Film- en tv-tipsDonderdag 5 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 5 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Renee Zellweger in Bridget Jones's Diary. Beeld
Renee Zellweger in Bridget Jones's Diary.

High Noon

(Western, Fred Zinnemann, 1952)

Arte, 14.00 uur.

Ze zijn niet vanzelfsprekend spannend, die films waarin de verteltijd samenvalt met de vertelde tijd, maar af en toe levert zo’n vertelstructuur uiterst fascinerende cinema op. Het sterkst is nog altijd de uitmuntend opgebouwde westernklassieker High Noon, waarin drie bandieten per trein precies om klokslag twaalf in een slaperig woestijnstadje arriveren, waar ze wraak willen nemen op de lokale sheriff (Gary Cooper), nota bene op de dag van zijn huwelijk (met Grace Kelly). Terwijl de confrontatie nadert, bedenken alle bewoners excuses om de sheriff aan zijn lot over te laten.

Gary Cooper in High Noon. Beeld
Gary Cooper in High Noon.

Bridget Jones’s Diary

(Komedie, Sharon Maguire, 2001)

Net 5, 20.30 uur.

Altijd fijn, een weerzien met de onhandige, licht neurotische, maar innemende vrijgezelle vrouw Bridget Jones. Regisseur Sharon Maguire kent de wereld van Bridget Jones als geen ander: ze stond zelf model voor een van Bridgets vriendinnen in de columns van de Engelse schrijfster Helen Fielding. De bundeling van die columns werd een wereldwijde bestseller, de verfilming deed het ook prima. Alles in de film klopt. Colin Firth is de ideale vertolker van Mark Darcy en Hugh Grant is opmerkelijk aantrekkelijk nu hij eens niet een charmante kluns speelt, maar een doortrapte seksist. Natuurlijk heeft het weinig diepgang, maar discussie is zinloos. Bridget Jones is grappig en aangenaam oprecht. De film ging naadloos over in het vervolg, The Edge of Reason, dat drie jaar later verscheen.

Heerlijk avondje vóór Sinterklaas

NPO 1, 20.35 uur

Voordat de kinderen hun cadeaus krijgen, wordt Sinterklaas zelf getrakteerd op een speciale pakjesavond op NPO 1. In Heerlijk avondje vóór Sinterklaas verrassen Dieuwertje Blok en Hoofdpiet de Goedheiligman met optredens en cadeaus. Ondertussen legt Paul de Leeuw de Sint in de watten in Sint & Paul pakken uit op RTL 4. Vorig jaar was De Leeuw bij RTL voor het eerst te zien met de show die hij voorheen op de NPO presenteerde. Pikant detail: dit jaar zijn de shows op hetzelfde tijdstip gepland.

Sans toit ni loi (Vagabond)

(Drama, Agnès Varda, 1985)

TV 5, 21.00 uur.

De beroemdste en misschien wel beste speelfilm van de eerder dit jaar overleden Franse filmgigant Agnès Varda is dit op het filmfestival van Venetië met een Gouden Leeuw bekroonde Sans toit ni loi (ook bekend als Vagabond), over de laatste dagen van de dakloze, zichzelf moedwillig marginaliserende twintiger Mona. Het fantastische, weerbarstige en hartverscheurend ingetogen optreden van Sandrine Bonnaire – haar doorbraakrol – is ingebed in een onopgesmukte, heldere stijl die de film vaak op een uit het leven gegrepen relaas doet lijken.

Sandrine Bonnaire in Sans toit ni loi Beeld
Sandrine Bonnaire in Sans toit ni loi

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Vale is ‘s werelds grootste producent van nikkel en ijzererts. De mijnen van het bedrijf zijn hoofdzakelijk te vinden in Brazilië. De laatste jaren komt het bedrijf negatief in het nieuws door de milieuschade die het aanricht. Zo stortten twee hoge mijndammen van Vale in, waardoor er een grote hoeveelheid verontreinigd slib werd verspreid in kilometerslange modderstromen. Toch blijven grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in het bedrijf. Zembla onderzoekt vanavond hoe Nederlands geld betrokken is bij de schadelijke praktijken van de mijnbouwfirma.

Nu te zien

NPO 2, 22.45 uur

Bij de verspreiding van de nazi-ideologie speelde vormgeving een grote rol. Design Museum Den Bosch stelde een overzichtstentoonstelling samen van het design van het Derde Rijk, met aandacht voor iconische beelden als de swastika, de propagandafilms van Leni Riefenstahl, de Olympische Spelen van 1936 en de Volkswagen Kever. De succesvolle expositie trok al meer dan honderdduizend belangstellenden en het museum moest de openingstijden verlengen. In Nu te zien wordt de tentoonstelling bezocht door museumdirecteur Michael Huijser.

Het uur van de wolf: Margaret Atwood – De kracht van het woord

NPO 2, 23.00 uur

Sinds haar boek The Handmaid’s Tale is bewerkt tot een succesvolle tv-serie staat Margaret Atwood weer volop in de belangstelling. De inmiddels 79-jarige Canadese schrijver houdt de media-aandacht handig op gang met een stroom aan berichten op Twitter en kwam dit jaar met een vervolg op haar bestseller (The Testaments). In de documentaire ‘Margaret Atwood – De kracht van het woord’, die dit jaar op IDFA draaide, wordt Atwood een jaar lang gevolgd door regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont, terwijl ze de hele wereld over reist.

Meer over