Film- en tv-tips17 september 2018

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 17 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting en Joris Henquet

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Fons de Poel portretteert VVD-­fractievoorzitter Klaas Dijkhoff middels gesprekken met mensen in zijn omgeving. O.a. VVD-collega Hennis-Plasschaert, vriend Christophe van der Maat en hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld komen aan het woord.

De marathon

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

null Beeld

(Diederick Koopal, 2012) Met De marathon debuteerde reclamefilmer Diederick Koopal als speelfilmregisseur en direct leverde hij een geslaagde Nederlandse exponent van het genre waarin doorgaans de Engelsen uitblinken: de buddyfilm, een komedie met een lach en een traan. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave.

Hier zijn het vier mannen uit de garage van Gerard (Stefan de Walle), die net te horen heeft gekregen dat hij kanker heeft en niet meer zal genezen. Maar dat vertelt hij niemand. De vrienden die, gesponsord, de Rotterdamse marathon gaan lopen, hebben derhalve een ander streven: Gerards garage van de financiële ondergang redden.

Het is een door en door Rotterdamse en bijzonder grappige film. De lol zit in de in fraai Rotterdams accent gesproken dialogen, de overdaad aan gevloek, de platte grappen en het gevit op de hoofdstad. Uitgesproken door een jaloersmakend acteursensemble (onder anderen Ariane Schluter, Frank Lammers, Cynthia Abma, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa), dat overduidelijk plezier heeft. De traan komt voort uit Gerards ziekte en uit de problemen van zijn collega’s. Wat de film meer maakt dan een aangenaam genrestuk, is de wijze waarop De Walle zijn warme personage neerzet; sinds De marathon is zijn Gerard de standaard voor de gewone, deugdzame man.

The Italian Job

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

(F. Gary Gray, 2003) Dilemma! De kluis die een groep meesterdieven wil kraken staat aan het einde van een smalle gang. Het goud is alleen per auto te vervoeren. Welk model is smal genoeg om in de buurt te komen? In het amusante misdaadavontuur (en de schaamteloze autoreclame) The Italian Job is de Mini Cooper een personage. Het autootje werd al gebruikt in de originele, Engelse versie van deze misdaadfilm uit 1969. De auto bepaalt mede hoe de hele film eruitziet: nieuwe wagens horen te glimmen, dus straalt The Italian Job in felle kleuren. Of er nu door metrotunnels wordt gereden of wordt geracet door het vastzittende verkeer in Los Angeles, altijd behouden de Mini’s hun glans. Overigens volgt ook deze remake keurig de regels van het genre: na de droomkraak in Venetië blijkt een van de daders een nog grotere boef dan de rest. Volop intriges dus, en dat is best vermakelijk.

2Doc: More human than human

NPO 2, 20.55 uur

Documentaire waarin we worden bijgepraat over ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De film was deze zomer in de bioscoop te zien, toen gaf de Volkskrant drie sterren: ‘Fascinerend, maar je wordt er niet zo veel wijzer van.’

Panorama: Deal or no deal?

BBC 1, 21.30 uur

De brexitdeadline oftewel de dag dat het Verenigd Koninkrijk zich werkelijk terugtrekt uit de ­EU, ­nadert. Daarom heeft de BBC een interview met premier Theresa May op 10 Downing Street. Hoe wil May de beste deal gaan sluiten?

Cidade de Deus

Viceland, 22.00-00.30 uur.

(Fernando Meirelles en Kátia Lund, 2002) In warme kleuren en met een zwierige camera toont Cidade de Deus in een aantal hoofdstukken, verspreid over drie decennia, hoe een paar jochies in Rio de Janeiro uitgroeien tot meedogenloze gangsters en hoe het jongetje Rocket, de verteller van de film, zelf op beslissende momenten een andere afslag neemt. Hij ambieert een carrière in de fotografie en dat lijkt goed uit te pakken, omdat weinig professionele fotografen zich in de favela’s durven te vertonen. Opmerkelijk: ouders zijn zo goed als afwezig, drugs spelen al op zeer jonge leeftijd een rol, de politie is altijd corrupt en de meedogenloosheid in de favela’s gaat onze verbeelding te boven. helemaal aan het eind, tussen de slottitels, toont Meirelles een fragment uit een televisienieuwsuitzending dat identiek is aan een scène in de film. Exact hetzelfde. Dat doet je na de ellende van de afgelopen twee uur toch even slikken: als dat voor de hele film geldt... Huiveringwekkend meesterwerk.

Wrong Man

Canvas, 23.10 uur

In deze Amerikaanse serie kijken ­experts opnieuw naar rechtszaken van gevangenen die ­(blijven) beweren ­onschuldig te zijn. Zoals Evaristo ­Junior Salas, die op zijn 16de een ­gevangenisstraf van dertig jaar kreeg, volgens hem ten onrechte.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Natuurfilmer Ruben Smit is te gast bij Pieter van der Wielen. Smit maakte in 2013 zijn filmdebuut met het succesvolle De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen. Nu komt hij met Wad, de eerste natuurfilm over het waddengebied.

Meer over