TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor donderdag 27 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag 27 augustus.

Bertil Guve en Pernilla Allwin in ‘Fanny & Alexander’ van Ingmar Bergman. Beeld
Bertil Guve en Pernilla Allwin in ‘Fanny & Alexander’ van Ingmar Bergman.

Verborgen verleden van Nederland

NPO 2, 19.45 uur

In Verborgen verleden van Nederland bezoekt acteur Waldemar Torenstra het statige Hotel Des Indes en hoort hij over de bijzondere geschiedenis van het hotel. Het gebouw in Den Haag was oorspronkelijk een stadspaleis van een baron, maar diens zoon verkocht het in 1867 aan een hotelier. Hotel Des Indes ontving door de jaren heen vele vooraanstaande gasten en was het toneel van de eerste vredesconferentie in 1899, wat heeft bijgedragen aan de reputatie van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hotel populair bij de bezetter.

Jumanji: Welcome to the Jungle

SBS 6, 20.30 uur

(Avontuur, Jake Kasdan, 2017) Regisseur Jake Kasdan raakt met zijn update van Jumanji (1995), een jarennegentigblockbuster over een betoverd bordspel, een andere snaar dan voorganger Joe Johnston. Waar het in het behoorlijk griezelige origineel vooral draaide om de special effects en het komische talent van Robin Williams, is de versie van 2017 een opgewekte ensemblefilm die de hoofdrolspelers in een computergame plaatst. De scenarioschrijvers verlegden de aandacht naar de verhoudingen tussen de personages en vooral ook naar de fantasie: hoe zou het zijn om ineens een personage in een computergame te zijn?

Kevin Hart, Karen Gillan, Jack Black en Dwayne Johnson in Jumanji: Welcome to the Jungle van Jake Kasdan. Beeld
Kevin Hart, Karen Gillan, Jack Black en Dwayne Johnson in Jumanji: Welcome to the Jungle van Jake Kasdan.

Just Like Heaven

Net 5, 20.30 uur

(Romkom, Mark Waters, 2005) In 2005 verschenen twee films waarin Reese Witherspoon de hoofdrol speelde. Voor haar fantastische vertolking van June Carter, de vrouw van Johnny Cash in Walk the Line, won ze een Oscar. Dat was voor velen een verrassing, omdat de Amerikaanse vooral bekend was van films zoals het vanavond uitgezonden Just Like Heaven. Daarin speelt ze de geest van een comateuze vrouw, die contact krijgt met de nieuwe bewoner van haar appartement. Een romantische komedie waarin alle Hollywoodregisters opengaan, maar die bovengemiddeld lang blijft hangen.

Reese Witherspoon in Just Like Heaven van Mark Waters. Beeld
Reese Witherspoon in Just Like Heaven van Mark Waters.

Sergio & Axel: Van de kaart

NPO 3, 21.00 uur

Na hun culinaire reis om de wereld keren kok Sergio Herman en acteur Axel Daeseleire terug naar huis voor een bijzondere slotaflevering van Van de kaart. De impressies die ze hebben opgedaan in Thailand, Mexico, India, Noorwegen, Libanon en Japan vertaalt Herman naar een zesgangenmenu. Is het mogelijk alle lokale smaken – van tortilla’s tot sushi – te combineren tot een harmonisch geheel? Samen met Daeseleire nodigt Herman veertig gelukkige prijswinnaars uit om aan te schuiven voor een avontuurlijk diner in zijn restaurant in het Zeeuwse Cadzand.

Fanny & Alexander

Canvas, 21.30 uur

(Drama, Ingmar Bergman, 1982) Imposant familie-epos en beoogde zwanenzang van de Zweedse filmgigant Ingmar Bergman (die zich na 1982 zou toeleggen op regie van theater en televisiefilms, om in 2003 met Saraband nog éénmaal een bioscoopfilm te regisseren) over een broer en zus die na het overlijden van hun vader lijden onder het nieuwe huwelijk van hun moeder, een actrice, die hertrouwt met een predikant. Bergman toont het kinderperspectief op uitmuntende wijze, kijkt min of meer autobiografisch terug (hij baseerde de belangrijkste personages op zijn zus Margareta, zijn vader Erik en zichzelf) en verwerkt in Fanny & Alexander talrijke thema’s uit zijn le21.30 ven en zijn vroegere films.

Seahorse: The Dad Who Gave Birth

NPO 3, 22.05 uur

Transman Freddy McConnell slikte al vijf jaar mannelijke hormonen toen hij besefte dat hij graag een gezin wilde stichten. Hij besloot te stoppen met de hormonen en een kind te krijgen. Het bijzondere verhaal van de vader die een kind baarde wordt verteld in Seahorse, een documentaire van Jeanie Finlay. De regisseur volgde McConnell gedurende de drie jaar tussen zijn besluit en de bevalling. Het werd een intiem document van een proces vol obstakels, waarin McConnell al zijn moed moet aanspreken en een beroep moet doen op zijn vrienden en familie.

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

NPO 2, 23.10 uur

Tot aan 1938 beschouwde Europa de opmars van Adolf Hitler en zijn volgelingen vooral als een Duitse aangelegenheid. Dat veranderde toen Duitse soldaten de grens met Tsjechoslowakije overstaken. Omdat een krachtige reactie uitbleef en er een niet-aanvalsverdrag was met de Sovjet-Unie, voelde Hitler zich vrij om ook Polen onder de voet te lopen. Voordat de westerse landen een vuist konden maken, had Duitsland half Europa bezet. Het leven van Hitler toont vandaag de opmars van de Duitse oorlogsmachine, die in de Russische winter van 1943 tot stilstand komt.

Meer over