TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Kevin Toma en Jorrit van Broekhoven
Frankenweenie van Tim Burton. Beeld
Frankenweenie van Tim Burton.

Frankenweenie

SBS 9, 20.30 uur.

(Animatie, Tim Burton, 2012) Na zijn Disney-succes Alice in Wonderland (2010) wist Tim Burton de vervolmaking af te dwingen van zijn lang gekoesterde droom: dat ene, destijds door Disney uit de roulatie gehouden filmpje uit 1984 nog eens overdoen, over een jongetje dat zijn doodgereden hond weer aan elkaar naait en tot leven wekt, maar nu op speelfilmlengte, in 3D en met verveelvoudigd budget. Destijds moesten kinderen tijdens een testvertoning huilen en werd de regisseur terstond ontslagen, bijna dertig jaar later volgde genoegdoening in de vorm van peperdure stop-motionanimatie en dan ook nog in stijlvol zwart-wit. Het resultaat is oogstrelend: poppenanimatie op het hoogste niveau.

Gefileerd

NPO 3, 20.55 uur.

Consumenten worden steeds kritischer over wat er op hun bord belandt, maar over de achterkant van de voedselindustrie maken we ons minder druk. In de nieuwe EO-serie Gefileerd confronteert Jennifer Holman vijf jonge fijnproevers met de prijs die elders op de wereld wordt betaald voor onze dagelijkse maaltijden. Ze reist met het vijftal naar Thailand, waar ze zien hoe onder andere kip, garnalen en vis worden geproduceerd en hoe dier en milieu daar onder lijden. Hun bevindingen zijn confronterend voor zowel de deelnemers als de kijker.

Dark Money

VRT één, 21.30 uur.

In de vierdelige Britse dramaserie Dark Money verheugen Sam en Manny Mensah zich op de komst van hun 13-jarige zoon Isaac, die terug is van filmopnamen in de VS. Ze verwachten enthousiaste verhalen, maar Isaac is bedrukt: hij blijkt te zijn misbruikt door een Hollywoodproducent. Omdat het vervolgen van de dader onmogelijk blijkt, besluiten de Mensahs een fors geldbedrag te accepteren in ruil voor het tekenen van een geheimhoudingsovereenkomst. Het gezin kan hierdoor een luxe leven leiden, maar dat maakt de last die Isaac moet dragen er niet lichter op.

Drones: The Next Air Disaster

Canvas, 22.10 uur.

Vorig jaar legde een signalering van drones boven Gatwick het vliegverkeer op de tweede Britse luchthaven plat. 140 duizend passagiers zagen hoe hun kerstvlucht werd geannuleerd. Is het mogelijk dat drones de komende jaren voor nog veel meer ellende gaan zorgen? In de documentaire Drones: The Next Air Disaster schetst expert Aldo Kane enkele toekomstscenario’s. Hij onderzoekt de gevolgen van een botsing tussen een drone en een vliegtuig en kijkt naar de inzet van drones door terreurorganisaties. Ook toont Kane enkele manieren om drones uit de lucht te halen.

27 Dresses

Net 5, 22.30 uur.

(Komedie, Anne Fletcher, 2008) Lastige opgave voor de kledingafdeling: 27 bruidsmeisjes-jurken ontwerpen waarin Katherine Heigl er belachelijk uitziet. Het lijkt ook een misplaatste casting, zo’n mooie blondine als het eeuwige bruidsmeisje dat zelf maar niet aan de man komt. En toch is juist haar energie de reden dat 27 Dresses nét boven al die andere romantische komedies uitsteekt. Nooit is het werk van scenarioschrijver Aline Brosh McKenna (The Devil Wears Prada) verrassend, maar Heigl schakelt van charmant onhandig naar licht neurotisch én vormt een leuk setje met James Marsden.

Katherine Heigl in  27 Dresses van Anne Fletcher Beeld
Katherine Heigl in 27 Dresses van Anne Fletcher

De puinhopen van Irak

NPO 2, 23.15 uur.

Vier generaties Irakezen groeiden op met oorlog. Dictator Saddam Hoessein voerde oorlog met Iran en in Koeweit, en werd met militair geweld verdreven. Islamitische Staat sprong in het machtsvacuüm en werd ook verdreven, maar nu ziet Iran zijn kans schoon om zijn invloed in Irak uit te breiden. De in Nederland opgegroeide Sakir Khader is kind van Palestijnse ouders en hoorde van zijn opa altijd dat Irak het paradijs van de Arabieren was. In de zesdelige serie De puinhopen van Irak bekijkt hij hoe het land er nu bij staat en wat de bevolking bezighoudt.

There’s Something About Mary

Net 5, 00.45 uur.

(Komedie, Bobby en Peter Farrelly, 1998) In hun misschien wel beste film vertellen de gebroeders Farrelly het heerlijk gestoorde verhaal over de onweerstaanbare titelheldin die alle mannen om haar heen het hoofd op hol brengt. De timide Ted (Ben Stiller) is sinds de middelbare school gek op Mary (Cameron Diaz) en zoekt haar weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust, en die van vele anderen, beter niet kunnen doen. De Farrellys combineren platte humor op virtuoze wijze met romantiek. Diaz, Stiller en Matt Dillon als Teds grootste concurrent Healy zijn voortreffelijk.

Cameron Diaz in There's Something about Mary van Bobby en Peter Farrelly. Beeld
Cameron Diaz in There's Something about Mary van Bobby en Peter Farrelly.
Meer over