Film- en tv-tips20 februari 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Tom Hardy (links), Chris Pine en Reese Witherspoon in This Means War van McG. Beeld
Tom Hardy (links), Chris Pine en Reese Witherspoon in This Means War van McG.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

De Boeing 737 is een van de meest gebruikte vliegtuigen ter wereld. Toch staat de nieuwste uitvoering ervan, de 737 Max, al lange tijd aan de grond. Na twee dodelijke ongelukken waarbij bijna 350 mensen om het leven kwamen, zijn er twijfels gerezen over de betrouwbaarheid van de 737 Max. Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla onderzocht wat er schort aan de toestellen en hoe het kan dat de 737 Max tot het luchtruim werd toegelaten. Ook volgt de uitzending de Nederlandse Huguette Debets. Zij is de nabestaande van een van de slachtoffers en ging de juridische strijd met Boeing aan.

Wreck-It-Ralph

SBS 9, 20.30 uur

(Animatie, Rich Moore, 2012) De kinderen die al om negen uur voor de deur van de spelletjeshal staan, zijn in de animatiefilm Wreck-It Ralph niet de enigen die vechten tegen verveling. Want ook de gamepersonages zelf lijken zich niet opperbest te vermaken. Want zodra iemand een muntje in hun kast gooit, moeten ze allerlei idiote dingen uithalen. Ralph, de dommekracht die in zijn game slaafs de boel kort en klein slaat, baalt van zijn rol en smokkelt zichzelf andere games binnen. De animatoren van deze Disneyproductie haalden duidelijk hun hart op aan de botsing van ­virtuele spelwerelden.

Wreck-It-Ralph. Beeld
Wreck-It-Ralph.

Killers

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Robert Luketic, 2010) Romantische actiekomedie waarin de neurotische en tuttige Jen (Katherine Heigl) tijdens een vakantie in Frankrijk valt voor de stoere en koele huurmoordenaar Spencer (Ashton Kutcher, tevens producent). Dat beroep verzwijgt hij wijselijk voor haar. Eenmaal getrouwd en wonend in een Amerikaans slaapstadje krijgen de twee toch wat problemen. Kutcher zag zijn werk worden bekroond met een Razzie voor slechtste acteur. Dat zegt ook iets over de kwaliteiten van Killers: films als deze zijn vaker gemaakt, maar dan met betere filmacteurs en dito ontploffingen.

Ashton Kutcher en Katherine Heigl in Killers van Robert Luketic. Beeld
Ashton Kutcher en Katherine Heigl in Killers van Robert Luketic.

Floortje terug naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.25 uur

Van vliegschaamte is nog geen sprake bij BNNVara: de omroep stuurt Floortje Dessing en haar filmploeg opnieuw de wereld rond. Dessing gaat op bezoek bij mensen die geportretteerd werden in eerdere seizoenen van haar reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Vandaag keert ze terug naar Nepal, waar Maggie een weeshuis runt. Er is veel gebeurd in de vier jaar sinds het programma bij Maggie op bezoek was. Maggie verloor haar jongste kind, maar slaagde er ook in om een van haar grootste dromen te laten uitkomen: het oprichten van een duurzame school.

This Means War

Net 5, 22.30 uur

(Komedie, McG, 2012) Twee CIA-agenten leggen het per ongeluk aan met de charmante Lauren, die hun achtergrond niet kent, en al evenmin weet dat de mannen elkaar kennen. Voer voor geijkte misverstanden, al blijkt This Means War vaak geestiger dan je op basis van het gegeven zou denken: hoofdrolspelers Reese Witherspoon, Tom Hardy en Chris Pine weten uitstekend raad met de grappen in het scenario. Regisseur McG (Charlie’s Angels) heeft ook zo zijn invallen, zoals de in één take gedraaide scène waar Lauren zich klaar maakt voor een avondje tv-kijken terwijl de mannen als Mission Impossible-helden om haar heen sluipen met afluisterapparatuur.

2doc: Leftover Women

NPO 2, 23.15 uur

Chinese vrouwen voelen grote druk om een partner te vinden, te trouwen en kinderen te krijgen. Die druk komt van ouders en familie, van de overheid en vanuit de maatschappij: China telt dertig miljoen meer mannen dan vrouwen. De documentaire Leftover Women van Shosh Shlam en Hilla Medalia volgt drie Chinese vrouwen van rond de dertig die hebben gekozen voor hun carrière boven een relatie en gezin. Advocaat Qiu Hua Mei, radiomaker Xu Min en universitair docent Gai Qi zijn succesvol in hun werk, maar krijgen toch veel kritiek op hun keuze.

A Cut Too Far? Male Circumcision

BBC 1, 00.35 uur

Het verminken van baby’s wordt algemeen gezien als onacceptabel, maar voor de besnijdenis van pasgeboren jongens wordt een uitzondering gemaakt. Het is een van de meest voorkomende ingrepen, waaraan veel artsen meewerken zonder dat er sprake is van medische noodzaak. In de BBC-reportage A Cut Too Far? onderzoekt Adnan Sarwar de groeiende weerstand tegen besnijdenis. Terwijl verschillende landen een verbod overwegen spreekt Sarwar met voor- en tegenstanders. Hij merkt dat elke discussie al snel wordt vertroebeld door religieuze en culturele motieven.

Meer over