Film- en tv-tipsDonderdag 4 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 4 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting en Madelon Meester
Woody Harrelson en Kevin Costner in The Highwaymen van John Lee Hancock. Beeld
Woody Harrelson en Kevin Costner in The Highwaymen van John Lee Hancock.

The Highwaymen (John Lee Hancock, 2019)

Nu te zien op Netflix.

Het is 1934 en het moordzuchtige roverskoppel Bonnie Elizabeth Parker en Clyde Chestnut Barrow zijn al twee jaar op de vlucht. Populairder dan filmsterren zijn ze, maar dat weerhoudt de Texaanse gouverneur Miriam ‘Ma’ Ferguson er niet van de prijs op hun hoofd stelselmatig te verhogen. Na een bloedige wraakaanval op een gevangenis is de maat vol voor Ma. ‘Als deze dag een vis was, gooide ik die klootzak terug’, briest ze in een van de eerste scènes van The Highwaymen – een gedenkwaardig citaat. Dankzij actrice Kathy Bates zijn alle momenten met Ma uiterst genietbaar. Naarmate de film vordert, verlang je naar méér van Ma’s schwung, want het oudgediende, quasi-verlopen doch nog immer ongepolijste Texas Ranger-duo dat Bonnie en Clyde moet uitschakelen (vertolkt door Kevin Costner en Woody Harrelson) speelt te veel op de automatische piloot en is sowieso wat te generiek om een film lang te kunnen boeien.

Maar soit, The Highwaymen is wat het is: twee oude mannen, Frank Hamer en Maney Gault, die het meest tot de verbeelding sprekende gangsterkoppel in de geschiedenis een film lang op de hielen zitten. Het legendarische imago van het stel verbeeldt de wat bravige regisseur John Lee Hancock (eerder met anderhalf been in de geschiedenis met een film over Walt Disney, Saving Mr. Banks, en over de oprichting van McDonald’s, The Founder) overigens aardig. Hij brengt het duo in de aanloop naar hun onvermijdelijke ondergang haast onherkenbaar in beeld: op grote afstand, gefilmd op de rug, met veel tegenlicht of door alleen hun voeten te filmen. Ondertussen poogt de film het verhaal van enige context te voorzien. Tijdens hun zoektocht stuiten Frank en Maney op de armoede in het Amerikaanse heartland van de jaren dertig, er is een aardige dialoog met de wanhopige vader van Clyde en een anekdote over een noodlottige fout in het verleden van Frank. Die elementen brengt grijstinten aan in de tegenstelling tussen goed en kwaad. Maar na afloop ontkom je niet aan de gedachte dat alleen een verhaal volledig geconcentreerd rond Bathes’ Ma dit heus best degelijke The Highwaymen van de vergetelheid had kunnen redden.

Van Atlas naar Arabië

NPO 2, 20.25 uur

Presentator Kefah Allush reist dit keer naar het Tunesische Djerba, dat ook wel het Jeruzalem van Noord-Afrika wordt genoemd. Joden en moslims leven hier als goede buren samen. Hoe houdt de kleine Joodse gemeenschap hier stand?

Minions (Kyle Balda en Pierre Coffin, 2015)

SBS 9, 20.30-22.15 uur.

Ze stalen de show in de animatiefilm Verschrikkelijke Ikke (originele titel Despicable Me, 2010) en het al net zo succesvolle vervolg, dat drie jaar later verscheen. De Minions, gele, pilvormige, in groepsverband optredende hulpjes van aartsgemenerik Gru, vormden voor veel kijkers de grootste attractie van beide familiefilms. En zoals dat gaat bij populaire sidekicks, werden ze beloond met een eigen film. Daar bleef het niet bij: in 2017 verscheen een derde Verschrikkelijke Ikke en medio 2020 wordt een tweede Minions-spinoff verwacht. In het vanavond uit te zenden Minions volgen de avonturen elkaar in sneltreinvaart op, begeleid door een vrolijke soundtrack van jarenzestigpopliedjes en het onverstaanbare belcanto waarin de muzikale minions zelf graag uitbarsten.

Aan inspiratie hebben regisseurs Pierre Coffin en Kyle Balda geen gebrek: van de fraai geanimeerde openingsbeelden tot de toegift na de aftiteling buitelen de invallen en verwijzingen over elkaar heen. Voor zowel kinderen als volwassenen zit daar veel grappigs tussen. Verveling is uitgesloten, maar een verbindend element dat de ontregelende chaos in Minions bij elkaar houdt ontbreekt. Dat rommelige karakter past overigens wel bij de subversieve inhoud: met hun hang naar het kwaad zijn de zo onschuldig ogende Minions dwarse filmhelden. Minions bevat geen stichtelijke boodschap en verrassend weinig sentiment – wel zo verfrissend.

Break Free

NPO 3, 20.55 uur

In de MH17-reeks vandaag het verhaal van de Darryl Gunawan. De 19-jarige jongen uit Amstelveen wordt omschreven als een wonderkind. Op zijn 15de draait de goede vriend van Martin Garrix al op grote dancefestivals als Mysteryland.

Stand van Nederland

NPO 2, 21.10 uur

De verhalen achter de cijfers van het CBS en het SCP. In 2017 wordt één op de tien banen ingevuld door een werknemer die niet in Nederland is geboren. Wat is de economische waarde van arbeidsmigranten? Zijn ze onmisbaar voor de economie?

Inside Europe: 10 years of turmoil

Canvas, 21.20 uur

In de zomer van 2015 leidt de aankomst van honderdduizenden vluchtelingen uit Noord-Afrika en Syrië tot verdeeldheid in Europa. Merkel test de basisprincipes van de EU. Leiders van Europese landen vertellen over die periode.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing trekt naar Cape Breton, een eiland in het uiterste oosten van Canada, en bezoekt daar Sam, die in zijn eentje op een besneeuwde berg woont. Met alleen een paar tassen gereedschap heeft hij hier zijn eigen paradijs gebouwd.

Floortje Dessing Beeld ANP Kippa
Floortje DessingBeeld ANP Kippa

Jack the Ripper – the case reopened

BBC 2, 22.00 uur

In 1888 pleegt Jack the Ripper tussen augustus en november vijf afschuwelijke moorden. In Londen ontstaat een jacht op de dader, maar die is nooit gepakt. Een criminoloog probeert nu met moderne technieken de zaak op te lossen.

Meer over