TipsFilm- en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 6 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

War of the Worlds (2005) Beeld
War of the Worlds (2005)

Yentl

BBC 2, 16.05 uur.

(Drama, Barbra Streisand, 1983) Werk van Isaac Bashevis Singer is maar mondjesmaat verfilmd. Beroemd is Yentl, waarvoor Barbra Streisand een kort verhaal van de Amerikaanse, in Polen geboren schrijver gebruikte. Streisand speelt zelf de hoofdrol als Joods meisje dat zich als jongen verkleedt om religieus onderwijs te volgen. De Volkskrant vergeleek een aantal jaren geleden films waarin mannen vrouwen spelen en andersom, en concludeerde: films waarin de vrouwelijke acteurs zich als man vermommen, zijn bloedserieus; maar als een man een vrouw speelt, heet het komedie.

Beeld uit Yentl (1983). Beeld
Beeld uit Yentl (1983).

Ace Ventura: Pet Detective

SBS 9, 20.30 uur.

(Tom Shadyac, 1994) Jim Carrey, al jaren óók bekend als uitstekend drama-acteur, is vanavond nog maar eens te zien zoals de meesten hem vermoedelijk nog steeds kennen: een hysterische, energieke mafkees. Carrey speelt in deze grote hitfilm een vrolijke detective gespecialiseerd in het opsporen van vermiste huisdieren. Werd een jaar later direct gevolgd door Ace Ventura: When Nature Calls, dat niet zo grappig is, maar wel begint met een mooie parodie op Cliffhanger. De formule werd in 2009 met Ace Ventura: Pet Detective Jr. op nog kinderlijker niveau verder uitgemolken.

Ace Ventura: Pet Detective (1994). Beeld
Ace Ventura: Pet Detective (1994).

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Afgelopen september berichtte Zembla over het dumpen van verontreinigde grond in voormalige zandwinplassen. Het volstorten van de plassen zou goed zijn voor de biodiversiteit, maar is vooral een goedkope manier om een afvalprobleem ‘op te lossen’. Vanavond heropent Zembla het dossier en wordt de bedenkelijke rol belicht van Rijkswaterstaat, dat toezicht houdt op de afvalstort. Terwijl baggerprojecten door de PFAS-discussie grotendeels stilliggen, blijkt er in één plas nog volop te worden gestort, met medeweten van Rijkswaterstaat.

Secrets of the Museum

BBC 2, 21.00 uur

De medewerkers van het Victoria & Albert Museum in Londen waken over twee miljoen voorwerpen, waarvan maar een klein deel kan worden tentoongesteld. In de serie Secrets of the Museum geven de conservatoren en andere experts van het V&A een kijkje en de keuken. In de eerste aflevering nemen ze een honderd jaar oud stuk speelgoed onder handen: Pumpie de olifant moet nodig worden gerestaureerd. Daarnaast zoeken ze naar de identiteit van een aristocrate die staat afgebeeld op een snuifdoos, en krijgt een spectaculaire Christian Dior-expositie gestalte.

Danny op straat

NPO 2, 21.10 uur

In wat voor wereld moet je leven om je aan te sluiten bij een motorbende, te demonstreren bij een abortuskliniek of luid toeterend in een trouwstoet door de stad te trekken? De rafelranden van de maatschappij halen geregeld de media, maar blijven onbegrijpelijk en moeilijk toegankelijk. In de reportageserie Danny op straat doet Danny Ghosen een poging om dieper door te dringen in onbekende groepen die een link hebben met de actualiteit. In tien minuten verdiept hij zich in de wereld van bijvoorbeeld activistische boeren en social justice warriors.

God, Jezus, Trump!

NPO 2, 22.20 uur

Kiezers in de Amerikaanse Biblebelt stemmen massaal op Donald Trump. Hoe kan het dat de president – gedreven door een streven naar geld en macht en behept met een omstreden moraal – zo populair is bij gelovige Amerikanen? Tijs van den Brink begrijpt er niets van en gaat daarom op zoek naar een antwoord in de driedelige roadtrip God, Jezus, Trump!. Met een onbevooroordeelde blik maakt Van den Brink nader kennis met de ‘evangelicals’ die de president in het zadel hebben geholpen en vraagt hij zich af of hij zelf op Trump zou kunnen stemmen.

War of the Worlds

RTL 7, 00.30 uur.

(Sciencefiction, Steven Spielberg, 2005) Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Steven Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Maar Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet uit het oorlogsgeweld – aangericht met driepotige machines waarmee de aliens de mensheid willen uitroeien – een positieve boodschap weet te peuren. De film laat zien dat de westerse mens met cynisme en vooringenomenheid niet verder komt. Passie en liefde zijn nodig. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) omhelst dus net op tijd het goede.

Meer over