film- en tv-tipsdonderdag 28 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jean Dujardin en Yolande Moreau in I Feel Good Beeld
Jean Dujardin en Yolande Moreau in I Feel Good

Een briljant idee dat hem in één klap rijk zal maken. Dat is waar Jacques, hoofdpersonage van de Franse komedie I Feel Good, op hoopt. En hij denkt het nu eindelijk te hebben gevonden, na lang en geconcentreerd nadenken: ultragoedkope plastischechirurgiebehandelingen voor de gewone man, in een kliniek in Bulgarije. Wie wil dat níét? Dus laat Jacques snel (veel te veel) visitekaartjes drukken voor zijn bedrijf en gaat hij, zoals dat hoort bij een echte onderneming, met lijzige woordjes klanten werven.

I Feel Good werd grotendeels opgenomen in woonwerkgemeenschap Emmaüs te Lescar, waarbij veel bewoners optraden als figuranten.

De Franse cineasten Benoît Delépine en Gustave Kervern zijn bedreven in vaak vileine komedies over verschoppelingen in alle soorten en maten. I Feel Good is een stuk zachtmoediger dan hun eerdere werk, maar Jacques, voortreffelijk vertolkt door Jean Dujardin (The Artist), is wederom een onvergetelijke outcast. Als we hem beschrijven als een weliswaar tot pech voorbestemde, maar verder niet heel uitzonderlijke zakenman, dan is dat nog steeds een tamelijk rooskleurig beeld van zijn situatie. Zo hebben we nog niet verteld dat Jacques tamelijk verloren de film binnenwandelt, in badjas en met zichzelf pratend op de vluchtstrook van een snelweg. Veelzeggend is ook dat hij zijn klanten denkt te kunnen werven onder de kansarme mensen uit de haast sprookjesachtige woonwerkgemeenschap Emmaüs van zijn zus Monique (een mooie, bedrieglijk gedweeë rol van Yolande Moreau).

Jacques lijkt soms een kind dat per se entrepreneurtje wil spelen en door iedereen in de waan wordt gelaten dat het hem lukt. Dat blijkt nog het duidelijkst wanneer hij en zijn ‘klanten’ dan eindelijk naar Bulgarije (of is het Roemenië?) afreizen en ze in het laadruim van een truck zitten alsof het eigenlijk een chartervlucht is. Jacques komt zelf als een echte steward voorbij met zijn karretje, ook al kan hij de passagiers enkel wijn uit plastic bekertjes en budgetblikjes makreel serveren. Een ontzettend grappige, maar ook immens trieste scène, die bovendien goed laat zien hoe trefzeker Delépine, Kervern en hun hoofdrolspeler de balans vinden tussen absurde humor en ernst. Hoe meer je om Jacques lacht, des te meer je ook met hem te doen hebt. Zo houden Delépine en Kervern (Aaltra, Mammuth) de kijker een spiegel voor: zijn we niet allemaal tot op zekere hoogte gehersenspoeld door gangbare opvattingen omtrent werk, succes en imago?

I Feel Good (Benoît Delépine en Gustave Kervern, 2018)
Te zien via iTunes

Bean (Mel Smith, 1997)

Mel Smith, bekend van het komische Britse duo Smith & Jones, debuteerde als regisseur verdienstelijk met de uitbundige relatiekomedie The Tall Guy (1989). Een rolletje in die film is ook weggelegd voor de Engelse knuffelkomiek Rowan Atkinson. De samenwerking tussen de twee smaakte naar meer: enkele jaren later zette het duo zich aan de taak Atkinsons legendarische personage Mr. Bean Amerika te laten veroveren. Daartoe werd een verhaal bedacht rond een Amerikaans schilderij dat dankzij een donatie verhuist van The National Gallery in Londen naar een museum in Los Angeles. Mr. Bean is in Londen de suppoost van wie iedereen af wil, behalve de hoogste baas. Dus bedenken zijn ondergeschikten dat hij de aangewezen man is om de ‘thuiskomst’ van het schilderij te begeleiden. Het siert de makers dat ze behalve de locatie geen enkele concessie hebben gedaan om Mr. Bean in Amerika geliefd te maken; het is vooral meer van hetzelfde. En dat is soms erg leuk en soms net even te flauw. Wel bevat Bean een primeur: Mr. Bean spreekt, sterker nog, hij houdt een speech.

SBS 9, 20.30-22.10 uur

Keuringsdienst van Waarde
NPO 3, 20.25 uur

Wie pasta eet, strooit er kaas overheen – en dan natuurlijk het liefst Italiaanse. Maar er zijn ook Nederlandse kazen die zich exotischer voordoen dan ze zijn. Hoe transformeer je zo’n oer-Hollandse kaas naar iets dat aan Italië doet denken?

Verborgen verleden
NPO 2, 20.25 uur

Victor Mids gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Voor hij beroemd werd als illusionist, studeerde hij af als arts; hij is benieuwd of zijn voorouders ook een andere wending aan hun leven gaven. Het antwoord is: ja, alleen pakte dat niet voor iedereen goed uit.

Van algemeen nut
Eén, 20.40 uur

Samen met Stef Bos en Peter Van den Begin eert Steven Van Herreweghe het ‘wonder van een vriendschap’. En hij maakt kennis met de vrouw die het publiek van het Rad van fortuin tevergeefs probeerde bij te brengen hoe je de letters van het alfabet correct uitspreekt.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

In november meldde het Rode Kruis de media dat er een inschattingsfout was gemaakt bij de behandeling van een onwel geworden deelnemer aan de Dam tot Damloop. Nabestaanden zijn verbolgen: de werkelijkheid is veel ernstiger.

Escape from Dubai: The Mystery of the Missing Princess
Canvas, 21.20 uur

Documentaire over de ontsnapping van prinses Latifa, de dochter van sjeik Mohammed van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze vluchtte naar India en wilde van daaruit verder reizen naar de VS, maar haar boot werd bestormd door Indiase commando’s.

Lex lokaal
NPO 3, 21.40 uur

Lex Uiting trekt de provincie in op zoek naar mooie verhalen. Hij gaat onder anderen langs bij boswachter Amanda op Vlieland en Roy uit Bentelo. Die laatste heeft zo’n grote voortuin, dat er elk jaar een autocross in wordt gehouden.

Meer over