film- en tv-tips25 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 25 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Lo and Behold, Reveries of the Connected World Beeld
Lo and Behold, Reveries of the Connected World

Lo and Behold, Reveries of the Connected World (Werner Herzog, 2016)

NPO 2, 00.00-01.39 uur.

Werner Herzog was er wat e-mail betreft als de kippen bij, maar schijnt geen mobieltje te bezitten. Alleen al die uitgesproken haat-liefdeverhouding met technologie maakt het interessant om te zien hoe hij de geneugten en gevaren van het internet belicht in zijn documentaire Lo and Behold, Reveries of the Connected World. Wetenschappers, slachtoffers van internetmisbruik, gameverslaafden en prominenten zoals Elon Musk mogen ieder hun zegje doen over het onderwerp, terwijl Herzog met zijn kenmerkend zemelige stem de boel aan elkaar praat en prikkelende dan wel naïeve vragen stelt. De productie werd gesponsord door internetbedrijf NetScout, maar van partijdigheid is niets te merken. Na het sf-achtige begin, waarin we op de klanken van Wagners Rheingold het universitaire heiligdom betreden waar internet zijn eerste woord sprak (‘Lo’ - ‘Zie’), maakt de euforie plaats voor de minder vrolijke aspecten.

De indrukwekkendste ontmoeting heeft Herzog met de Amerikaanse familie Catsouras, die bij een auto-ongeluk een dochter verloor en vervolgens via e-mails werd bestookt met foto’s van haar onthoofde lichaam. Herzog kiest in dit fragment voor een afstandelijke en vervreemdende stijl: het gezin kijkt zwijgend in de camera voor een tafel vol muffins en croissants. Die scène maakt het relaas des te schrijnender en springt eruit in het wat vluchtige en voor Herzogs doen nogal gewone geheel. Ondanks zulke bezwaren is Lo and Behold verplichte kost voor iedere Herzog-fan; de film levert ampele munitie voor discussies achteraf. Zoals de Herzogiaanse overpeinzing die het meest bijblijft van de film: droomt internet van zichzelf?

The Goonies

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

(Richard Donner, 1985) Een stel kinderen vindt een schatkaart en gaat op zoek naar de piratenbuit. Charmante avonturenfilm, geregisseerd door Richard Donner (Superman, Lethal Weapon), naar een scenario van Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter), geproduceerd door Steven Spielberg, die ook het verhaal verzon. Geen wonder dat de film vol zit met Indiana Jones-achtige toestanden rond verborgen ruimten, ingenieuze valstrikken en spectaculaire decors. De jongens ontdekken en rennen wat af. Soms een tikje griezelig (voor kinderen), vaak grappig en met veel vaart verteld.

Voetbal: Europa League

RTL 7 18.00 uur

Diverse Europese topclubs komen in actie in de derde speelronde van de groepsfase Europa League. Om 19.00 speelt Arsenal in Lissabon uit tegen Sporting Club Portugal. Om 21.00 wordt in Marseille afgetrapt bij Olympique Marseille versus Lazio Roma.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Hoe maak je van melk karnemelk? Van oudsher door melk of room te karnen, maar de karnton is in de meeste melk- en boterfabrieken niet meer te vinden. Hoe wordt er nu dan karnemelk gemaakt in fabrieken en wat is het verschil met hoe boeren te werk gaan?

Jouw vrouw, mijn vrouw

SBS 6, 20.30 uur

Dit programma-format, waarin vrouwen elkaars gezin overnemen en kennismaken met een andere levensstijl, was jarenlang een succes bij RTL en maakt nu een doorstart op SBS 6. In aflevering één ruilt snackbarhouder Lia met beautysalon-medewerker Tanita.

Het voedselgevecht

NPO 3, 20.55 uur

Marlijn Weerdenburg volgt mensen die gebukt gaan onder een eet-en voedselstoornis. Zo maakt Weerdenburg kennis met de 17-jarige Wouter, die lijdt aan de voedingsstoornis ‘ARFID’. Het is een stoornis waarbij de patiënt bepaalde voedselsoorten vermijdt.

Voor de vorm

NPO 2, 21.25 uur

Ontwerper Christien Meindertsma zoekt in aflevering twee uit waar de vorm van de fiets vandaan komt. Nederland staat bekend als een fietsland, maar hoe Hollands is de tweewieler precies? En zal de vorm van de fiets nog gaan veranderen in de toekomst?

Helden van de wildernis

NPO 1, 21.30 uur

In de slotaflevering gaat Art Rooijakkers op de savanne van het Zuid-Amerikaanse Guyana op bezoek bij Evi Paemelaere. Deze Belgische vrouw vestigde zich op een afgelegen vee-ranch om onderzoek te doen naar de met uitsterving bedreigde jaguar.

Meer over