TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 5 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

The Young and Prodigious T.S. Spivet Beeld
The Young and Prodigious T.S. Spivet

Het geheime oorlogsdagboek van Riet Hoogland

NPO 2, 20.25 uur

Een persoonlijk verslag uit 1941, opgetekend door de dan 21-jarige Riet Hoogland, die zes maanden vastzat in de Duitse gevangenis in Scheveningen. Onlangs werd haar geheime dagboek na zeventig jaar teruggevonden.

The Young and Prodigious T.S. Spivet (Jean-Pierre Jeunet, 2013)

SBS 9, 20.30 uur

De 10-jarige T.S. (Kyle Catlett) zit de hele dag te tekenen en te dromen over alles wat met wetenschap te maken heeft. Wanneer hij een perpetuum mobile bedenkt en daarmee de wetenschapsprijs van het gerenommeerde Smithsonian Institution wint, zit er niets anders op dan zijn koffer te pakken. Regisseur Jeunet (Les fabuleux destins d’Amélie Poulain) gaat zich te buiten aan schattige details.

XX: State of the Union (Lee Tamahori, 2005)

RTL 7, 20.30 uur

Vervolg op succesvolle actiefilm met Vin Diesel, maar dan zonder Vin Diesel. In een aaneenschakeling van onzinnige maar met schwung gebrachte actiescènes probeert een arrogante veroordeelde oud-marinier (Ice Cube) Amerika te behoeden voor een gewelddadige staatsgreep.

Mannen in het wild

NPO 1, 21.25 uur

Zes mannen met een midlifecrisis worden door presentator Bert van Leeuwen meegenomen naar de Italiaanse bergen. Daar proberen ze zonder telefoon, televisie en warm water de crisis te bezweren.

China: A New World Order

BBC 2, 22.00 uur

De tweede documentaire uit deze reeks gaat over de ontwikkeling van China als assertieve wereldmacht. Sinds president Xi Jinping aan de macht is, is er weinig over van het land dat altijd naar binnen was gekeerd.

Paul (Greg Mottola, 2011)

SBS 9, 22.30 uur

Aardige mix tussen sciencefiction-avontuur en komedie. Er ontstaat iets moois tussen alien Paul en twee Britse bezoekers (Simon Pegg en Nick Frost) van een Amerikaanse SF-conventie. Vol filmcitaten en met plezier en liefde gemaakt, getuige het ontspannen acteerwerk.

De terugkeer van Drs. P

NPO 2, 22.55 uur

Deze maand precies 100 jaar geleden werd tekstschrijver en entertainer Heinz Polzer (1919-2015), alias Drs. P., geboren. Het uur van de wolf viert zijn werk en duikt in zijn privéleven, waar voorheen weinig over bekend was.

Meer over