Film- en tv-tips23 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 23 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Oorlogswinter (2008). Beeld
Beeld uit Oorlogswinter (2008).

Kruimeltje

(Drama, Maria Peters, 1999)

NPO 3, 09.00 uur.

De romantische sneeuw die valt in het Rotterdam van Kruimeltje, jaren twintig vorige eeuw, is ook de sneeuw waaronder Kruimeltje bijna sterft van de kou, nadat de koster hem op Kerstavond uit de kerk heeft geknikkerd. Regisseur en scenarioschrijver Maria Peters (Pietje Bell, Sonny Boy) maakte een effectieve bewerking van het klassieke jeugdboek. Ze gaf daarin vooral de sfeer een belangrijke rol; alles heeft een bruine, nostalgische tint. Goed spel van bekende namen (Thekla Reuten, Jan Decleir), maar ook van debutant Ruud Feltkamp, met zijn nozemachtige mimiek een uitstekende titelheld.

Beeld uit Kruimeltje (1999). Beeld
Beeld uit Kruimeltje (1999).

De rendierfamilie en ik

NPO 2, 19.25 uur

In het hartje van Fins Lapland gaat natuurcameraman Gordon Buchanan op bezoek bij de Sami, een nomadisch volk dat rondtrekt met tenten en sleeën en nauw samenleeft met de rendieren in het gebied. In de documentaire De rendierfamilie en ik maakt Buchanan kennis met hun unieke cultuur en speciale band met de rendieren. Zodra hij de nodige basiskennis heeft opgedaan, trekt hij met een eigen rendier de bevroren wildernis in om getuige te zijn van een van de mooiste schouwspelen die de natuur te bieden heeft: het noorderlicht.

DWDD University: Het jaaroverzicht

NPO 1, 20.35 uur

Afgelopen jaar maakten wetenschappers de eerste foto van een zwart gat, werd de CRISPR-technologie voor het eerst gebruikt in de strijd tegen kanker en vond men in North Dakota fossielen van direct na de inslag van de meteoriet die de dinosauriërs fataal werd. In DWDD University neemt Robbert Dijkgraaf vanavond de hoogtepunten van het wetenschappelijke jaar 2019 door. Ook staat hij stil bij de problemen rond de uitstoot van CO2 en stikstof, en vertelt hij waarom er vijftig jaar nadat Neil Armstrong op de maan liep opnieuw een ruimterace gaande is.

De kracht van de kringloopwinkel

NPO 2, 21.15 uur

Twee jaar na zijn documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel neemt filmmaker Frank Wiering opnieuw een duik in de wereld van tweedehands spullen en de mensen die ze verkopen. In De kracht van de kringloopwinkel geeft hij speciale aandacht aan ‘upcycling’, waarbij oude spullen een nieuw leven wordt gegeven. De eerste aflevering neemt een kijkje in Amersfoort, waar bezoekers op de verdieping boven de kringloopwinkel terecht kunnen in het Ekstersnest. Hier tovert de Amerikaanse Sally oud textiel om tot designkleding.

Oorlogswinter

(Drama, Martin Koolhoven, 2008)

NPO 3, 21.25 uur.

Geslaagde, stijlvaste verfilming van Jan Terlouws roman Oorlogswinter. De volwassenwording van de jonge Michiel (sterk debuut van Martijn Lakemeier) gedurende de winter van 1944-1945 wordt door regisseur-scenarist Martin Koolhoven overtuigend vormgegeven. De grote gebeurtenissen (verraad, dood) houdt hij klein, details (de wanhoop van achterblijvers) krijgen nadruk. Zo overtuigt het verhaal waarin Michiel van een schuchtere burgemeesterszoon verandert in een daadkrachtige verzetsstrijder. Waar de muziek (van Brian De Palma’s huiscomponist Pino Donaggio) en sommige slowmotioneffecten soms te dik zijn aangezet, zijn de vertolkingen van de acteurs prachtig in balans. Vooral Yorick van Wageningen speelt sterk, als de oom met een mysterieuze achtergrond.

Mensen met M

NPO 1, 23.20 uur

In de week van Kerst ontvangt Margriet van der Linden in Mensen met M bijzondere Nederlanders die hun stempel op het afgelopen jaar hebben gedrukt. Met steeds twee bijzondere gasten strijkt ze neer op een mooie locatie, waar in een goed gesprek wordt gezocht naar raakvlakken. Vanavond spreekt Van der Linden met fotograaf Erwin Olaf en minister van Landbouw en vicepremier Carola Schouten. Olaf werd dit jaar geridderd vanwege zijn werk en inzet voor de lhbti-gemeenschap; Schouten moest het hoofd bieden aan de boerenprotesten.

The Lady in the Van

(Drama, Nicholas Hytner, 2015)

BBC 2, 23.45 uur.

Charmante, autobiografische vertelling over de vijftien jaar waarin de excentrieke oudere Mary Shepherd resideerde in een geel busje op de oprijlaan in de keurige Londense wijk van de Engelse toneelschrijver Alan Bennett. Maggie Smith excelleert als de lompe, klagerige, maar ook hooggeleerde en muzikale dame uit de titel. Het contrast met moederskindje Bennett is scherp, maar Smith heeft eigenlijk geen tegenspeler nodig om de film te dragen. Als bescheiden portret van een eigenaardige ziel voor wie in de samenleving geen plaats is, is The Lady in the Van geslaagd.

Maggie Smith in The Lady in the Van. Beeld
Maggie Smith in The Lady in the Van.
Meer over