TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 21 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Erik van Muiswinkel, Janieck van de Polder en Erica Terpstra in ‘Pluk van de Petteflet’.  Beeld KIPPA
Erik van Muiswinkel, Janieck van de Polder en Erica Terpstra in ‘Pluk van de Petteflet’.Beeld KIPPA

Messiah

NPO 2, 12.00 uur

Deze Hemelvaartsdag presenteert de EO een registratie van Messiah, het beroemde oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1741. De eerste versie werd in 24 dagen geschreven, maar zou nog vaak worden herzien. Het stuk beleefde zijn debuut tijdens een benefietconcert in Dublin en zou daarna uitgroeien tot een van de populairste koorwerken aller tijden. Messiah wordt uitgevoerd door Ars Musica onder leiding van Patrick van der Linden. Voorafgaand aan het muziekstuk is er een introductie door Andries Knevel, die vertelt over de betekenis van het werk.

Pluk van de Petteflet

NPO 3, 13.00 uur

(Jeugdfilm, Ben Sombogaart en Pieter van Rijn, 2004) In hun verfilming van Annie M.G. Schmidts klassieke jeugdboek zochten regisseurs Sombogaart en Van Rijn veel inspiratie bij de illustraties van Fiep Westendorp. Pluk (Janieck van de Polder) tuft in zijn rode wagentje rond op zoek naar een huis. Hier komt ook de sprieterige kakkerlak Zaza tot leven, de langpotige krullevaar en natuurlijk de majoor en diens paard Langhors. Pluk van de Petteflet wordt bevolkt door besnorde meneren, mevrouwen met opgestoken haren, kinderen met piekhaar en vreemde vogels als de heen- en weerwolf en de kluizelaar. Het is een komische, creatieve en speelse jeugdfilm; minstens even leuk voor de voorlezers als voor kinderen.

Hoe ging Zuid-Korea met corona om?

Canvas, 20.10 uur

Bij het begin van de coronapandemie zag de situatie in Zuid-Korea er niet goed uit. Het land hoorde bij de vroegst getroffen gebieden en had bovendien te kampen met een christensekte die besmetting onder haar leden verborgen hield en een besmettingshaard vormde. Toch kreeg Zuid-Korea corona snel en met relatief weinig slachtoffers onder controle. In deze reportage van Terzake onderzoekt verslaggever Krishnan Guru-Murthy hoe het land zo effectief kon optreden. Ervaringen die werden opgedaan tijdens de eerdere sarsuitbraak speelden daarbij een grote rol.

Ma vie de Courgette

TV 5, 21.00 uur

(Animatie, Claude Barras, 2016) Courgette is 9 jaar wanneer hij in een tehuis terechtkomt. Er is iets ergs gebeurd met zijn moeder. Het tehuis, waar nog vijf andere kinderen wonen, blijkt helemaal geen slechte plek. Courgette vindt er vriendschap en zelfs liefde. Het fraai vormgegeven Ma vie de Courgette is een van die zeldzame producties die echt geschikt zijn voor alle leeftijden. De manier waarop de film volwassenen aanspreekt, gaat niet over de hoofden van kinderen heen; Courgette raakt iedereen direct in het hart. Vanavond helaas zonder Nederlandse ondertiteling.

‘Ma vie de Courgette’. Beeld
‘Ma vie de Courgette’.

What’s the Matter with Tony Slattery?

BBC 2, 22.00 uur

Rond 1990 was de Britse komiek Tony Slattery een veelbelovend talent. Hij stond op het podium met Stephen Fry, Hugh Laurie en Emma Thompson en was een bekend tv-gezicht. Plotseling verdween hij echter van het scherm door een combinatie van psychische klachten. Nu, ruim 25 jaar later, trekt de komiek door het Verenigd Koninkrijk met een show waarin hij zijn geestelijke gezondheid verkent. Deze BBC-documentaire toont Slattery’s slopende strijd om een juiste diagnose te krijgen, zijn verslavingen te overwinnen en een jeugdtrauma te verwerken.

The Crow

SBS 9, 22.20 uur

(Fantasy, Alex Proyas, 1994) Dit is een van die films die in de vergetelheid zouden zijn geraakt als er niet iets bijzonders en lugubers omheen zou hangen. In het geval van deze actie-vecht-wraakfilm is dat de wetenschap dat hoofdrolspeler Brandon Lee (zoon van legende Bruce) tijdens de opnamen om het leven kwam, toen op de set een pistool afging dat curieus genoeg naast losse flodders één echte kogel bevatte. Met digitale technieken wisten de makers deze duistere superheldenfilm, naar de gelijknamige strip van James O’Barr, toch nog tot een soort van goed einde te brengen.

Brandon Lee in ‘The Crow’. Beeld
Brandon Lee in ‘The Crow’.

Maria by Callas

Canvas, 23.20 uur

In zijn documentaire Maria by Callas geeft regisseur Tom Volf het woord aan de zangeres zelf. Archiefbeelden worden gecombineerd met geluidsopnamen en tekstfragmenten van de Grieks-Amerikaanse operazangeres. Ze laten zien hoe Callas vanuit een bescheiden New Yorks milieu uitgroeide tot een ster van wereldformaat. Hoewel Callas vaak werd afgeschilderd als een opvliegende en wispelturige diva, blijkt er achter de ster een vrouw te schuilen die snakte naar een normaal leven. De film bevat ook enkele aria’s die voor Callas een speciale betekenis hadden.

Meer over