Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 20 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Ex Machina van Alex Garland. Beeld
Ex Machina van Alex Garland.

Typisch Moerdijk

NPO 2, 19.25 uur

Het Brabantse Moerdijk ligt ingeklemd tussen een snelweg en een gestaag groeiend industrieterrein. Hoe blijft zo’n dorp leefbaar voor de ruim duizend inwoners? De komende weken neust BNNVara in Typisch Moerdijk rond in het plaatsje. We maken kennis met enkele Moerdijkers en zien hun dagelijkse bezigheden. Zo heeft Jolanda er onlangs een huis gekocht en liet ze in de achtertuin een prefab seniorenwoning plaatsen. Ze hoopt dat haar moeder daar semizelfstandig een prettige oude dag kan hebben. Het Britse koppel Bob en Adèle maakt een vlog over Moerdijk.

Verweven wereld: Claudy Jongstra

NPO 2 Extra, 19.35 uur

Documentaire uit 2015 van Allard Detiger, uitgezonden in het Avrotros-kunstprogramma Close-up, over beeldend kunstenaar Claudy Jongstra, die werkt met wol en vilt. Tijd, rust en aandacht voor de natuur en de wereld om haar heen zijn haar uitgangspunten. Jongstra, internationaal gerenommeerd, heeft haar eigen schaapskudde en maakt zelf haar verfmaterialen uit natuurlijke grondstoffen. Ze is gepassioneerd over haar relatie tot haar leefomgeving, het milieu en de wereld. Begonnen met het maken van stoffen voor de mode-industrie, maakt ze de laatste jaren steeds vaker grote autonome kunstwerken. Haar missie is om de wereld zachter te maken.

Gorillas in the Mist

Arte, 20.15 uur

(Drama, Michael Apted, 1988) Sigourney Weaver speelt in deze min of meer klassieke biopic van Michael Apted de primatoloog Dian Fossey, die tegen de klippen op bedreigde berggorilla’s in de jungle van Rwanda beschermt. Waar gebeurd, met mooie scènes van Weaver met de apen (deels echte, deels door mensen gespeeld) in het oerwoud. Twee jaar voor haar gewelddadige dood publiceerde Fossey haar wetenschappelijke studies in boekvorm. De verfilming van Apted, de regisseur die vooral bekend is vanwege zijn documentairereeks waarin hij elke zeven jaar dezelfde groep mensen portretteert, werd voor vijf Oscars genomineerd.

Chef

RTL 8, 20.30 uur

(Komedie, Jon Favreau, 2014) Ouderwetse feelgoodfilm, waarin vanaf het begin iedereen kan zien dat chef-kok Carl Casper (gespeeld door regisseur Jon Favreau zelf) aan een nieuwe uitdaging toe is. Er is heel wat voor nodig (ontslag, publieke vernedering, een teleurgestelde zoon) om hem te laten inzien dat hij het roer moet omgooien. Dan gaat het ook goed los: Casper begint een nieuw leven als eigenaar van een hapkar, ook wel bekend als foodtruck. Chef blijkt zo’n film die de open deuren in de juiste vorm en dosering weet te presenteren, met fijne acteurs, veel zon en een sfeervolle opzwepende soundtrack.

Jon Favreau in Chef. Beeld
Jon Favreau in Chef.

2doc: The Forum

NPO 2, 22.20 uur

Het World Economic Forum (WEF) is een initiatief van de Duitse econoom Klaus Schwab, die hoopt dat deze jaarlijkse bijeenkomst van kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven zal leiden tot een betere wereld. Dinsdag komen de genodigden weer samen in het Zwitserse dorpje Davos om de grootste actuele wereldproblemen te bespreken. In zijn documentaire The Forum vraagt Marcus Vetter zich af of dat wel wat oplevert. Omdat alleen de elite is vertegenwoordigd in Davos, hebben onderwerpen als duurzaamheid en klimaatverandering weinig prioriteit.

Ex Machina

Net 5, 22.45 uur

(Sciencefiction, Alex Garland, 2014) Ex Machina is prachtig vormgegeven en zit vol met vragen over kunstmatige intelligentie, maar uiteindelijk is het ook een gevecht tussen twee macho-nerds, zonder winnaar. Nathan (Oscar Isaac) is het geniale brein achter de machtigste internetzoekmachine. Caleb (Domhnall Gleeson) een werknemer die wordt onderworpen aan Nathans geheime experiment, een extreme versie van de Turingtest: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot praat? Ondanks het futuristische onderwerp volgt Ex Machina aloude filmwetten, al maken die de film nauwelijks minder prikkelend. Regisseur Garland pakte het hierna nog ambitieuzer aan, met zijn verfilming van Jeff VanderMeers filosofische sciencefiction-cultboek Annihilation.

Hollands Hoop

NPO 3, 00.20 uur

Voordat op 9 februari het derde en laatste seizoen van de dramaserie Hollands hoop van start gaat, kunnen de fans de eerdere seizoenen nog eens terugkijken. Elke werkdag is er even na middernacht een aflevering te zien op NPO 3. In de eerste aflevering zien we hoe forensisch psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema) het boerenbedrijf van zijn vader erft en met zijn gezin naar het platteland van Groningen verhuist. Daar ontdekt hij dat de boerderij wordt gebruikt voor de productie van wiet en rolt hij langzaam maar zeker de drugshandel in.

Meer over