Film- en tv-tipsDonderdag 23 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 23 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Vanaf links: Burt Lancaster, Claudia Cardinale en Lee Marvin in The Professionals (1966). Beeld
Vanaf links: Burt Lancaster, Claudia Cardinale en Lee Marvin in The Professionals (1966).

The Professionals

Arte, 13.45 uur

(Western, Richard Brooks, 1966) Drie revolverhelden en een explosievenexpert krijgen de opdracht van een Texaanse miljonair om zijn ontvoerde vrouw uit handen van Mexicaanse revolutionairen te bevrijden. The Professionals is een geslaagde western, met goed uitgetekende personages en een filosofische inslag: de grens tussen goed en kwaad is al gauw tamelijk diffuus en de mannen, in eerste instantie ogenschijnlijk stuk voor stuk uit op geld, voeren uitvoerige gesprekken over de aard van revoluties en het belang van een hoger doel in het leven. Met een uitstekende cast bovendien: het reddingsteam bestaat uit Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan en Woody Strode, de miljonairsvrouw wordt gespeeld door Claudia Cardinale.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Hollanders houden van Spanje, en in Spanje houden ze van paella, aldus de Keuringsdienst van waarde. En daarom gaat het consumentenonderzoeksprogramma van de NPO donderdagavond over paella, dat ratjetoegerecht op basis van rijst en zeevruchten. Het is in Nederland populair als vele andere mediterrane gerechten, maar de Keuringsdienst vraagt zich af of wat wij eten wel echte paella is. Volgens Spanjaarden zit het geheim van paella in de juiste rijst, en de bereidingswijze daarvan (koken in bouillon!). Maar of dat de rijst is die wij in Nederland kopen, blijkt het geheim van de supermarkt.

The Wedding Planner

Net 5, 20.30 uur.

(Romkom, Adam Shankman, 2001) Haar werk is het tot in de puntjes verzorgen van de meest romantische bruiloften, maar zelf is Mary Fiore (Jennifer Lopez) nog niet getrouwd. Niet getreurd: in The Wedding Planner krijgt Mary liefst twee huwelijkskandidaten in de schoot geworpen. Vaste prik in het romkomgenre: de weg naar het perfecte huwelijk kent vele hobbels. En laat het maar aan Jennifer Lopez over om de laatste plooien glad te strijken. De acterende zangeres heeft voldoende kwaliteiten om zelfs een flauwe komedie draaglijk te maken. En Matthew McConaughey vormt ze een prima liefdeskoppel.

Matthew McConaughey (links) en Jennifer Lopez in The Wedding Planner. Beeld
Matthew McConaughey (links) en Jennifer Lopez in The Wedding Planner.

De eeuwige oorlog: Afghanistan

Canvas, 21.20 uur

De laatste bestemming van Rudi Vranckx in De eeuwige oorlog is Afghanistan. Na de oorlog met de Sovjet-Unie barstte in het land een burgeroorlog los, waarbij de fundamentalistische Taliban aan kracht won. Omdat de beweging bescherming bood aan de terroristen van Al Qaida, kwam de Taliban na de aanslagen van 11 september in het vizier van de VS. Met militair ingrijpen werd de Taliban omvergeworpen en Al Qaida uit het land verdreven, maar de vrede in het land is sindsdien nooit hersteld. Vranckx stelt de vraag wat daar voor nodig is.

Travels in Euroland with Ed Balls

BBC 2, 22.00 uur

Veel Europese kiezers keren zich tegen de gevestigde politiek. In de BBC-serie Travels in Euroland probeert Ed Balls uit te vinden hoe dat komt en wat de gevolgen zijn voor Europa. Balls begint zijn reis in Nederland. In Den Helder en Scheveningen maakt hij kennis met vissers Dirk en Willem, die hem vertellen hoe de EU-regels de visserij hebben beïnvloed. In Ede trekt Balls op met acteur en entertainer Harold Verwoert, die zich ieder jaar transformeert tot zwarte Piet Diego. De Nederlandse blackfacetraditie stuit de laatste jaren echter op verzet.

Bride Wars

Net 5, 22.35 uur.

(Romkom, Gary Winick, 2009) Bride Wars leunt op drie veronderstellingen die zelfs de mildste feminist op de kast krijgen. Eén: iedere vrouw droomde als meisje al van roze, tule en een bruidegom. Twee: dat huwelijk blijft haar leven lang het ultieme doel. Drie: als het moment eenmaal daar is, ontpoppen vrouwen zich tot irrationele wezens. U bent er nog? Dan beleeft u ongetwijfeld plezier aan de twee vriendinnen gespeeld door Kate Hudson en Anne Hathaway, die toevallig ontdekken dat hun huwelijken per ongeluk op dezelfde dag gepland zijn. Voilà: de titel.

Kate Hudson (links) en Anne Hathaway in Bride Wars. Beeld
Kate Hudson (links) en Anne Hathaway in Bride Wars.

The World According to Radiohead

Canvas, 23.10 uur

In het muzieklandschap vaart de Engelse formatie Radiohead al tientallen jaren een eigen koers. De band brak in 1992 door met de single Creep, maar werd gezien als een vreemde eend in de bijt van Britpop; de BBC weigerde het nummer te draaien omdat het te deprimerend zou zijn. Elders viel Radiohead echter wel in de smaak, en album na album groeide de reputatie van de band, de lof van de recensenten en het enthousiasme van de fans. In de documentaire The World According to Radiohead probeert regisseur Benjamin Clavel de band te doorgronden.

Meer over