FILM- EN TV-TIPSDonderdag 30 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 30 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Yentl Meijer en Kamiel van Ophem in Kris Kras van David Grifhorst. Beeld
Yentl Meijer en Kamiel van Ophem in Kris Kras van David Grifhorst.

Kris kras

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, David Grifhorst, 2014) Telefilm van de lichting 2014 gooit naar hartenlust genres in de blender - nu eens slapstick, dan weer modern drama, dan weer fantasy – in een verhaal over een 9-jarige Nederlandse tweeling die noodgedwongen en zwaar tegen de zin op Ibiza verblijft. Wanneer hun lieve opa zijn heup breekt en in het ziekenhuis belandt, besluit het tweetal zonder geld of paspoort terug te reizen naar Nederland om voor hem te zorgen. Kris Kras is een soort sprookje; de belevenissen hebben een hoog ‘don’t try this at home’-gehalte. Maar het is verwarrend dat de kluchtige avonturen zijn ingebed in een realistische setting waarin ook serieuze, herkenbare problemen opduiken.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In 2007 werd Noord-Brabant ernstig getroffen door de tot op heden grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Ruim vierduizend mensen werden ziek en naar schatting honderd van hen overleden aan de ziekte. Het optreden van de overheid werd destijds scherp bekritiseerd, mede door de Nationale Ombudsman. Vanavond keert Zembla terug naar het gebied dat destijds het zwaarst werd getroffen. In het Oost-Brabantse dorp Herpen volgt het magazine huisarts Rob Besselink en zijn collega’s. De angst in Herpen is groot, want de vorige epidemie ligt er nog vers in het geheugen.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Tijdens de coronacrisis eet Nederland natuurlijk gewoon door, maar ons dieet is wel een beetje veranderd. Omdat we meer thuis eten en veel minder naar de snackbar gaan, is de aardappelconsumptie bijvoorbeeld sterk afgenomen. Keuringsdienst van waarde kwam in contact met een landbouwer die in de maag zit met een overschot van een miljoen kilo frietaardappelen. Het programma onderzoekt of het mogelijk is om de aardappelen te verwerken tot ontsmettingsmiddel, waar juist een grote behoefte aan is. Het blijkt niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.

The Stanford Prison Experiment

SBS 9, 22.05 uur

(Drama, Kyle Patrick Alvarez, 2015) De Duitse voorganger Das Experiment (2001) en de Amerikaanse remake The Experiment (2010) werden vooral geïnspireerd door het beruchte experiment uit 1971 aan de universiteit van Stanford (een ontspoorde en vroegtijdig afgebroken studie waarvoor een groep studenten werd onderverdeeld in bewakers en gevangenen). De vanavond uit te zenden versie uit 2015 ambieert waarheidsgetrouwer te zijn, maar het meest in het oog springende verschil is de jonge cast: onder de gevangenen excelleert Ezra Miller, terwijl Nicholas Braun (de slungelige Greg in hitserie Succession) een angstaanjagend goede bewaker/schoft speelt.

Ezra Miller in The Stanford Prison Experiment van Kyle Patrick Alvarez. Beeld
Ezra Miller in The Stanford Prison Experiment van Kyle Patrick Alvarez.

How to Be Single

Net 5, 22.10 uur

(Komedie, Christian Ditter, 2016) In romantische komedies heeft God of het toeval altijd een groter, voorspelbaar plan met de hoofdrolspelers. In How to Be Single niet. De vijf alleenstaanden (o.a. Dakota Johnson, Rebel Wilson) rommelen maar wat aan in New York, en bij elke nieuwe liefde of onenightstand is het volstrekt onvoorspelbaar of het de ware is of een zoveelste miskleun. Nu zijn verhaalconventies er niet voor niets, en How to Be Single is dan ook rommelig, maar zo’n romkom die zich niet aan Hollywoodwetten houdt stemt óók gelukkig.

Dakota Johnson en Rebel Wilson in How to Be Single van Christian Ditter. Beeld
Dakota Johnson en Rebel Wilson in How to Be Single van Christian Ditter.

2Doc: De erfenis van een verzetsheld

NPO 2, 23.10 uur

De Drentse boer Johannes Post redde in de Tweede Wereldoorlog de levens van honderden Joden, maar zou het met zijn leven bekopen: Post werd door de bezetter geëxecuteerd. De verzetsheld werd op alle mogelijke manieren geëerd, maar aan de gevolgen van zijn idealisme op zijn gezin - hij liet een vrouw en acht kinderen na - zijn weinig woorden vuilgemaakt. In de documentaire De erfenis van een verzetsheld laat Geertjan Lassche 75 jaar na de dood van Post zijn nog in leven zijnde kinderen rond de keukentafel herinneringen ophalen aan de oorlogstijd.

Josephine Baker: The Story of an Awakening

Canvas, 23.10 uur

De in Amerika geboren danseres Josephine Baker was het symbool van de Jazz Age, maar haar carrière omvat veel meer dan dat en beslaat vijf decennia. In de documentaire The Story of an Awakening vertelt regisseur Ilana Navaro hoe een jong zwart meisje uit het gesegregeerde Missouri uitgroeide tot een superster in Parijs, maar niet kon ontsnappen aan racisme en vooroordelen. Ook gaat de film in op haar inzet voor het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijdragen aan de burgerrechtenbeweging en de adoptie van twaalf kinderen uit de hele wereld.

Meer over