Film- en tv-tipsdonderdag 3 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 3 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Good Bye, Lenin! Beeld
Good Bye, Lenin!

Good Bye, Lenin! (Wolfgang Becker, 2003)

ARD, 13.35 uur / 00.40 uur

Met prijzen overladen publieks- en perslieveling. Om zijn zieke moeder niet fataal te verontrusten, laat Alex (Daniel Brühl) de DDR voortleven in haar krappe Berlijnse appartement. Beckers tragikomedie is geen ode aan de DDR, noch een aanval of afrekening, en vindt de ideale balans tussen humor, melancholie en drama. De muziek van Yann Tiersen is fijn, de aankleding tot in de puntjes verzorgd.

Voetbal: Europa League

RTL 7, 18.00 uur

Drie Nederlandse clubs spelen in de groepsfase van de Europa League: om 18.55 uur een live verslag van Feyenoord-Porto, om 21.00 uur verslag van Rosenborg-PSV. Aan het eind van de avond een samenvatting van AZ-Manchester United.

Chantals pyjama party

RTL 4, 20.30 uur

Chantal Janzen gaat logeren bij choreograaf Barrie Stevens. Ze halen herinneringen op aan Stevens’ tijd als jurylid bij de Soundmixshow van Henny Huisman, waar hij werd gekenmerkt door zijn vaste spreuk ‘Vooral doorgaan!’

The Boxtrolls (Graham Annable en Anthony Stacchi, 2014)

SBS 9, 20.30 uur

Fraai ogende klei-animatiefilm van het Amerikaanse Laika, een in stop-motion gespecialiseerde studio die onder meer het eigenzinnige Coraline (2009) maakte. Gekleid naar Alan Snows jeugdboek Here Be Monsters, gaat The Boxtrolls over een mensenkind dat door ondergronds levende trollen wordt opgevoed.

Earth from space

NPO 1, 20.35 uur

‘Planeet vol patronen’ heet de tweede aflevering van deze natuurserie. Met camera’s vanuit de ruimte wordt getoond hoe het aardoppervlak is bedekt met wonderlijke patronen. In Australië zijn witte vlekken te zien die het werk zijn van wombats.

Wallay (Berni Goldblat, 2017)

TV 5, 20.59 uur

Ady (Makan Nathan Diarra), een stoere jongen uit een Parijse buitenwijk, haalt bij zijn vader het bloed onder de nagels vandaan en wordt naar familie in Burkina Faso gestuurd. Op het Filmfestival van Berlijn genomineerd voor de Kristallen Beer voor Beste jeugdfilm.

Close up: de spirit van Le Corbusier

NPO 2, 23.05 uur

De Franse regisseur Gilles Coudert maakte een documentaire over zijn fascinatie voor architect Le Corbusier (1887-1965). Hij praat met hedendaagse ontwerpers en kunstenaars als Ito Morabito en Daniel Buren over de invloed van Le Corbusier.

Meer over