Film- en tv-tipsdonderdag 19 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Mel Gibson in Edge of Darkness van Martin Campbell. Beeld
Mel Gibson in Edge of Darkness van Martin Campbell.

De dolle tweeling

NPO 3, 15.30 uur

(Familie, Christine Hartmann, 2010) Ongeveer zeshonderd boeken schreef de Britse kinderboekenschrijver Enid Blyton (1897-1968), en veel daarvan worden nog altijd gelezen. Ook haar in de jaren veertig geschreven serie De dolle tweeling is nog redelijk populair. De Duitse verfilming die vanmiddag door de NPO wordt uitgezonden – waarin de zusjes Hanni en Nanni heten – heeft weinig met de originele boeken te maken. Maar hoewel het verhaal gemoderniseerd is, zijn de avonturen van de tweeling op een kostschool in deze veilige jeugdfilm voor heel brave meisjes toch herkenbaar oubollig.

Sophia en Jana Münster in De dolle tweeling van Christine Hartmann. Beeld
Sophia en Jana Münster in De dolle tweeling van Christine Hartmann.

Edge of Darkness

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Martin Campbell, 2010) Edge of Darkness, een filmversie van de tv-serie die regisseur Martin Campbell (Goldeneye) zelf maakte in de jaren tachtig, betekende de comeback van de destijds in opspraak geraakte acteur Mel Gibson. Als gelouterde politieman ziet Gibson in het begin van de film toe hoe zijn jongvolwassen dochter voor de deur van zijn huis door een huurmoordenaar wordt doodgeschoten. Cynisch en meedogenloos probeert hij de reden van de lynchpartij te achterhalen en de daders te straffen. Pas in 2016 was Gibsons rehabilitatie compleet, toen hij als regisseur de rode loper betrad in Venetië, bij de première van zijn oorlogsfilm Hacksaw Ridge.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

‘Een genante voorkeursbehandeling’, zo omschreven betrokken ambtenaren de omstreden miljoenendeal die de erfgenamen van prinses Juliana sloten met het Rijk. Een deel van de overdrachtsbelasting werd betaald in de vorm van kunstwerken, die vervolgens doodleuk in de paleizen bleven staan en hangen. Zembla bracht de zaak aan het licht en besloot na ontwijkende antwoorden van premier Rutte op Kamervragen verder te graven. Vandaag onthult het onderzoeksmagazine onder andere hoe koning Willem-Alexander tonnen aan subsidie binnenharkt voor een natuurgebied.

Floortje terug naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.30 uur

Het eiland Sint-Helena ligt midden in de Atlantische Oceaan, zo’n 2.000 kilometer voor de kust van Zuidwest-Afrika. Toen Floortje Dessing de afgelegen plek in 2014 voor het eerst bezocht, kon dat alleen na een vijf dagen durende boottocht. Vanavond reist ze in Floortje terug naar het einde van de wereld opnieuw af naar het eiland, waar inmiddels een vliegveld is aangelegd. Een luchtverbinding met Johannesburg moet het toerisme vlot trekken. Dessing onderzoekt de impact op het eiland en kijkt hoe het gaat met de Britse dierenarts Joe Hollins.

Stick It

Net 5, 22.30 uur

(Komedie, Jessica Bendinger, 2006) Stick It bevat humor en drama, gaat over sport en komt uit Hollywood: dan weet je dat je een gelikte film in handen hebt. En zo is het met dit verhaal over een meisje dat ooit turntalent was, een beetje op het verkeerde pad belandde en na een veroordeling haar intrede doet op een keihard turninstituut waar ze onder leiding van niemand minder dan Jeff Bridges de weg terugvindt. Eerder vanavond kunt u bij Net 5 vast warmdraaien met Just Wright, waarin een herstelcoach verliefd wordt op een basketbalprof.

Missy Peregrym en Jeff Bridges in Stick It van Jessica Bendinger. Beeld
Missy Peregrym en Jeff Bridges in Stick It van Jessica Bendinger.

2Doc: A Fool’s Paradise

NPO 2, 23.05 uur

In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, aanstaande zaterdag, presenteert KRO-NCRV de documentaire A Fool’s Paradise. De dag werd door de VN in het leven geroepen ter herinnering aan het bloedbad in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville, waar op 21 maart 1960 tientallen doden vielen bij een demonstratie tegen apartheid. In A Fool’s Paradise keert regisseur Saskia Vredeveld terug naar het land waar ze opgroeide. Sinds het einde van de apartheid is Zuid-Afrika minder vaak in het nieuws, maar het land kampt nog steeds met levensgrote problemen.

La forêt

ÉÉN, 23.25 uur

Een rustig dorpje in de Waalse Ardennen wordt opgeschrikt door een verdwijning, in de zesdelige Waalse serie La forêt. Nadat docent Eve Mendel een verontrustend berichtje heeft ontvangen van scholier Jennifer Lenoir, gaat ze meteen naar de politie. Daar krijgt ze te horen dat Jennifer een beetje eigenaardig is, en dat er waarschijnlijk niets aan de hand is. Als echter blijkt dat Jennifers ouders niet weten waar hun dochter is, wordt er alarm geslagen. De nieuwe hoofdinspecteur Gaspard Decker komt in actie en voelt Jennifers beste vriendinnen aan de tand.

Meer over