TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 9 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Elijah Wood in Grand Piano. Beeld
Elijah Wood in Grand Piano.

10 jaar The Passion

NPO 1, 20.30 uur

Omdat de geplande uitvoering van The Passion in Roermond niet kon doorgaan, geven de EO en KRO-NCRV dit jaar een andere invulling aan hun paasspektakel, onder het motto 'Geef mij nu je angst’. Het publiek en de band ontbreken en in plaats van de traditionele processie met het lichtgevende kruis door de stad is er vanavond een virtuele processie waarbij de kijker zich kan aansluiten. Een live-vertelling door Johnny de Mol wordt afgewisseld met scènes en liedjes uit de eerdere edities, terwijl Anne-Mar Zwart verslag doet van de virtuele processie.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Hoe lang duurt het nog voordat er een vaccin tegen het heersende coronavirus is ontwikkeld? Zembla presenteert vanavond een reportage van de Vlaamse VRT, die een kijkje kreeg achter de schermen in het Universitair Ziekenhuis Gent. Daar bereidt men zich voor op de toestroom van coronapatiënten. Ook liepen de verslaggevers mee met Johan Neyts, een viroloog van de KU Leuven die in het laboratorium van het Rega-instituut werkt aan een vaccin. Er wordt al getest op muizen, maar er moeten nog heel wat barrières worden overwonnen voordat het zover is.

Black Hawk Down

SBS 9, 20.30 uur

(Oorlog, Ridley Scott 2001) Al voor de première was Black Hawk Down controversieel. Producent Jerry Bruckheimer lieten zich sponsoren door het Pentagon, dat inspraak kreeg in het scenario. Zodoende kreeg het als realistisch gepropageerde verslag van de mislukte Amerikaanse interventie in Mogadishu in 1993 een bijsmaak van patriottisme. Daarnaast wordt geen enkel Somalisch personage uitgediept, terwijl de Amerikanen als moedige mannen worden neergezet. Toch kan Black Hawk Down onmogelijk als reclame voor oorlogsvoering worden beschouwd: het geweld laat niets aan de verbeelding over.

Josh Hartnett en Gregory Sporleder in Black Hawk Down. Beeld Columbia Pictures
Josh Hartnett en Gregory Sporleder in Black Hawk Down.Beeld Columbia Pictures

Horizon special: Coronavirus

BBC 2, 22.00 uur

De afgelopen drie maanden heeft het coronavirus het dagelijkse leven in een groot deel van de wereld lamgelegd. De traditionele en sociale media staan bol van nieuws en achtergronden over de crisis, maar feiten en onzin zijn niet voor iedereen even makkelijk uit elkaar te houden. In een tweedelige special geeft wetenschapsmagazine Horizon van de BBC een betrouwbaar overzicht van wat we weten over covid-19. Waarom grijpt de ziekte zo snel om zich heen en wat richt ze aan in ons lichaam? Ook wordt er gekeken naar manieren om het virus te stoppen.

Hillary

NPO 2, 22.30 uur

Op 72-jarige leeftijd kan Hillary Clinton terugkijken om een mooie politieke carrière, maar de ultieme prijs – de eerste vrouwelijke president van de VS worden – bleef buiten haar bereik. Voor de documentaireserie Hillary dikte regisseur Nanette Burnstein 35 uur aan interviews in tot vier afleveringen, elk opgehangen aan een belangrijke fase in Clintons leven. Vanavond gaat het over haar jaren als First Lady (1993-2001) naast president en echtgenoot Bill Clinton. Deze periode werd gekenmerkt door politieke rust, afgewisseld door privéschandalen.

Grand Piano

RTL 7, 22.35 uur

(Thriller, Eugenio Mira, 2013) Het zal je maar gebeuren, als concertpianist. Heb je al flink moeite om je zenuwen te beheersen, word je al spelende ook nog eens met de dood bedreigd. Tom Selznick (Elijah Wood) weet dan ook niet wat hij leest, wanneer hij tijdens zijn concert de bladzijde van zijn partituur omslaat: ‘Eén verkeerde noot en je gaat eraan.’ Grand Piano wordt richting de ontknoping steeds idioter, maar dat geeft niet. Wat telt is de visuele brille waarmee de plot zich ontrafelt. Woods vertolking drijft uitstekend op de schijnbare machteloosheid waarmee Selznick zijn lot ondergaat. En er zijn weinig acteurs die nerveuzer kunnen kijken en fronsen dan Wood.

Unfriended

SBS 9, 23.30 uur

(Horror, Levan Gabriadze, 2014) Plotseling heeft zich een onbekende beller aangesloten bij het clubje vrienden met wie de tiener Blaire een Skype-gesprek voert. Griezelig, vooral omdat de digitale insluiper zich niet laat verwijderen. Er is meer aan de hand: via Facebook krijgt Blaire berichten van een vriendin die een jaar eerder zelfmoord pleegde. Unfriended werkt een simpel concept doeltreffend uit: de hele film speelt zich in realtime af op Blaire’s beeldscherm. Visueel is dat niet zo interessant, maar dankzij het slimme scenario blijft het lang genoeg boeien.

Heather Sossaman in Unfriended. Beeld
Heather Sossaman in Unfriended.
Meer over