TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Beeld uit de film Mowgli van Andy Serkis. Beeld geen
Beeld uit de film Mowgli van Andy Serkis.Beeld geen

Mowgli (Andy Serkis, 2018)

Vanaf vrijdag te zien op Netflix

Erg gelukkig zullen studio Warner Bros en regisseur Andy Serkis inmiddels niet meer zijn met hun liveactionversie van Jungle Book, die ze Mowgli: Legend of the Jungle noemden. In 2016 kwam Disney namelijk met een eigen door acteurs en digitale junglebeesten vertolkte variant haalde daarmee wereldwijd bijna een miljard op. Warners Mowgli, oorspronkelijk ook bedoeld voor een bioscooppremière in 2016, werd uitgesteld en ten langen leste afgelopen zomer verkocht aan Netflix, waar de film vanaf vrijdag te zien is.

Serkis maakte naam als motion capture-acteur van Gollum in The Lord of the Rings. Ook speelde hij de hoogbegaafde chimpansee Caesar in een recente Planet of the Apes-reeks. In Mowgli is hij de vriendelijke beer Baloe. Als regisseur is hij minder begaafd. Hij debuteerde vorig jaar met het houterige verlammingsdrama Breathe en slaagt er ook met Mowgli te weinig in het verhaal tot leven te brengen – al zal het vele uitstel van de productie daaraan hebben bijgedragen.

Inhoudelijk kiest hij vergeleken met Disney voor een duisterder toon, versterkt door het ontbreken van liedjes. Het junglekind raakt in deze film in een nog ernstiger identiteitscrisis (ben ik een wolf of een mens?) en krijgt een actieve rol in het mensendorp. Het lef om eens op de vriendelijkere variant van het verhaal te variëren valt te prijzen, maar het resultaat valt net als het hoofdpersonage tussen wal en schip: de nieuwe accenten krijgen te weinig nadruk om de film van een eigen smoel te voorzien. Bovendien zijn de animaties beduidend minder dan die in de inmiddels twee jaar oude Disneyversie: slang Kaa lijkt wel van plastic.

‘Ik zal niet ontkennen dat ik er heel erg van schrok.’ (Regisseur Andy Serkis toen hij hoorde dat zijn Mowgli aan Netflix werd verkocht. Inmiddels schaart hij zich tijdens publiciteitsinterviews volledig achter het besluit.)

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Een aflevering over hummus. De puree op basis van kikkererwten is een klassieker uit het Midden-Oosten. Er liggen tientallen varianten in de ­Nederlandse supermarkten. Maar wat is hummus precies, hoe eet je het en hoe spreek je het uit?

Bridget Jones’s Diary / The Edge Of Reason (Sharon Maguire, 2001 / Beeban Kidron, 2004)

Net 5, 20.30-22.20 / 22.20-00.30 uur

Altijd fijn, een weerzien met de onhandige, licht neurotische, maar innemende vrijgezelle vrouw Bridget Jones. Regisseuse Sharon Maguire kent de wereld van Bridget Jones als geen ander: ze stond zelf model voor een van Bridgets vriendinnen in de columns van de Engelse schrijfster Helen Fielding. De bundeling van die columns werd een wereldwijde bestseller, de verfilming deed het ook prima. Alles in de film klopt. Colin Firth is de ideale vertolker van Mark Darcy en Hugh Grant is opmerkelijk aantrekkelijk nu hij eens niet een charmante kluns speelt, maar een doortrapte seksist. Natuurlijk heeft het weinig diepgang, maar discussie is zinloos. Bridget Jones is grappig en aangenaam oprecht. Deel één gaat naadloos over in het vervolg. Ze heeft dan een relatie met Mark waarin al snel barsten komen. Mark krijgt een slanke, sexy secretaresse; Bridget maakt zich onmogelijk op een chic feest. Een film als een slepende affaire, dichtgeplamuurd met pophitjes over de liefde.

A Walk Among the Tombstones (David Harbour, 2014)

RTL 7, 20.30-22.45 uur

Hommage aan de film noir en aan hard-boiled detectives als Philip Marlowe, met Liam Neeson als privédetective die anno 1999 twee seriemoordenaars op het spoor is. Neeson ploegt voort in een duister, door voortdurende stortregens geplaagd New York, waar testosteron de dienst uitmaakt; de enige vrouwelijke personages in de film zijn slachtoffers. De film, naar een boek van de Amerikaanse thrillerauteur Lawrence Block, ziet er fraai uit, maar het uiterlijk vertoon staat in dienst van eenvoudig gepsychologiseer en vooral veel bloederige details.

Het uur van de waarheid

NPO 1, 21.30 uur

Frank Evenblij presenteert een quiz met kandidaten die 24 uur lang niet hebben geslapen. In het etmaal voorafgaand aan de quiz moeten de 12 deelnemers studeren op specifieke onderwerpen. Lukt het ze om hun ogen open te houden?

3Doc: Hallo, met Kyoko!

NPO 3, 21.45 uur

Kunstacademie-student Kelly van Binsbergen is al vijf jaar werkzaam als sekstelefonist, onder het pseudoniem Kyoko. Ze krijgt seksbeluste, eenzame mannen aan de telefoon. Waarom vindt ze het zo moeilijk om met dit werk te stoppen?

Escape from Dubai: the Mystery of the Missing Princess

BBC 2, 22.00 uur

Docu over prinses Latifa, de 32-jarige dochter van de sjeik van Dubai, die eerder dit jaar per jacht Dubai ontvluchtte om in de VS een nieuw leven te beginnen. Maar Latifa werd in India opgepakt en teruggestuurd.

Floortje en de ambassadeurs

NPO 1, 22.20 uur

Jarenlang zat Myanmar op slot, maar sinds 2016 heeft Nederland een ambassade in de oude hoofdstad Yangon. Floortje Dessing praat met ambassadeur Wouter Jurgens over de lange weg van militaire ­dictatuur naar democratie.

The Everly Brothers: Harmonies From Heaven

Canvas, 23.10 uur

Documentaire waarin Don Everly terugblikt op The Everly Brothers, het duo van Don en zijn in 2014 overleden broer Phil. In de jaren vijftig verhuisden de broers naar Nashville en scoorden een hit met Bye Bye Love.

Meer over