Film- en tv-tipsDonderdag 26 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 26 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Dennis Weaver in Duel. Beeld Eye Film Instituut Nederland
Dennis Weaver in Duel.Beeld Eye Film Instituut Nederland

Stand van Nederland

NPO 2, 20.30 uur

De afgelopen tien jaar vervijfvoudigde het aantal webwinkels, terwijl de winkelstraten kampen met leegstand. Nederlanders kopen graag online, en dat is mooi voor de interneteconomie en de pakjesbezorgers, maar een zorgwekkende ontwikkeling voor traditionele winkeliers. Stand van Nederland onderzoekt vanavond of de winkelstraat nog toekomst heeft. Ondernemer Roland Kahn – van onder meer CoolCat en America Today – geeft in de uitzending zijn visie, en in het Groningse Sauwerd vertellen dorpsbewoners hoe zij in actie kwamen om de supermarkt te redden.

Tomorrow Never Dies

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Roger Spottiswoode, 1997) Hoe schakel je een helikopter uit die vol schietende booswichten op je afvliegt? Natuurlijk met een volle waslijn. Dat is althans hoe agent 007 (Pierce Brosnan voor de tweede keer als de beroemde geheim agent) het aanpakt, in volstrekt overdreven en daarom zo leuke actiescènes die de achttiende Bondfilm rijk is. De internationale vrede wordt bedreigd door een mediamagnaat (Jonathan Pryce), die een oorlog tussen China en Engeland wil ontketenen. Brosnan is in zijn element en krijgt romantisch, komisch én actierijk tegenspel van Michelle Yeoh.

Daphne Deckers en Pierce Brosnan in Tomorrow Never Dies. Beeld
Daphne Deckers en Pierce Brosnan in Tomorrow Never Dies.

Man on Fire

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 2004) Wraakfilm over een doodongelukkige bodyguard (Denzel Washington) die zijn levenslust hervindt wanneer hij zich over een Amerikaans rijkeluismeisje (Dakota Fanning) in Mexico ontfermt. Uitgebreid wordt de vriendschap tussen de twee getoond, waardoor het des te harder aankomt als zij in handen valt van de lokale ontvoeringsindustrie. De losgeld-overdracht mislukt, het kind verdwijnt, en daarmee kunnen de executies en de martelingen beginnen. Dat de voorspelbare film toch indruk maakt, is geheel te danken aan de heerlijk ver doorgedreven, uitbundige visuele stijl van regisseur Tony Scott.

Denzel Washington in Man on Fire. Beeld
Denzel Washington in Man on Fire.

Bodem in zicht

NPO 3, 21.00 uur

Lithium is het lichtste metaal op aarde en heeft enorm veel toepassingen, van smeermiddelen tot medicijnen. De laatste decennia is de vraag naar lithium enorm gegroeid, omdat het metaal ideaal is voor het maken van oplaadbare accu’s en batterijen. Nu we elektrisch willen gaan rijden, is lithium dus belangrijker dan ooit. In Bodem in zicht bezoekt Anna Gimbrère de ‘lithiumdriehoek’, een gebied in Chili, Bolivia en Argentinië waar zich driekwart van de wereldvoorraad lithium bevindt. In de Chileense Atacamawoestijn ziet ze hoe het metaal wordt gewonnen.

2Doc: The Bastard

NPO 2, 23.10 uur

De Friese fietsenmaker Michiel Hoek krijgt op een dag te horen dat hij een halfbroer heeft. Deze Daniël, een oudere zoon van zijn vader, zit opgesloten in een cel in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar hij wacht op de uitvoering van zijn doodstraf. Hoek besluit af te reizen naar Ethiopië om zijn broer op te zoeken. In ‘The Bastard’ vertelt Floris-Jan van Luyn een onthutsend familieverhaal. Daniël blijkt door zijn vader te zijn verstoten en groeide op in de criminaliteit. Als een dna-test bewijst dat hij en Michiel inderdaad halfbroers zijn, kan hun vader de waarheid niet meer ontkennen.

Beside Bowie: The Mick Ronson Story

Canvas, 23.15 uur

De in 1993 overleden Mick Ronson werkte met enkele van de grootste rocksterren van de jaren zeventig, maar kreeg nooit de erkenning die hij verdiende. Ware fans van David Bowie kennen hem als de gitarist die naast hun idool stond in de Ziggy Stardust-jaren. Daarnaast was Ronson actief met onder anderen Lou Reed en Bob Dylan. Ronsons weduwe Suzi stapte met een grote lading beeld- en geluidsmateriaal - waaronder persoonlijke herinneringen van Bowie - naar filmmaker John Brewer, die alles verwerkte tot de documentaire Beside Bowie: The Mick Ronson Story.

Duel

SBS 9, 23.25 uur

(Thriller, Steven Spielberg, 1971) Knap en zenuwslopend debuut van de destijds 23-jarige Steven Spielberg, naar een kort verhaal van Richard Matheson. Een zakenman, gespeeld door Dennis Weaver, is onderweg naar huis en krijgt het op een verlaten snelweg aan de stok met de bestuurder van een enorme dieseltruck. Die truck verschijnt dankzij Spielbergs uitgekiende regie als een anoniem en daardoor des te gevaarlijker monster, met rokende uitlaatpijpen en een chauffeur die consequent buiten beeld blijft. Spielberg zag zijn grotendeels dialoogloze film als een voorstudie op Jaws (1975). Duel is één grote oefening in het creëren van spanning. De film werd oorspronkelijk voor tv gemaakt maar kreeg ook een bioscooprelease, met later toegevoegde scènes.

Meer over