Film- en tv-tipsDonderdag 29 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 29 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Brad Pitt en Angelina Jolie in ‘Mr. & Mrs. Smith’. Beeld
Brad Pitt en Angelina Jolie in ‘Mr. & Mrs. Smith’.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.25 uur

Veel bedrijven hebben het tijdens de corona-epidemie niet makkelijk. Ook familiebedrijven, die een belangrijk onderdeel vormen van de Nederlandse economie, lijden onder de coronamaatregelen. Hoe slaan zij zich erdoorheen? Al sinds het uitbreken van de coronacrisis volgt Stand van Nederland hoe bedrijven deze periode ervaren. Kapper Rob Peetoom stond op het punt zijn zaak over te dragen op een nieuwe generatie, maar moest weer fulltime aan de bak. De familie Waardijk, schoenverkopers in Alkmaar, had net een eerdere ramp overwonnen toen het virus toesloeg.

Mr. & Mrs. Smith

Net 5, 20.30 uur

(Actie, Doug Liman, 2005) Niet zomaar vrolijke actiekolder, maar in de eerste plaats de verslaglegging van de liefdesvonken tussen het toen nog gedroomde sterrenpaar Angelina Jolie en Brad Pitt. Laatstgenoemde was nog getrouwd met Jennifer Aniston, maar dat weerhield hem er niet van de romance met zijn tegenspeler voort te zetten nadat de camera’s waren gestopt met draaien. Jolie en Pitt spelen een ogenschijnlijk bedaagd echtpaar, maar zonder het van elkaar te weten zijn ze beiden huurmoordenaar. Ze openen de film bij de relatietherapeut. Waar ze eindigen mag niet worden verklapt, maar het is behoorlijk over de top en daardoor erg leuk. Het plezier spat van het scherm.

Powering Britain

BBC 2, 20.30 uur

Van alle landen in Europa zijn de Britse eilanden het best gelegen om te profiteren van windenergie. Nu al wordt 20 procent van de Britse energie gewonnen uit wind. In de eerste aflevering van Powering Britain, een documentaireserie over de bronnen die het Verenigd Koninkrijk van energie voorzien, bezoekt Keeley Donovan een locatie voor de kust van Yorkshire waar ’s werelds grootste offshore windmolenpark wordt gebouwd. Ze ontmoet enkele van de tienduizend mensen die bouwen aan deze Hornsea One en beklimt een van de 174 gigantische windmolens.

Een programma over de jaren negentig

NPO 3, 21.40 uur

Iedereen boven de dertig heeft bijzondere herinneringen aan de jaren negentig, het decennium van de Paarse kabinetten, van prozac, viagra, xtc en het einde van de Koude Oorlog. Voor Een programma over de jaren negentig haalde de VPRO Henny Huisman van stal. Samen met Marijn Frank presenteert hij deze achtdelige serie terugblikken, waarvan de afleveringen thema’s kregen als het straatleven, gabber, erotiek en Bosnië. In de eerste aflevering wordt ingezoomd op het ontstaan van de door de muziekpers verguisde maar zeer populaire muziekstroming eurodance.

The Girl on the Train

SBS 9, 22.15 uur

(Thriller, Tate Taylor, 2016) De vrouw in de trein is in deze thriller niet zomaar een vrouw. En dat huis waar een dolverliefd jong stel woont, waar ze dagelijks vanuit de passerende wagon naar tuurt, is geen willekeurig huis. Rachel (Emily Blunt) is forens zonder bestemming, een door haar man verlaten vrouw met een alcoholprobleem en een getroebleerd verleden. Als de gevaarlijk mooie kraamhulp van de nieuwe vrouw van haar ex verdwijnt, is ze niet de enige verdachte: hoe zit het met die psycholoog, de vriend van de kraamhulp, of toch die ex?

Emily Blunt in ‘The Girl on the Train’. Beeld
Emily Blunt in ‘The Girl on the Train’.

Grote vragen

NPO 2, 22.20 uur

Het reconstrueren van de menselijke stamboom blijkt verdraaid moeilijk, maar paleontologen hebben steeds meer informatie tot hun beschikking. In Grote vragen vertelt Fred Spoor hoe hij twintig jaar geleden een schedel vond van een geheel nieuwe mensachtige: een ontbrekend stukje in een complexe puzzel. Spoor keert in de uitzending terug naar het Turkanameer waar hij zijn ontdekking deed. Hij bezoekt een collega die een 13 miljoen jaar oude schedel vond en gaat langs bij eiwitonderzoeker Frido Walker, die een belangrijke ontdekking deed.

Opera

Arte, 00.20 uur

(Thriller, Dario Argento, 1987) Zeer stijlvolle giallo – een Italiaans thriller-subgenre – en alleen al de moeite waard vanwege de scène waarin Mira (Daria Nicolodi), de impresario van operaster Betty (Cristina Marsillach), door een kijkgat spiedt nadat er is aangebeld. De bezoeker blijkt de seriemoordenaar die achter Betty aanzit. Argento bouwt de spanning flink op, zijn camera kruipt zowat ín het kijkgat, zodat de uiteindelijk door dat kijkgat afgevuurde kogel als een enorm gevaarte voorbijsuist, voordat hij in slow motion door Mira’s achterhoofd spat. Briljante kost – voor wie ervan houdt, natuurlijk.

Cristina Marsillach in ‘Opera’. Beeld
Cristina Marsillach in ‘Opera’.
Meer over