Film- en tv-tipsDonderdag 19 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Beeld uit The Importance of Being Earnest (2002). Beeld
Beeld uit The Importance of Being Earnest (2002).

The Importance of Being Earnest

(Komedie, Oliver Parker, 2002)

BBC 2, 16.00 uur.

Oscar Wildes verfijnde toneelstuk The Importance of Being Earnest uit 1895 is meermalen verfilmd – zoals ook aan het leven van de in 1900 in eenzame ballingschap in Parijs overleden Iers-Britse dandy zelf verscheidene documentaires en speelfilms zijn gewijd. In 2002 regisseerde Oliver Parker een uitbundige versie, zeker vergeleken met de onderhoudende verfilming van Anthony Asquith uit 1952. Parker zet een sterrencast in, onder wie Colin Firth, die later voor zijn mooie, maar afstandelijke rol in Tom Fords A Single Man een Oscarnominatie kreeg. Firth kon zichtbaar goed overweg met de geraffineerde teksten en plotwendingen van Wilde en met zijn tegenspeler Rupert Everett.

De wijsheid komt met de jaren: Sjaak Swart

NPO 2, 20.25 uur

Samen met Dionne Stax blikt voormalig profvoetballer Sjaak Swart terug op zijn leven in en buiten de sport. Op 81-jarige leeftijd kan ‘Mister Ajax’ terugkijken op een carrière die eigenlijk al begon op straat, waar hij met een tennisballetje zijn kunsten vertoonde. Op 10-jarige leeftijd werd Swart gescout voor Ajax, de club waarbij hij zijn hele professionele loopbaan zou blijven. In De wijsheid komt met de jaren vertelt de rechtsbuiten ook over de minder prettige kanten van zijn voetbalcarrière, zoals de grote impact op zijn familie en gezinsleven.

The Holiday

(Komedie, Nancy Meyers, 2006)

Net 5, 20.30 uur.

Niet Kate Winslets beste film, maar door haar aanwezigheid (en die van Cameron Diaz, Jude Law en Jack Black) toch een alleszins aangename romantische komedie. Een Amerikaanse carrièrevrouw uit Los Angeles (Diaz) en een Engelse journalist uit Surrey (Winslet) ruilen tijdelijk van huis en daarmee van leven. Hun moderne problemen en kerstverdriet verdwijnen wanneer vers mannenvlees zich aandient. Onderschat overigens ook de regie van Nancy Meyers niet, die de afgelopen twee decennia met haar licht melancholieke romcoms (What Women Want, The Intern) zorgvuldig een fraai oeuvre bouwde.

Beeld uit The Holiday (2006). Beeld
Beeld uit The Holiday (2006).

Zembla: De kunst van de koning

NPO 2, 21.10 uur

De koninklijke paleizen zijn gevuld met kostbare kunstwerken en meubels. Behoren deze de Oranjes toe, of zijn ze van het Rijk? Onlangs rezen er vragen over een uitkering aan de koning voor het onderhoud van meubels, terwijl deze meubels zelf zijn aangekocht door de staat. Ook raken de Oranjes steeds weer in opspraak als zij besluiten om bijzondere kunst van de hand te doen. Is het hun wel toegestaan deze werken te verkopen en de opbrengst in eigen zak te steken? Zembla sprak met experts, dook in vertrouwelijke rapporten en stuitte op dubieuze deals.

Lords of Water

Canvas, 21.20 uur

De laatste zomers waren warm en droog, en hoewel het de afgelopen maanden flink heeft geregend, zijn de grondwaterstanden in Nederland nog steeds te laag. In andere ontwikkelde landen, zoals Australië en (de westkust van) de VS, is waterschaarste al veel langer een probleem. En waar schaarste is, zijn banken en fondsen er vaak als de kippen bij om geld te verdienen. De documentaire Lords of Water van Jérôme Fritel en Patrice Desmazery laat zien hoe burgers en overheden de grip verliezen op het ‘blauwe goud’ en daar uiteindelijk de rekening voor betalen.

Tower Heist

(Actie, Brett Ratner, 2011)

SBS 9, 22.10 uur.

De medewerkers van een chic appartementencomplex in New York worden met een Bernie Madoff-achtige fraudezaak gedupeerd en zien hun magere pensioentjes in rook opgaan. Aangevoerd door manager Kovaks (Ben Stiller) besluit een deel van het personeel zijn geld terug te stelen. De opstand van brave arbeiders tegen criminele superrijken past goed in de tijdgeest, maar dat thema wordt nauwelijks uitgewerkt. Regisseur Ratner (de Rush Hour-trilogie) heeft vooral aandacht voor vergezochte stunts en andere plezierige ongein. Tower Heist is een onderhoudende, maar tandeloze actiekomedie.

Beeld uit Tower Heist (2011). Beeld
Beeld uit Tower Heist (2011).

2doc: Ik alleen in de klas

NPO 2, 23.05 uur

Niet alle vormen van racisme zijn zichtbaar, en ook subtiele vormen van discriminatie en uitsluiting hebben een grote impact, die vaak al op jonge leeftijd wordt gevoeld. Als blanke moeder van drie zwarte kinderen hoopte Karin Junger dat huidskleur er tijdens de opvoeding niet toe zou doen, maar de realiteit bleek anders. Twintig jaar later onderzoekt ze het fenomeen in Ik alleen in de klas. Op een landgoed in Frankrijk komen Junger, haar kinderen en hun gekleurde vrienden bij elkaar om hun ervaringen te delen, na te spelen en opnieuw te beleven.

Meer over