Film- en tv-tipsDonderdag 8 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 8 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Kevin Toma en Joris Henquet
Trois couleurs: Rouge Beeld
Trois couleurs: Rouge

Feyenoord-Tbilisi

Veronica, 19.00 uur

Drie Nederlandse clubs spelen een kwalificatiewedstrijd in de Europa League: Feyenoord om 19.30 uur in De Kuip tegen het Georgische Dinamo Tbilisi, PSV uit tegen het Noorse Haugesund (om 19.00 uur te zien op SBS 9) en AZ uit tegen het Oekraïense FC Mariupol.

Papillon

RTL 7, 20.30 uur

(Franklin J. Schaffner, 1974) Steve McQueen speelt Fransman Henri Charrière, die onschuldig gevangenzit in de strafkolonie op het Duivelseiland en zich aan een ontsnappingspoging waagt. Klassieker in het ontsnappingsgenre, gedragen door McQueen en tegenspeler Dustin Hoffman.

Legally Blonde

Net 5, 20.30 uur

(Robert Luketic, 2001) Reese Witherspoon steelt de show als verwende Barbie die LA verruilt voor de grauwe rechtenfaculteit van Harvard, in de hoop haar Ken terug te winnen. Witherspoon redt de film en maakt er een voorzichtige komedieklassieker van.

The Aristocats

SBS 9, 20.50 uur

(Wolfgang Reitherman, 1970) Geen topper in de Disney-catalogus, maar nog altijd een heel aardige animatiefilm. Een poes en drie kittens erven een fortuin en moeten op de vlucht voor een inhalige butler.

3Doc: Noma – My Perfect Storm

NPO 3, 21.00 uur

Deze documentaire uit 2015 biedt een kijkje in de keuken van Noma, het restaurant in Kopenhagen dat al vier keer werd verkozen tot beste restaurant ter wereld. Chefs René Redzepi en Claus Meyer werken uitsluitend met ingrediënten uit Scandinavië.

Trois couleurs: Rouge

Canvas, 21.15 uur

(Krzysztof Kieslowski, 1994) Mooie bespiegeling over broederschap, rond een fotomodel (Irène Jacob) en een oude rechter (Jean-Louis Trintignant). Cineast Kieslowski wist precies hoe hij metafysische en spirituele thema’s moest omzetten in een zinderende filmstijl. Zo ook in zijn laatste films, naar de morele waarden achter de Franse driekleur. Als het gaat om kleurgebruik (in dit geval, allicht, rood), is Trois couleurs: Rouge een heuse masterclass.

Close-up: Outsider Art

NPO 2, 22.50 uur

Regisseur Jan Wouter van Reijen volgt kunstenaars die elk op hun eigen manier grip proberen te krijgen op de wereld. Zo tekent Mies van der Perk haar dromen en nachtmerries, en Lionel Plak kleurrijke netwerken van metro’s en vliegroutes.

Avicii: True Stories

Canvas, 22.55 uur

Achter-de-schermendocumentaire uit 2017 waaruit blijkt dat de Zweedse dj en producer Avicii (Tim Bergling) flink gebukt ging onder de roem en het idioot ongezonde tourschema dat zijn management hem jarenlang opdrong. Avicii overleed op 20 april 2018.

Meer over