Film- en tv-tipsDonderdag 2 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 2 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting
Javier Bardem en Jennifer Lawrence in Mother! van Darren Aronofsky. Beeld
Javier Bardem en Jennifer Lawrence in Mother! van Darren Aronofsky.

In Mother!, Darren Aronofsky’s uitzinnigste, onvoorspelbaarste, akeligste en ook grappigste film tot nu toe, strooit de schrijver en regisseur (Requiem for a Dream, Black Swan) met hartmotieven. De hoofdpersoon (Jennifer Lawrence) lijkt zelf hartproblemen te hebben, terwijl in de spouwen van haar onwerkelijke landhuis een vlezig weefsel bonst. De echtgenoot (Javier Bardem), een gevierd dichter met writer’s block, bewaart in zijn werkkamer een hartvormig kristal, dat de kern van het mysterie van Mother! lijkt te vormen. Mother!, op het filmfestival van Venetië zowel op lof als boegeroep onthaald, nodigt uit tot navertellen, maar tegelijkertijd schieten woorden tekort. ‘Iedereen ziet er iets anders in’, zegt de door Bardem gespeelde dichter over zijn werk, Mother! is eenzelfde lot beschoren. Aronofsky smeedt rellen, heiligenverering, massahysterie, kannibalisme, ontsporende marketingstunts en een doorzakkend aanrecht tot één explosief geheel.

Mogelijk voel je je als kijker uiteindelijk genaaid. Het Amerikaanse bioscooppubliek gaf de film de zelden uitgedeelde, laagst mogelijke publiekswaardering (een F). Filmstudio Paramount zag zich na de première zelfs genoodzaakt met een officieel statement over de geflopte film naar buiten te komen. ‘Iedereen wil originelere films zien, en iedereen prijst Netflix als ze met verhalen komen die niemand anders wil vertellen. Dit is ons antwoord. We willen niet alleen veilige films maken. Het is prima dat sommige mensen het resultaat helemaal niets vinden.’ Eén ding staat als een paal boven water: Mother! is een unieke en grensverleggende film.

Mother! (Darren Aronofsky, 2017)

Nu te zien op Netflix.

War Horse

(Steven Spielberg, 2011) De Eerste Wereldoorlog bevond zich nooit zo in Spielbergs blikveld. Tot hij War Horse las, de eerder met succes voor toneel bewerkte jeugdroman van Michael Morpurgo, die de oorlogsgruwelen vanuit het perspectief van een paard belicht. Eenmaal opgekocht door het Britse leger, verslijt paard Joey in een kort tijdsbestek tal van berijders en verzorgers. Joey’s dienstverband bij de Britse cavalerie is Spielberg op zijn best, met als hoogtepunt een weergaloos gefilmde charge over een veld, gestuit door Duits mitrailleurvuur. In het middenstuk, waarin Joey onderdak vindt bij een Frans boerengezin, wordt de dialoog uitleggerig en soms larmoyant. Gelukkig is de loopgraaf nooit ver weg: onder vuur bloeit War Horse weer op.

SBS 9, 20.30-23.25 uur.

Bridesmaids

(Paul Feig, 2011) Bridesmaids werd bij zijn release de vrouwelijke tegenhanger van The Hangover genoemd, al evenaarde de grove komedie het succes daarvan niet. Toch mag in elk geval één scène haar plek opeisen in de filmgeschiedenis: die waarin het gezelschap bruidsmeisjes een voedselvergiftiging oploopt en daarvan last krijgt op het moment dat ze in een chique winkel hun jurken aan het passen zijn. De bruid zelf ziet geen andere uitweg dan gehurkt op straat de boel te laten lopen. Zo beschreven is dat niet leuk, maar in Bridesmaids weet regisseur Paul Feig de scène ijzersterk in te leiden en al even goed getimed uit de hand te laten lopen. Naast platte komedie is Bridesmaids ook een romkom over de onzekere Annie (Kristen Wiig), die erin slaagt telkens de verkeerde keuze te maken en pas laat inziet dat haar ongeluk voor een belangrijk deel is gebaseerd op jaloezie. Telkens als Bridesmaids dreigt te verdrinken in oeverloze slappe lol, schakelt regisseur Feig een versnelling terug en wordt de film menselijker.

Net 5, 22.30-01.05 uur.

Broodje gezond

NPO 3, 20.25 uur

Is water echt zo’n wondermiddel? In hun serie over zin en onzin rond voeding en gezondheid dompelen Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris zich onder in het water. Weerdenburg gaat naar België om te kijken of het ene water gezonder is dan het andere.

Europa League: Eintracht Frankfurt-Chelsea

RTL 7, 20.25 uur

Ook in de Europa League gaan de halve finales van start. Om 21.00 uur een rechtstreeks verslag van Eintracht Frankfurt, de club van Nederlanders Jetro Willems en Jonathan de Guzman, tegen Chelsea. Later op de avond een samenvatting van Arsenal-Valencia.

Chantal komt werken

RTL 4, 20.30 uur

Chantal Janzen loopt deze week mee in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, en hoort emotionele verhalen aan. Ook gaat Janzen aan de slag als reisleider van groepen toeristen die de bekende toeristische trekpleisters van Nederland willen zien.

Iedereen had het erover

RTL 4, 21.30 uur

In de slotaflevering blikt Art Rooijakkers terug op de tragedie uit 2004 aan het Terra College in Den Haag. Een 17-jarige leerling nam een pistool mee naar school en schoot conrector Hans van Wieren dood. Van Wierens vrouw en dochters vertellen nu hun verhaal.

Ersin in wonderland

NPO 3, 21.45 uur

In zijn onderzoek naar de twee gezichten van vakantiebestemmingen is Ersin Kiris in Bethlehem, de Palestijnse stad die als geboorteplek van Jezus busladingen toeristen trekt. Kunstenaar Banksy opende een hotel dat uitkijkt op de Israëlische bezettingsmuur.

Het uur van de wolf: Anil Ramdas

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Paul Cohen reconstrueert het leven van schrijver Anil Ramdas, de scherpzinnige immigrant uit Suriname, die in 2012 zelf een einde aan zijn leven maakte. Zelfs zijn beste vrienden zagen dit abrupte einde niet aankomen. Wat bewoog Anil Ramdas?

Meer over