TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Al Pacino in Scarface. Beeld RV
Al Pacino in Scarface.Beeld RV

Proefkonijnen

NPO 3, 20.25 uur

Voor het nieuwe seizoen van Proefkonijnen treedt een vers presentatieduo aan. Jurre Geluk en Kaj van der Ree zullen de komende weken hun lichaam in dienst stellen van de wetenschap voor uiteenlopende proeven en experimenten. Volgens eigen zeggen was Geluk op school zo slecht in scheikunde dat hij het vak moest laten vallen, maar vindt hij het ‘heel vet dat ik een inhaalslag kan maken en wetenschap toegankelijk kan maken voor mensen zoals ik’. In de eerste aflevering onderzoekt hij samen met Van der Ree of een scheet naar bloemetjes kan ruiken.

Scarface

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Brian De Palma, 1983) Tony Montana, alias Scarface, de Cubaanse drugskoning wiens opkomst en ondergang centraal staan in Brian De Palma’s klassieke misdaadpronkstuk, is een personage met buitenproportionele eigenschappen: agressief, paranoïde, seksistisch, overkokend. Pacino’s maniakale vertolking en De Palma’s overdonderende barokke stijl maakten van Scarface een filmicoon – ook ver buiten de cinema. Zo inspireerde de film tot onder meer een toneelstuk, een videogame en de uitzinnigste koopwaar: van T-shirts en douchegordijnen tot Tony Montana-asbakken, dito luchtverfrissers en The World Is Yours-tafellampen. Tony is alomtegenwoordig als een superster. En dat terwijl De Palma en scenarist Oliver Stone in de tweede helft van dit gangsterepos geen spaan heel laat van hun held.

Exposed: The Church’s Darkest Secret

BBC 2, 22.00 uur

Vandaag en morgen presenteert de BBC een tweedelige reportage over Peter Ball, een bisschop in de anglicaanse kerk die werd veroordeeld wegens seksueel misbruik van achttien jonge mannen. In de jaren zeventig werd Ball een van de populairste geestelijken in het Verenigd Koninkrijk, een charismatische kerkleider die in de hoogste sociale kringen bewoog en regelmatig op tv te zien was. Het eerste deel van Exposed: The Church’s Darkest Secret vertelt hoe slachtoffer Neil Todd de bisschop ontmaskerde en hoe de kerk Ball aanvankelijk in bescherming nam.

Hillsborough

Canvas, 22.10 uur

Ruim 26 jaar na de grootste voetbalramp in de Britse geschiedenis is het land nog altijd niet klaar met het Hillsborough-drama. Op 15 april 1989 ontaardde de halve finale in de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in een hel, toen door gedrang in het stadion bijna honderd mensen het leven lieten. De politie had veel te veel mensen in het stadion gelaten, maar ontkende dat in alle toonaarden. Pas in 2017 legde een onderzoekscommissie de schuld bij de politie. Daniel Gordons documentaire Hillsborough laat zien hoe de ramp heeft kunnen gebeuren.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Het gebruik van tabak door jongeren neemt af, maar tegelijkertijd wint de e-sigaret aan populariteit in deze groep. De monitor duikt vanavond in de wereld van het elektrisch roken en onderzoekt waarom jongeren massaal aan het vapen zijn geslagen. De e-sigaret stinkt niet en bevat geen teer, wat hem sociaal meer acceptabel maakt dan gewone sigaretten. Het is echter wel mogelijk om er dampvloeistof met nicotine mee te roken, zodat het verslaving onder jongeren juist in de hand kan werken, zeker als dit gecombineerd wordt met zoete smaken.

Source Code

Net 5, 22.45 uur

(SF, Duncan Jones, 2011) Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) belandt in deze prettig voortrazende sciencefictionthriller in het lichaam van een willekeurige passagier van een op ontploffen staande trein. Keer op keer kan-ie terugtijdreizen naar dit moment, ontdekt Stevens al gauw. Hoewel dit uitgangspunt in de film aannemelijker is dan op papier, tuimelen de vragen zowel bij Stevens als bij de kijker over elkaar, praktisch, ethisch en levensbeschouwelijk. Kan dat zomaar? Hoe gaat dat dan? Wie is die vrouw (Michelle Monaghan) tegenover hem? En, uiteraard, wie van de treinpassagiers legde de bom?

Jake Gyllenhaal en Michelle Monaghan in Duncan Jones' Source Code. Beeld RV
Jake Gyllenhaal en Michelle Monaghan in Duncan Jones' Source Code.Beeld RV

The Beach

Net 5, 00.30 uur

(Drama, Danny Boyle, 2000) In deze curieuze boekverfilming speelt DiCaprio avonturenzoeker Richard, een Amerikaanse rugzaktoerist die op zijn eerste nacht in Bangkok van een doorgedraaide Engelsman (Robert Carlyle) visioenen doorgespeeld krijgt over een paradijselijk eiland. Daar moet hij natuurlijk heen, en natuurlijk lopen in het paradijs de spanningen al snel hoog op. DiCaprio doet je het rommelige scenario geregeld met speels gemak vergeten. Bovendien toont Boyle zich andermaal een visuele virtuoos. De effectieve score van Angelo Badalamenti en een uitstekende vertolking van Tilda Swinton als hippie-opperhoofd doen de rest.

Leonardo DiCaprio in The Beach van Danny Boyle. Beeld RV
Leonardo DiCaprio in The Beach van Danny Boyle.Beeld RV
Meer over