Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 27 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong. Beeld AP
Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong.Beeld AP

King Kong

SBS 9, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2005) De reuzenaap-klassieker King Kong uit 1933 heeft tot veel rampzalige remakes en verbasteringen geleid. Wat een verademing was het dus, toen Peter ‘Lord of the Rings’ Jackson in 2005 de film omtoverde tot een enerverende, zeldzaam spectaculaire en warempel ook nog ontroerende avonturenfilm van drie uur. Dat deed hij vooral door het bestaande verhaal flink uit te rekken en extra veel tijd te besteden aan bijna surrealistische special effects, zoals de over elkaar een ravijn in buitelende brontosaurussen. Onvergetelijk is het nachtelijke uitstapje van Kong in New York, waar hij het tussen het slopen door met oogappel Ann Darrow (Naomi Watts) op een soort van schaatsen zet.

Miss Congeniality

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Donald Petrie, 2000) De stoere FBI-agent Gracie (Sandra Bullock) gaat undercover in de wereld van de missverkiezingen. Daartoe moet ze wel eerst haar wenkbrauwen epileren, een nieuwe garderobe aanschaffen en op hoge hakken leren lopen. Effectieve komedie. Bullock is fijn en wordt ondersteund door leuke bijrollen van onder anderen Michael Caine, Candice Bergen en William Shatner. Kreeg in 2005 een aardig vervolg, eveneens met Bullock. Grappig om te weten: sommige scènes van Miss Congeniality werden opgenomen in Sandra Bullocks eigen huis in Austin, Texas.

Michael Caine (links), Sandra Bullock en Benjamin Bratt in Miss Congeniality. Beeld
Michael Caine (links), Sandra Bullock en Benjamin Bratt in Miss Congeniality.

Oogappels

NPO 1, 20.35 uur

Is het mogelijk om tegelijkertijd de perfecte relatie, een geweldige carrière en een modelgezin te hebben? De vier gezinnen in de dramaserie ‘Oogappels’ doen er alles aan om aan dit ideaalbeeld te voldoen, en dat blijkt een stressvolle bezigheid. Na het eerste seizoen van vorig jaar pikt BNNVARA vanavond de draad weer op. Erik en Merel proberen hun huwelijk te redden. Ondertussen zet Fabie haar ex-man definitief aan de straat. ‘Oogappels’ werd bedacht door Will Koopman, wier ‘April, May en June’ onlangs in de bioscoop draaide.

Bodem in zicht

NPO 3, 20.55 uur

Smartphones, laptops en auto’s worden gemaakt van talloze grondstoffen die afkomstig zijn van over de hele wereld. De nieuwe NTR-serie Bodem in zicht onderzoekt de herkomst van die grondstoffen en stelt de vraag hoe lang de voorraad nog strekt. In de eerste aflevering gaan presentatoren Eva Cleven en Anna Gimbrère op zoek naar goud. Dit edelmetaal wordt niet alleen gebruikt voor juwelen, maar is ook onmisbaar voor elektronica. In Colombia zien Cleven en Gimbrère hoe veel goud afkomstig is uit illegale mijnbouw.

Erik Scherder laat zich niet kisten

NPO 2, 22.20 uur

Veel mensen worden geplaagd door angsten. Dat kunnen veel voorkomende vormen zijn als hoogtevrees of vliegangst, maar ook varianten als faalangst of een angst voor de dood. In de eerste aflevering van Erik Scherder laat zich niet kisten gaat de neuropsycholoog de confrontatie aan met zijn eigen vliegangst en onderzoekt hij de angsten van anderen. Samen met Peter bezoekt hij een supermarkt; een plek die bij Peter paniekaanvallen kan opwekken. Met Minka onderzoekt Scherder de piekerbuien die haar ’s nachts wakker houden.

2doc: The John Dalli Mystery

NPO 2, 23.10 uur

Geïntrigeerd door het verhaal van de Maltese Eurocommissaris John Dalli maakten de Deense journalisten Mikael Bertelsen en Mads Brugger een humoristische onderzoeksthriller. Als Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming was Dalli verantwoordelijk voor het welzijn van miljoenen Europeanen. Dan is het dus niet de bedoeling om warme banden te hebben met de tabakslobby, maar dat is precies waar Dalli in 2012 van werd beschuldigd. Hij moest aftreden, maar beweert zelf slachtoffer te zijn geworden van een samenzwering van de tabaksindustrie.

Like Father, Like Son

WDR 3, 23.25 uur

(Drama, Hirokazu Kore-eda, 2013) Architect Ryota Nonomiya heeft veel te weinig tijd voor zijn vrouw Midori en hun 6-jarige zoontje Keita. Hij herkent zichzelf niet in zijn kind. De beslissende plotwending: Midori en Ryota krijgen te horen dat Keita bij de geboorte is verwisseld. Cineast Kore-eda werpt zo interessante vragen op over ouderschap en liefde, terwijl hij de verwikkelingen beheerst doseert, met een gepaste glimlach en een extreem dienstbare regie. Het getuigt van Kore-eda’s meesterschap dat het potentieel drakerige of zwaarmoedige gegeven van Like Father, Like Son nooit ontspoort.

Fukuyama Masaharu en Ninomiya Keita in Like Father, Like Son. Beeld
Fukuyama Masaharu en Ninomiya Keita in Like Father, Like Son.
Meer over