film-en-tv-tipsdonderdag 7 februari

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor donderdag 7 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting
Guillaume Gouix (links) en Arthur Dupont in ‘Mobile Home’ van François Pirot. Beeld
Guillaume Gouix (links) en Arthur Dupont in ‘Mobile Home’ van François Pirot.

Alles achterlaten om met een open geest de wijde wereld in te trekken. Iedereen heeft die droom weleens, maar de twee Waalse twintigers uit Mobile Home maken hem echt waar. Althans, dat proberen ze. Simon heeft zijn baan opgezegd en een punt gezet achter zijn relatie; zijn maatje Julien heeft lang genoeg gezorgd voor zijn ziekelijke vader en het ombouwen van de schuur tot huis gaat niet meer lukken. Op naar de horizon dus. De jongens kopen een gigantische camper (model Breaking Bad), laden hem vol met spullen (hier een barbecuerooster, daar een geigerteller), nemen afscheid van hun familie en vrienden en karren maar.

Een ‘non-moving road movie’, zo definieert regisseur-scenarist François Pirot zijn regiedebuut Mobile Home.

Ze zijn alleen nog niet goed en wel vertrokken of ze krijgen door een stomme actie fikse autopech. Om de reparatiekosten te kunnen betalen, gaan ze dan maar kerstbomen rooien in een veldje vlak bij de garage. Vlak bij hun dorpje bovendien en vlak bij hun vrienden en ouders. Regisseur François Pirot, die de sombere scenario’s schreef voor onder meer Nicolas Provosts The Invader (2011) en Joachim Lefosses Nue propriété (2006), baseerde zijn droef-amusante regiedebuut op eigen belevenissen. De sfeer van een reis die maar geen reis wil worden, treft hij erg goed. Bovendien koestert hij duidelijk niets dan sympathie voor zijn helden. Dankzij het relaxte samenspel van acteurs Arthur Dupont en Guillaume Gouix slaat die sympathie ook zeker over op de toeschouwer, maar de besluiteloosheid en naïviteit van de jongens is af en toe ook om hoorndol van te worden. Op zich weer een pluspunt van de film: zo blijken Simon en Julien toch eerder feilbare, echte mensen dan de heroïsche vrijbuiters die ze zo graag zouden willen zijn.

Mobile Home (François Pirot, 2012)

TV 5, 21.00-22.36 uur.

Velvet Buzzsaw

Nu te zien op Netflix.

(Dan Gilroy, 2019) Kunstwereldsatire versus horrorfilm: het is zo’n typische Netflix-genrecocktail waaraan naar alle waarschijnlijkheid geen oorspronkelijk verhaalidee, maar een doortimmerd algoritme ten grondslag ligt. Jake Gyllenhaal, net als in Dan Gilroys debuutfilm Nightcrawler (2014) op dreef in een vet aangezette rol, speelt de zelfgenoegzame kunstcriticus Morf Vandewalt die via een vriendin op het omvangrijke oeuvre van een onbekende, onlangs overleden schilder stuit. Visionair, vindt Morf diens ietwat unheimisch ogende werk, dat (horrorfilm, tenslotte) al gauw een eigen leven begint te leiden. De combinatie intrigeert: van de werkelijkheid losgezongen kunstprojecten worden bespot (geestig is de robot-dakloze) terwijl de griezelscènes zich onder meer manifesteren door middel van uit donkere schaduwen graaiende handen. Wie zoekt naar een scherpe kritiek op de kunstwereld kan nu beter terecht bij Ruben Östlunds Gouden Palm-winnaar The Square, terwijl het recente aanbod daadwerkelijk geslaagde maatschappelijk bewuste horror nog veel groter is.

Schaatsen: WK afstanden

NPO 1, 15.55 uur

De NOS doet de komende dagen live verslag van het WK afstanden in het Zuid-Duitse Inzell. Met vandaag o.a. de 5 kilometer bij de mannen, waar Sven Kramer en Patrick Roest het tegen elkaar opnemen. De presentatie is in handen van Henry Schut en Dione de Graaff.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Acteur Fedja van Huêt probeert zijn familiegeschiedenis te leren kennen aan de hand van zijn grootvader, een markante predikant die hij nog meemaakte, maar over wie hij weinig weet. Al snel komt er informatie boven water over voorouders van eeuwen eerder.

RamBam

NPO 3, 20.55 uur

In Nederland is het wettelijk toegestaan om de meest exotische diersoorten als huisdier te nemen. De verslaggevers van RamBam onderzoeken hoever je kunt gaan, proberen een kaaiman aan te schaffen en praten met een Kamerlid van de Partij voor de Dieren.

Klimaatbetoog

Canvas, 21.20 uur

In de traditie van Al Gores An Inconvenient Truth geeft de Vlaamse tv- en filmmaker Nic Balthazar in Gent een college over de alarmerende toestand van het klimaat en de planeet. Omringd door o.a. activisten en wetenschappers geeft hij aan wat er moet gebeuren.

Danny in Arabistan

NPO 3, 21.40 uur

In Syrië onderzoekt Danny Ghosen hoe het leven voor vrouwen is, nu veel van hun mannen gevlucht zijn, of gedood in de burgeroorlog. Ghosen bezoekt de militaire academie voor vrouwen en ziet langs de weg vrouwen die de hoogspanningskabels repareren.

Close up: Astor Piazzolla

NPO 2, 22.55 uur

Een portret van de Argentijnse ­musicus Astor Piazzolla (1921-1992). Rode draad is een interview dat zijn dochter eind ­jaren tachtig met hem had. Ze schetst haar vader als een man die knokt voor baanbrekende vernieuwingen in de tango.

Kreuzweg

Arte, 23.50-01.35 uur.

(Dietrich Brüggemann, 2014) Maria en haar familie zijn aanhangers van een fundamentalistische kerkgemeenschap in een kleine stad in Zuid-Duitsland. Wanneer de pater vertelt dat kinderen zich kunnen opofferen voor het geloof, valt dat idee bij de 14-jarige Maria in vruchtbare aarde. In veertien scènes, elk in één take opgenomen met een vrijwel statische camera, toont Kreuzweg Maria’s lijdensweg. De sobere, afgemeten vertelwijze leidt niet tot verveling; hoewel de afloop van het verhaal vaststaat, blijft de film van begin tot eind beklemmend. Kreuzweg is daarnaast een ontroerend portret van een kwetsbaar meisje dat door vrijwel niemand echt wordt gezien.

Meer over