FILM- EN TV-TIPSDONDERDAG 2 APRIL

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 2 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Javier Bardem in No Country for Old Men van Joel en Ethan Coen. Beeld
Javier Bardem in No Country for Old Men van Joel en Ethan Coen.

A Walk Among the Tombstones

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Scott Frank, 2014) Hommage aan de film noir en aan hard-boiled detectives als Philip Marlowe, met Liam Neeson als privédetective die anno 1999 twee seriemoordenaars op het spoor is. Neeson ploegt voort in een duister, door voortdurende stortregens geplaagd New York, waar testosteron de dienst uitmaakt; de enige vrouwelijke personages in de film zijn slachtoffers. De film, naar een boek van de Amerikaanse thrillerauteur Lawrence Block, ziet er fraai uit, maar het uiterlijk vertoon staat in dienst van eenvoudig gepsychologiseer en vooral veel bloederige details.

Liam Neeson en Brian 'Astro' Bradley in A Walk Among the Tombstones van Scott Frank. Beeld
Liam Neeson en Brian 'Astro' Bradley in A Walk Among the Tombstones van Scott Frank.

The Debt

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, John Madden, 2010) De Israëlische geheime dienst heeft anno 1965 de verblijfplaats achterhaald van ‘de chirurg van Birkenau’. Drie Mossad-agenten zijn illegaal Oost-Berlijn binnengekomen met de opdracht hem naar Israël te ontvoeren, waar hij zal worden berecht. Gaandeweg wordt The Debt, een remake van de Israëlische film Ha-hov (2007), behalve een thriller ook een melodrama over gefnuikte jeugddromen, verkeerde keuzen en het gewicht dat een leugen kan hebben. Een tour de force die niet per se tot een goed einde wordt gebracht, maar tot op het laatst intrigeert.

Jessica Chastain in The Debt van John Madden. Beeld
Jessica Chastain in The Debt van John Madden.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Door het coronavirus kwamen veel Chinese fabrieken stil te liggen. Momenteel start het land langzaam weer op, maar in het Westen zullen we de productiestop de komende tijd gaan voelen. Veel van wat de wereld nodig heeft wordt namelijk in China gemaakt. Zembla onderzoekt vanavond onze afhankelijkheid van China op het gebied van grondstoffen voor de medicijnproductie. Net nu er de grootste behoefte aan is, kunnen er tekorten ontstaan. In de VS is vanwege dit scenario een noodvoorraad essentiële medicijnen opgebouwd, maar hoe is de situatie in Nederland?

Floortje blijft hier

NPO 1, 21.20 uur

Wat de vliegschaamte niet voor elkaar kreeg, is het coronavirus dan toch gelukt: Floortje Dessing blijft aan de grond. De wereldreiziger gaat in Floortje blijft hier op zoek naar zelfredzame mensen in eigen land die een inspiratie kunnen zijn in deze tijd van isolatie en onzekerheid. Zo trekt Dessing onder meer op met schaapherder Riaan Strijdom, die door zijn beroep een geïsoleerd bestaan leidt, en met de familie Boswijk, die op een vuurtoreneiland woont. Via de webcam praat ze met haar zus, een stewardess in quarantaine wegens besmetting met corona.

Asian Provocateur

NPO 3, 21.45 uur

Romesh Ranganathan is een Britse komiek en acteur van Sri Lankaanse afkomst en verschijnt regelmatig op tv, onder meer in zijn BBC-show The Ranganation. In Asian Provocateur reist hij schoorvoetend af naar Sri Lanka, nadat zijn moeder hem heeft uitgemaakt voor een kokosnoot: bruin van buiten, maar wit van binnen. Ze vindt het hoog tijd dat hij zijn familie leert kennen en zich verdiept in de cultuur van het land van zijn ouders. Vanavond maakt Romesh kennis met de schimmige oom Thiru, van wie hij zich afvraagt of hij überhaupt wel familie is.

No Country for Old Men

RTL 7, 22.28 uur

(Thriller, Joel en Ethan Coen, 2007) In de misschien wel beste film van de gebroeders Coen is nauwelijks muziek te horen. In het begin is de stilte nog logisch, omdat hoofdpersoon Llewelyn Moss (Josh Brolin) zich eenzaam over de oneindige vlakten van Texas beweegt: de wezens om hem heen zijn zonder uitzondering dood. Maar het duurt niet lang voordat de film verandert in een onderkoelde achtervolgingsthriller. Dat is een genre waarin een componist zich doorgaans laat gelden, maar niet in No Country for Old Men. Zonder muziek, maar met het minimalistische geluidsdecor en de briljante montage, ontstonden een paar van de spannendste scènes uit het oeuvre van de Coens.

Hansa Studios – By the Wall 1976-90

Canvas, 22.50 uur

Het Berlijn van de jaren zeventig en tachtig lijkt misschien geen voor de hand liggende bestemming voor musici die op zoek zijn naar inspiratie. Tocht streek David Bowie in 1977 in de stad neer om enkele van zijn meest succesvolle albums op te nemen. Dat gebeurde in de inmiddels legendarische Hansa Tonstudio, gelegen op 150 meter afstand van de Berlijnse Muur. Mike Christies documentaire ‘Hansa Studios – By the Wall 1976-90' vertelt hoe Bowie er zijn ‘Low’ en ‘Heroes’ opnam. Onder meer Iggy Pop, Nick Cave, Depeche Mode en U2 volgden zijn voorbeeld.

Meer over