Film- en tv-tipsMaandag 22 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 22 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic van James Cameron. Beeld
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic van James Cameron.

Titanic

(James Cameron, 1997)
Net 5, 20.30 uur.

De megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocraat Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio) werd ondanks alle bedenkingen vooraf toch een immens succes. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 180 miljoen euro vele malen terug. Met 1,6 miljard euro aan initiële kassaopbrengst, aangevuld tot 1,9 miljard euro na een tweede bioscoopronde in 3D.

The Mask

(Chuck Russell, 1994)
Veronica, 20.30 uur.

Jim Carrey speelt een sullige kantoorbediende die een groen masker vindt waarmee zijn saaie leven een radicale wending neemt. De groteske computereffecten zijn schatplichtig aan ongeveer alle Tex Avery-cartoons en het simpele verhaaltje is vaker verteld, maar de energie van de makers werkt aanstekelijk.

The Peacemaker

(Mimi Leder, 1997)
RTL 8, 20.30 uur.

Atoomgeleerde Julia Kelly (Nicole Kidman) en legercommandant Thomas Devoe (George Clooney) zitten achter een stel terroristen met ontvreemde kernbommen aan. Interessant is, zeker voor een Hollywoodfilm, dat The Peacemaker zich voor driekwart in Oost-Europa afspeelt en pas in de finale naar thuisbasis VS terugkeert.

Planeet Nigeria

NPO 2, 21.10 uur

De Nigeriaans-Britse programmamaker Ikenna Azuike (die al 14 jaar in Nederland woont) gaat op ontdekkingsreis door zijn geboorteland. In de eerste aflevering portretteert hij miljoenenstad Lagos.

Who Do You Think You Are?

BBC 1, 22.00 uur

Acteur Daniel Radcliffe (Harry Potter) duikt in zijn familiegeschiedenis en komt alles te weten over de (leeggeroofde) diamantenzaak van zijn overgrootvader en een pijnlijke liefdesgeschiedenis tijdens WOI.

We zijn er bijna

NPO 1, 21.15 uur

Al negen jaar vaste prik in de zomer: presentatrice Martine van Os gaat mee met een groepsreis voor kampeerders en scoort een miljoenenpubliek. Dit seizoen gaat de reis door de Balkan.

De hoofdprijs

NPO 2, 22.45 uur

Documentaire De hoofdprijs volgt twee jaar lang de ontwikkelingen rondom Spinraza, het medicijn voor de progressieve spierziekte SMA (Spinale Musculaire Astrofie). Het middel slaat aan, maar is peperduur.

Meer over