamelde dagboek een groot succes. Hoofdrolspeler Hilary Swank produceerde zelf de film. Freedom Writers is niet altijd geloofwaardig en overschrijdt soms de grenzen van betamelijke sentimentaliteit, maar blijft fascineren. Ook omdat het waargebeurd is natuurlijk.

Experimensen

NPO 3, 21.20 uur

In een nieuw seizoen afleveringen van Experimensen verandert Stefano Keizers de tv-studio weer in een laboratorium. In de panelshow waarin wetenschap en humor samenkomen onderzoekt Keizers de wetenschap achter actuele studies en nieuwsberichten. Daarbij vuurt hij vragen af op de bekende Nederlanders die wekelijks als panellid aanschuiven, waarna wetenschapsjournalist Anna Gimbrère het juiste antwoord toelicht. Cabaretier en auteur Stefano Keizers is een alter ego/levend kunstwerk van beeldend kunstenaar Gover Meit, dat in 2015 het levenslicht zag.

De monitor

NPO 2, 22.15 uur

Eind januari berichtte De monitor over wantoestanden bij religieuze gemeenschappen in Nederland. In de uitzending werden beelden getoond van zogenaamde demonenuitdrijvingen bij kinderen binnen de christelijke beweging De Laatste Reformatie. De redactie ontving veel tips van kijkers die als minderjarige ook een soortgelijk ritueel moesten ondergaan. De praktijk is niet beperkt tot De Laatste Reformatie, maar zou plaatsvinden op meerdere plaatsen. In de uitzending vertelt Tikva haar verhaal en pleiten politici en wetenschappers voor een onderzoek.

No One Saw a Thing

Canvas, 23.20 uur

Jarenlang ging het plaatsje Skidmore in de Amerikaanse staat Missouri gebukt onder de terreur van Ken Rex McElroy, die werd beschuldigd van diefstal, geweldpleging, brandstichting en kindermishandeling. Daaraan kwam op 10 juli 1981 een eind, toen tientallen mensen zijn auto omcirkelden en McElroy achter het stuur werd doodgeschoten. Bij het politieonderzoek dat volgde getuigden alle ondervraagden niets te hebben gezien. De zesdelige true crime documentaireserie No One Saw a Thing onderzoekt de opzienbarende zaak en de invloed ervan op de gemeenschap.

Meer over