Film- en tv-tipsDonderdag 22 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 22 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Isaka Sawadogo in Sounds of Sand van Marion Hänsel. Beeld
Isaka Sawadogo in Sounds of Sand van Marion Hänsel.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Wie lief wil zijn voor dieren en het milieu, kiest voor biologische groente en biologisch vlees. Deze boodschap wordt al jaren uitgedragen, en al even lang loopt de discussie of biologisch voedsel inderdaad zo veel beter is. Het ministerie van Landbouw gaf opdracht voor een proef met kippen, waarbij de helft van de dieren biologisch voer kreeg en de andere helft gangbaar voer. Zembla vertelt vanavond hoe de conclusies van het onderzoek na een groot conflict werden aangepast. TNO en Universiteit Wageningen speelden daarbij een opmerkelijke rol.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Veel lipstick, oogschaduw, nagellak en bronzers geven na applicatie een subtiele metaal- of parelmoerglans. Om dat effect te bereiken wordt er door de cosmetica-industrie gebruikgemaakt van microplastics. Er bestaan honderden soorten, waarvan de meeste niet afbreekbaar zijn en in het milieu belanden. Keuringsdienst van waarde ging op zoek naar het hoe en waarom van plastic in make-up, maar ving bot bij de cosmeticaproducenten. Daarom liet het programma wat vissen onderzoeken en in deze dieren werden microplastics aangetroffen.

The Faculty

SBS 9, 20.30 uur

(Horror, Robert Rodriguez, 1999) Een mengsel van agressie en nihilisme domineert de stemming op school, totdat een groepje outcasts – lees: goed ogende kids met afwijkende eigenschappen – iets vreemds ontdekt. In het scenario van Kevin Williams (Scream) is de conclusie dan snel getrokken, en daarin spelen sf-klassiekers als Invasion of the Body Snatchers en Aliens een belangrijke rol. Zulke bedenksels maken The Faculty tot een aardig tussendoortje, leuk op een avond zonder pretenties. Regisseur Rodriguez balanceert vaardig tussen pastiche, horror en sciencefiction.

Jon Stewart en Elijah Wood in The Faculty van Robert Rodriguez. Beeld
Jon Stewart en Elijah Wood in The Faculty van Robert Rodriguez.

Si le vent soulève les sables / Sounds of Sand

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Marion Hänsel, 2006) Elke druppel water is welkom in het gezin van Rahne. De rijzige onderwijzer, gespeeld door de latere Gouden Kalf-winnaar Isaka Sawadogo, woont met zijn vrouw en drie kinderen in een gebied in Afrika (de naam van het land wordt niet genoemd; de opnamen vonden plaats in Djibouti) waar de regen al veel te lang afwezig is. Net als zijn dorpsgenoten is Rahne gedwongen te vertrekken, maar onderweg maken rebellen, plunderaars, ziekte en het onverzettelijke woestijnlandschap de reis tot een uitputtingsslag. De sobere vertelwijze en de terughoudende camera maken het lijden van dit reizende gezin voor de kijker nauwelijks te bevatten.

3Doc: Volg je me nog?

NPO 3, 21.40 uur

Net als filmsterren die voortdurend de adem van een nieuwe generatie acteurs in de nek voelen, worden ook influencers op de hielen gezeten door jongere en mooiere concurrenten. In de documentaire Volg je me nog? tonen Doortje Smithuijsen en Willem Timmers een drietal Instagramsterren die na tien jaar succes moeten constateren dat hun invloed tanend is en hun aantal volgers slinkt. Hoe voelt deze keerzijde van de oppervlakkige en vluchtige Instagramwereld, hoe kijken ze naar de volgende generatie en hoe ver gaan ze om hun houdbaarheid te rekken? In de Volkskrant schreef Smithuijsen al over de film en de hoofdpersonen.

Grote vragen

NPO 2, 22.25 uur

Hoe nemen planten hun omgeving waar? Hoewel planten minder geavanceerde zintuigen hebben dan de mens, reageren ze wel op licht en geurstoffen en kunnen ze met hun wortels de bodem proeven. Moleculair plantenfysioloog Christa Testerink onderzoekt de ontwikkeling van planten onder moeilijke omstandigheden, zoals droogte of in zilt water, en vertelt in Grote vragen over haar werk. Ze bezoekt een instituut op de Filipijnen waar een nieuwe rijstsoort wordt ontwikkeld en duikt in het botanische werk van Charles Darwin, grondlegger van de evolutieleer.

This Means War

Net 5, 22.40 uur

(Komedie, McG, 2012) Twee CIA-agenten leggen het per ongeluk aan met de charmante Lauren, die hun achtergrond niet kent, en al evenmin weet dat de mannen elkaar kennen. Voer voor geijkte misverstanden: hoofdrolspelers Reese Witherspoon, Tom Hardy en Chris Pine weten uitstekend raad met de grappen in het scenario. Regisseur McG (Charlie’s Angels) heeft ook zo zijn invallen, zoals de in één take gedraaide scène waar Lauren zich klaar maakt voor een avondje tv-kijken terwijl de mannen als Mission Impossible-helden om haar heen sluipen met afluisterapparatuur.

Reese Witherspoon en Tom Hardy in This Means War van regisseur McG. Beeld
Reese Witherspoon en Tom Hardy in This Means War van regisseur McG.
Meer over