TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 8 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt in Ocean’s Twelve van Steven Soderbergh. Beeld
George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt in Ocean’s Twelve van Steven Soderbergh.

Ocean’s Twelve

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Steven Soderbergh, 2004) Vervolg op Ocean’s Eleven, een film die op zijn beurt een herinterpretatie was van een hit uit 1960 waarin Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. de hoofdrollen speelden. Voor het 21ste-eeuwse equivalent dienden George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en Julia Roberts zich aan. In Ocean’s Twelve gaat hetzelfde tableau de la troupe op rooftocht door Europa. Soderbergh permitteert zich een vrije stijl. Hij mengt wijde shots met uit de hand gedraaide beelden, grossiert in camerastandpunten, gebruikt gretig filters en lenzen, en zoomt in en uit dat het een lieve lust is. Amsterdam komt er als belangrijke locatie goed van af.

Domino

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 2005) Tony Scott, de in 2012 overleden jongere broer van filmmaker Ridley Scott, vond zichzelf na titels als Top Gun en True Romance in de laatste jaren van zijn carrière opnieuw uit. Dankzij hyperkinetische films als Man on Fire en Unstoppable werd hij bekritiseerd én geroemd als ADHD-filmer. Het visueel wervelende Domino, over het voormalige Britse kostschoolmeisje Domino Harvey dat in de VS jaagt op door de politie gezochte verdachten, past in hetzelfde straatje. Hoofdrolspeler Keira Knightley beweegt zich rokend, vloekend en driftig kauwgom kauwend door de film.

Keira Knightley in Domino van Tony Scott. Beeld
Keira Knightley in Domino van Tony Scott.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

De strijd tussen de republikeinen en loyalisten in Noord-Ierland eiste al 3.500 levens. Sinds 1998 is het geweld weliswaar geluwd, maar de vrede is broos en de strijd kan elk moment weer oplaaien. Dat denken dissidente republikeinen, die de recente Brexit zien als een provocatie die de Britse claim op Noord-Ierland bevestigt. In Zembla vertellen Daire McKenna en enkele medestanders dat het conflict nog niet voorbij is. Sinds vorig jaar is er een journalist vermoord en werd een bomaanslag verijdeld: tekenen van activiteit van militante IRA-splinters.

Gouden Televizier-Ring Gala 2020

NPO 1, 20.55 uur

Tijdens een wat versoberde gala-avond wordt vanavond de 55ste Gouden Televizier-Ring uitgereikt aan het populairste tv-programma van het jaar. In Carré wordt bekendgemaakt welke genomineerde met de onderscheiding naar huis gaat: Beste zangers (AvroTros), Nick, Simon & Kees (AvroTros) of Over mijn lijk (BNNVARA). Verder zijn er de Televizier-Sterren voor beste presentator, waarbij de strijd gaat tussen André van Duin, Beau van Erven Dorens en Tim Hofman. Bij de presentatrices strijden Chantal Janzen, Eva Jinek en Miljuschka Witzenhausen om de Ster.

Grote vragen

NPO 2, 22.20 uur

Wie boeken leest over vroeger, krijgt de indruk dat vrouwen tot voor kort een zeer ondergeschikte rol speelden in de geschiedenis. Onderzoeker en schrijver Nadine Akkerman denkt dat dit beeld moet worden aangepast. In Grote vragen vertelt ze over haar onderzoek in de National Archives in de VS, waar ze onder meer brieven uit de 17de eeuw raadpleegt. Ook brengt ze een bezoek aan haar grote inspiratiebron, de 91-jarige historicus Natalie Zemon Davis, en aan Jana Dambrogio, conservator aan de technische universiteit MIT, die de oude en vergeten vouwtechnieken van brieven onderzoekt.

Six Days Seven Nights

Net 5, 23.05 uur

(Komedie, Ivan Reitman, 1998) De nooit en nergens hartstochtelijk bejubelde romantische komedie Six Days Seven Nights biedt prima vermaak voor een luie donderdagavond. Al was het maar om de onhandige combinatie van hoofdrolspelers, Harrison Ford en Anne Heche, die stiekem toch heel aardig uitpakt. En de zotte premisse: journalist die op het punt staat te trouwen vertrekt voor een reportage naar het buitenland, stort tijdens haar vlucht neer en moet met de gedesillusioneerde piloot overleven op een onbewoond eiland.

Harrison Ford en Anne Heche in Six Days Seven Nights van Ivan Reitman. Beeld
Harrison Ford en Anne Heche in Six Days Seven Nights van Ivan Reitman.

Andries en de wetenschappers

NPO 2, 23.15 uur

In een nieuwe reeks afleveringen van Andries en de wetenschappers ontmoet Andries Knevel weer vier hoogleraren die vinden dat geloof en wetenschap prima samengaan. De presentator vertelt dat het niet moeilijk was om hen te vinden; mensen hebben de indruk dat gelovige wetenschappers een zeldzaamheid zijn, maar dat is volgens Knevel niet het geval. In de eerste aflevering spreekt hij met prof. dr. ir. Krijn de Jong, hoogleraar anorganische chemie aan de Universiteit Utrecht. De Jong was in zijn jeugd atheïst, maar bekeerde zich in zijn studietijd.

Meer over