tipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 18 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Still uit Funan. Beeld
Still uit Funan.

The Way We Were

NPO 2, 14.20 uur

(Drama, Sydney Pollack, 1973) Het beroemdst van dit mooie, melancholieke drama zijn Marvin Hamlisch muziek en Barbra Streisands titelsong: ze wonnen beide een Oscar. Maar vergeet ook de chemie tussen hoofdrolspelers Robert Redford en dezelfde Streisand niet. Hij is een niet zo linkse schrijver, zij is een voor Amerikaanse begrippen knetterlinkse activist. Hun romance wordt getoond aan de hand van grote momenten uit de geschiedenis. De slotscène, waarin de twee elkaar toevallig ontmoeten in het New Yorkse Central Park tijdens een demonstratie, is klassiek en gaf de film zijn titel.

Barbra Streisand en Robert Redford in The Way We Were. Beeld ..
Barbra Streisand en Robert Redford in The Way We Were.Beeld ..

Opstandelingen

NPO 2, 20.25 uur

Sinds een paar jaar rommelt het in het gewoonlijk zo keurige Noord-Hollandse duindorp Bloemendaal. Het begon toen Rob Slewe en zijn broer landgoed Elswoutshoek kochten en de gemeente zich verzette tegen de plannen die de broers ermee hadden. Slewe ging de confrontatie aan en vond steun bij raadslid Marielys Roos. Samen streden ze op ongewoon harde wijze tegen machtsmisbruik, en Slewe schreef zelfs een boek over de ‘maffiapraktijken’ in het openbaar bestuur van Bloemendaal. In Opstandelingen onderzoekt Sophie Hilbrand wat er precies speelt in het VVD-reservaat.

DNA onbekend

NPO 1, 20.30 uur

Dionne Stax ontvangt in DNA onbekend de 43-jarige Frenske en de 56-jarige Petra. Beiden zijn op zoek naar hun biologische vader. Frenske is zonder vader opgegroeid. In zijn puberteit heeft hij van zijn moeder gehoord dat ene Frans zijn vader zou zijn, maar deze heeft Frenske laten weten dat daar niets van klopt. Als jongste van vijf kinderen voelde Petra zich altijd een buitenbeentje. Ze vermoedt dat haar moeder een affaire heeft gehad met een man van de kaartclub. Voor beiden is dna-onderzoek de laatste kans om antwoord te krijgen op hun vragen.

Mission: Impossible - Ghost Protocol

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Brad Bird, 2011) Animatiespecialist Bird (The Iron Giant, The Incredibles, Ratatouille) drukte net als de regisseurs die hem voorgingen – Brian De Palma (1996), John Woo (2000) en J.J. Abrams (2006) – een eigen stempel op de filmfranchise rond Tom Cruise als superspion. Die is het zichtbaarst in de strak opgezette actiescènes. Bijna instant klassiek is Cruise’ zenuwslopende klimpartij aan de spiegelende buitenkant van de 123ste verdieping van de Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai, met 829,8 meter ’s werelds hoogste bouwwerk. De camera zit hem op de huid, de kijker klautert mee.

Tom Cruise in Mission: Impossible - Ghost Protocol. Beeld
Tom Cruise in Mission: Impossible - Ghost Protocol.

Funan

TV 5, 21.01 uur

(Animatie, Denis Do, 2018) Het is april 1975, en het leger van de Rode Khmer heeft in Cambodja net de macht overgenomen. Om het land in een agrarische heilstaat te veranderen, wordt de bevolking van hoofdstad Phnom Penh middels een slopende voettocht naar het platteland gedeporteerd. Zo ook jonge geliefden Chou en Khuon, hun 4-jarige zoontje Sovanh en de rest van hun familie. Dwars door de jungle en langs de rijstvelden gaat het, in het bekroonde regiedebuut van de Franse cineast Denis Do. Schilderachtige vergezichten worden afgewisseld met veel strakker geanimeerde, en eerder gesuggereerde dan expliciet getoonde gruweltaferelen: de Rode Khmer versus de onverschillige schoonheid van het landschap. Nederlands ondertiteld.

Next Goal Wins

NPO 2 Extra, 22.50 uur

Britse documentaire uit 2014 over het nationale elftal van het eilandje Amerikaans-Samoa. Dat staat al sinds mensenheugenis onderaan op de Fifa-lijst van voetballende naties. Nooit won het staatje in de Zuidelijke Grote Oceaan ook maar één wedstrijd. Dik tweehonderd doelpunten tegen, nul voor. Na een voorspelbaar begin kweken de makers toch begrip voor deze nobele, toch maar weer doorvoetballende ploeg rasverliezers. Ze worden gevolgd in de voorbereiding van de voorronden voor het WK in Brazilië, 2016. Hun coach: Thomas Rongen, uit Nederland inderdaad, een tanige vijftiger die in zijn jeugd voor Ajax uitkwam. Gaat hij het tij keren?

Laurel Canyon

Canvas, 23.10 uur

Een jaar na Echo in the Canyon verscheen er een aanzienlijk betere schets van de muziekscene in en rond Los Angeles in de jaren zestig en zeventig. Alison Ellwoods tweedelige documentaire Laurel Canyon portretteert de grootste namen en invloedrijkste artiesten uit de periode. Archiefbeeld van onder anderen Joni Mitchell, The Doors, The Mamas and the Papas en Crosby, Stills, Nash & Young werd aangevuld met unieke opnamen van hun fans. Deel twee van Laurel Canyon toont de impact van Woodstock en de Manson-moorden op de Californische muziekscene.

Meer over