Film- en tv-tipsDonderdag 5 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 5 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Rifka Lodeizen in La Holandesa van Marleen Jonkman. Beeld
Rifka Lodeizen in La Holandesa van Marleen Jonkman.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Om een einde te maken aan raketbeschietingen vanuit de Gazastrook begon Israël in 2014 een militaire operatie. Doelwit was Hamas, de grootste terroristische organisatie en tevens machthebber in Gaza, maar bij de luchtaanvallen vielen ook burgerdoden. De Nederlandse Palestijn Ismail Zaida verloor op deze manier zes familieleden en besloot een rechtszaak te starten tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en toenmalig legerleider Benny Gantz. Nadat de rechtbank in Den Haag had verklaard niet bevoegd te zijn om uitspraak te doen, onderzoekt Zembla de zaak.

Domino

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 2005) Tony Scott, de in 2012 overleden jongere broer van filmmaker Ridley Scott, vond zichzelf na films als Top Gun en True Romance in de laatste jaren van zijn carrière opnieuw uit. Dankzij hyperkinetische titels als Man on Fire en Unstoppable werd hij bekritiseerd én geroemd als adhd-filmer. Het visueel wervelende Domino, over het voormalige Britse kostschoolmeisje Domino Harvey dat in Amerika joeg op door de politie gezochte verdachten, past in hetzelfde straatje. Hoofdrolspeelster Keira Knightley beweegt zich rokend, vloekend en driftig kauwgom kauwend door de film.

Keira Knightley in Domino van Tony Scott. Beeld
Keira Knightley in Domino van Tony Scott.

Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, John Pasquin, 2005) Sandra Bullock, die in de eerste Miss Congeniality (2000) als agent Gracie Hart undercover ging bij een Miss-verkiezing, ondergaat in het vervolg weer een metamorfose. Ze duikt in een ontvoeringszaak, gevolgd door verkleedpartijen en botsingen met chefs. Alles gebeurt in Miss Congeniality 2 volgens de regels – en toch werkt het. Door de simpele, snelle uitvoering, die ook de paar sentimentele scènes meteen weer doet vergeten. Bullock wisselt snelle dialogen moeiteloos af met fysieke humor, of ruigheid met de overdreven maniertjes van een pr-dame.

Sandra Bullock in Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous van John Pasquin. Beeld
Sandra Bullock in Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous van John Pasquin.

Noughts + Crosses

BBC 1, 22.00 uur

In haar jongerenboekenreeks Noughts & Crosses vertelt schrijver Malorie Blackman een alternatieve geschiedenis, waarin Afrika een wereldmacht is geworden en de Europese volkeren heeft onderworpen. De BBC begint vanavond een tv-serie gebaseerd op de boeken. Het verhaal volgt de rijke zwarte Sephy (Masali Baduza) en de blanke Callum (Jack Rowan), die wordt toegelaten op een elitaire zwarte school. Sephy en Callum kennen elkaar nog van vroeger, toen Callums moeder in dienst was van Sephy’s familie, maar worden nu gescheiden door hun ras en status.

3doc: De schuldmachine

NPO 3, 22.30 uur

Wie schulden maakt, moet die terugbetalen. Dat is echter niet voor iedereen zo gemakkelijk. In zijn documentaire De schuldmachine laat Camiel Zwart zien hoe jongeren met een schuld gevangen komen te zitten in een systeem waarbij hoge boetes en rentetarieven het onmogelijk maken schuldenvrij te worden. Veel oninbare schulden worden verhandeld aan particuliere incassobureaus, die hard optreden als er niet betaald wordt. De documentaire laat zien hoe jongeren die op zich best willen betalen door het systeem steeds dieper in de ellende belanden.

La Holandesa

Arte, 23.40 uur

(Drama, Marleen Jonkman, 2017) Het mooie speelfilmdebuut van Marleen Jonkman gaat over het ontvluchten van een gefnuikte droom: Maud en Frank zijn rond de veertig en ongewenst kinderloos. Ze proberen elkaar opnieuw te ontdekken in een ogenschijnlijk perfect decor: op reis door Chili, van het koude, bergachtige Patagonië in het zuiden naar de uitgestrekte, hete Atacamawoestijn, duizenden kilometers noordelijker. Zo’n trip waarbij persoonlijke ontwikkelingen worden weerspiegeld in het veranderende landschap, keurig volgens het roadmovie-handobek. Onmogelijk, zo blijkt al vlot. Maud (Rifka Lodeizen) slaat op de vlucht, een gefantaseerde toekomst mét kinderen tegemoet – ook al wordt ze daarbij een veredelde ontvoerder.

2doc: Blasfemie

NPO 2, 23.05 uur

Vorig jaar wist de christelijke Asia Bibi te ontkomen uit Pakistan, waar ze werd beschuldigd van godslastering. Met de strenge anti-blasfemiewetgeving zegt het land de islam te willen verdedigen, maar vaak worden beschuldigingen ook gebruikt om vetes te beslechten. In zijn documentaire The Accused: Damned or Devoted? volgt regisseur Mohammed Ali Naqvi een aantal mensen die in Pakistan van godslastering worden beschuldigd. Drijvende kracht achter de aanklachten is de radicale geestelijke Khadim Hussain Rizvi, die een gooi wil doen naar het premierschap.

Meer over