Film- en tv-tipsMaandag 2 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 2 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Nick Nolte (links) en Eddie Murphy in 48 Hrs.  Beeld
Nick Nolte (links) en Eddie Murphy in 48 Hrs.

Typisch: Dwingeloo

NPO 2, 19.15 uur

De komende drie weken volgt de EO in Typisch de inwoners van Dwingeloo. Volgens de makers zijn de bewoners van het Drentse dorp misschien wel de mooiste van ­Nederland, en er zijn in elk geval veel kleurrijke typen te bewonderen. We maken onder anderen ­kennis met vader en zoon Bark­huizen, die bezig zijn met het ­opruimen van hun tuin. Daar staan echter zo veel dierbare spullen dat dit een onmogelijke missie lijkt. Verder zijn er Peter en Roelie, die zich samen inzetten voor de promotie van de typisch Drentse ­midwinterhoorn.

Klem op de werkvloer

NPO 2, 20.25 uur

Nederlanders zijn een werkzaam volkje, maar veel mensen beleven aan hun werk steeds minder plezier. Deze herfst staakten de verpleegkundigen en leerkrachten, en protesteerden boeren en bouwvakkers. Door het woud van regels en protocollen waaraan ze moeten voldoen, blijft er steeds minder ruimte en tijd over voor hun eigenlijke werk. De overheid belooft de regelgeving te verminderen, maar doet in de praktijk het tegenovergestelde. Met de start van een nationaal debat doet Omroep Max een oproep om het plezier terug te brengen op de werkvloer.

I Spy

NPO 3, 20.25 uur

Zonder dat we er erg in hebben zetten spionnen zich dagelijks in voor onze veiligheid. In de nieuwe serie I Spy van Avrotros stappen drie voormalige inlichtingenofficieren uit de schaduw. Ze gaan aan de slag met veertien mannen en vrouwen die een trainingsprogramma doorlopen om zich voor te bereiden op een buitenlandse missie. I Spy laat zien hoe de deelnemers dag en nacht hun grenzen verleggen, zich bekwamen in spionnenvaardigheden en het hoofd moeten bieden aan onverwachte omstandigheden. Wie is er uit het juiste hout gesneden?

The Greatest Showman (Michael Gracey, 2017)

Net 5, 20.30 uur

Hugh Jackman in The Greatest Showman Beeld
Hugh Jackman in The Greatest Showman

De levensloop van P.T. Barnum, beter bekend als ‘de man die entertainment uitvond’, wordt in The Greatest Showman braafjes gevolgd, van arme kleermakerszoon die ervan droomt de wereld te laten lachen tot zijn succes als showman. Debuterend regisseur Michael Gracey, een special-effectsman die regie-ervaring opdeed bij het maken van videoclips, creëerde een film met de subtiliteit van een mokerslag. En eigenlijk past dat wel bij zijn hoofdpersonage: zelfs als je weet dat je naar allemaal opgetuigde onzin zit te kijken, staat dat vermaak niet per se in de weg.

Lost World of the Maya

National Geographic, 22.00 uur

Dankzij een nieuwe technologie deden archeologen twee jaar geleden een opzienbarende ontdekking in de jungle van Guatemala. Met Lidar, een laservariant van radar, konden onderzoekers als het ware door de dichte begroeiing heen kijken en daarbij kwamen talloze overblijfselen van de Maya-beschaving in beeld. De belangrijkste ontdekking was een burchtcomplex dat bestaat uit wachttorens, hoge verdedigingsmuren, slotgrachten en opslagplaatsen voor munitie. In Lost World of the Maya geeft National Geographic een impressie van de vondst.

Winter’s Tale (Akiva Goldsman, 2014)

Net 5, 22.35 uur

Russell Crowe (links) en Colin Farrell in Winter's Tale Beeld
Russell Crowe (links) en Colin Farrell in Winter's Tale

Akiva Goldsman maakte naam als scenarist van A Beautiful Mind en I Am Legend, maar tuigt als debuterend regisseur zijn bewerking van Mark Helprins magisch-realistische bestseller op met parfumcommercial-esthetiek. Inbreker Colin Farrell moet in het cultwaardig idiote resultaat een ziek meisje redden en vliegt daarbij rondjes op een gevleugeld wit paard, Russell Crowe is een obstinaat overacterende demoon. Ook bijzonder: Will Smith als Lucifer, met oorbel en basstem, die in raadselen spreekt en daarbij ostentatief een peertje licht aan en uit knipt.

48 Hrs.

(Walter Hill, 1982)

RTL 7, 22.00 uur

Debuut van Eddie Murphy, over de rauwe politieman Jack Cates (Nick Nolte), die tijdens zijn zoektocht naar een voortvluchtige crimineel ene Reggie Hammond (Murphy) mee op pad neemt. Hoe grappig Murphy ook is, en hoe succesvol dit debuut voor hem ook mocht zijn, tussen komiek, scenarioschrijver Roger Spottiswoode en regisseur Walter Hill moet het niet erg hebben geklikt. De regisseur heeft moeite met de komische intermezzi, die de film meer ophouden dan optillen. Maar zodra Hill de oude lichtblauwe Cadillac van Cates over de fotogenieke glooiende straten van San Francisco mag laten stuiteren, komt de film weer op gang.

Meer over