Film- en tv-tipsDonderdag 9 mei

De Volkskrant film– en tv–tips voor donderdag 9 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Rami Malek in Buster's Mal Heart Beeld Filmstill
Rami Malek in Buster's Mal HeartBeeld Filmstill

Buster’s Mal Heart (Sarah Adina Smith, 2016)

Te zien op Netflix

Wie Rami Malek in een andere rol wil zien dan als Freddy Mercury, en met baard en zwervershaar in plaats van een gebitsprothese, moet op Netflix Buster’s Mal Heart kijken. In dit excentrieke, onbehaaglijke mindfuckdrama, dat nooit in de Nederlandse bioscopen werd uitgebracht, speelt Malek hotelemployé Jonah. Hij verlangt halverwege de jaren negentig waanzinnig naar een onafhankelijk bestaan in de frisse berglucht met vrouw Marty (Kate Lyn Sheil) en dochtertje Roxy (Sukha Belle Potter). Dat verlangen wordt gevoed wanneer een rare snuiter (DJ Qualls) voor de balie staat. De samenleving is een machine die je probeert klem te zetten, aldus deze dakloze man, maar nu de Tweede Omzetting gaat plaatsvinden, zal alles veranderen. De eerste omzetting was het moment waarop Eva de appel plukte, de tweede is de overgang naar het nieuwe millennium, wanneer alle computersystemen op tilt slaan. Jonah gelooft deze ‘profeet van de tweede Omzetting’ niet echt, maar diens eindeloze complotgeklets raakt toch een gevoelige snaar. De man krijgt een gratis kamer in het hotel en daarmee bezegelt Jonah zijn eigen ondergang.

Of ligt het anders? Want schrijver en regisseur Sarah Adina Smith houdt haar tweede speelfilm lang niet zo overzichtelijk als bovenstaande plotbeschrijving doet geloven. In een andere tijdlaag zien we Jonah – nu dus met lang haar en een wilde baard – als de opgejaagde zonderling ‘Buster’ rondscharrelen in verlaten vakantiewoningen, vlak voor Kerst. Hier is hij degene die steeds over de Tweede Omzetting prevelt, en over poepgatportalen met aan de ene kant een zwart gat en aan de andere kant een poepgat. U leest het goed, onheilsprofetieën zoals die van Jonah/Buster kom je niet vaak tegen in films. En misschien krijgt hij nog gelijk ook, want in een derde verhaallijn drijft hij uitgemergeld (en Spaans sprekend) in een bootje op zee; het lot dat hem na de Omzetting treft, misschien. Of hebben we met drie verschillende Jonahs te maken? Smith mixt het allemaal even elegant als hersenkrakend door elkaar, met een fijne neus voor surrealisme. Mooi is de overgang van de flessenpost die schipbreukeling-Jonah in het water gooit naar een punt pizza die Jonah als hotelemployé uit het zwembad dregt. Maar hoe die twee beelden zich tot elkaar verhouden, als toekomst en heden of als parallelle werkelijkheden, dat moet je als toeschouwer zelf uitvissen. Malek is in elk geval in alle gedaanten tragisch, charismatisch en onpeilbaar; zijn kenmerkende grote ogen suggereren evenveel verdriet en gelatenheid als waanzin.

Miss Congeniality (Donald Petrie, 2000)

Net 5, 20.30-22.40 uur

De stoere FBI-agent Gracie (Sandra Bullock) gaat undercover in de wereld van de missverkiezingen. Daartoe moet ze wel eerst haar wenkbrauwen epileren, een nieuwe garderobe aanschaffen en op hoge hakken leren lopen. Effectieve komedie. Bullock is fijn en wordt ondersteund door leuke bijrollen van onder meer Michael Caine, Candice Bergen en William Shatner.

M. (Sara Forestier, 2017)

TV 5, 21.01-22.37 uur

Regiedebuut van hoofdrolspeler Sara Forestier, die ook het scenario schreef. De 18-jarige stotteraar Lila (Forestier) valt voor Mo (Redouanne Harjane), een rouwdouwer die zijn geld verdient met illegale races, maar die ook heerlijke gebakjes maakt. Dat levert een nogal onpraktische romance op: terwijl Lila nauwelijks uit haar woorden komt maar knap kan schrijven, is de goedgebekte Mo analfabeet maar te trots om dat toe te geven. Geen geslaagd geheel, maar soms is M. precies het rauwe, in moddervette synthesizerrock gedoopte sprookje dat het wil zijn.

Europa League: Chelsea-Eintracht Frankfurt

RTL 7, 20.25 uur

Vorige week werd het 1-1 in de eerste halve finale tussen Eintracht Frankfurt en Chelsea. Om 21.00 uur begint in Londen de return. Later op de avond ook beelden van de return van de halve finale Valencia-Arsenal.

De (h)eerlijke jaren 50

NPO 2, 20.25 uur

Is er reden om terug te verlangen naar de jaren vijftig? In deze nieuwe serie wordt teruggeblikt op het leven van weleer in vier Nederlandse regio’s. Deel één gaat over de babyboom in de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom.

Broodje gezond

NPO 3, 20.25 uur

In Amerika is er een nieuwe voedsteltrend: ‘gut friendly’, oftewel goed voor de darmen. Waarom moeten we aandacht besteden aan ons darmflora? Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris vragen het een bacterioloog en een poeptherapeut.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Mensen die binnen een straal van 2 kilometer van een geitenboerderij wonen, hebben een verhoogde kans op longontsteking. Toch mag een geitenboer in Hurwenen midden in de dorpskern gewoon doorgroeien. Wie beschermt de burgers?

Het uur van de wolf: Armando

NPO 2, 22.55 uur

De vorig jaar overleden kunstenaar Armando zei dat zijn leven was bepaald door een voorval uit zijn jeugd in de oorlog, toen een jongen een Duitse soldaat doodde in het bos. In deze documentaire wordt onderzocht wat er klopt van dat verhaal.

Great sporting rivalries

Canvas, 23.00 uur

Hun onderlinge rivaliteit dreef de Britse atleten Sebastian Coe en Steve Ovett tot grootse prestaties op de Olympische Spelen van 1980, toen zij om de gouden medaille streden op de 800 en 1.500 meter. In deze film blikken de twee zelf terug.

Meer over