Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 12 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Collateral (2004) Beeld
Collateral (2004)Beeld

Collateral

RTL 7, 20.30 uur.

(Michael Mann, 2004) Tom Cruise stijgt onder leiding van Michael Mann (Heat) tot grote hoogte als de gehaaide, angstaanjagende, geblondeerde huurmoordenaar Vincent. Met evenveel precisie speelt Jamie Foxx een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles instapt, op weg naar zestien moorden. Op een krankzinnige, maar desondanks geloofwaardige manier raken de levens van de twee in deze schitterende liefdesbrief aan nachtelijk L.A. verknoopt.

Achter de dijken

NPO 2, 20.25 uur

In het tweede seizoen van Achter de dijken onderzoekt programmamaker Leo Blokhuis de Nederlandse drang naar vrijheid en autonomie. In aflevering 1 volgt hij het spoor van de bevrijding in 1944 en 1945.

Gremlins

SBS 9, 20.30 uur.

(Joe Dante, 1984) Het fundament van zijn sardonische, anarchistische horrorkomedie vond Spielbergprotegé Joe Dante in een kinderboek van Roald Dahl. Al is Gremlins volgens Dante, over een pluizig beestje dat als-ie nat wordt in een zichzelf razendsnel vermenigvuldigend monstertje verandert, slechts in een verre verte op Dahl gebaseerd.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Zembla reconstrueert de sloop van een oude gastanker van de Nederlandse multinational SBM Offshore op een strand in India. Klokkenluiders melden dat het schip ernstig vervuild is met kwik.

China: A New World Order

BBC 2, 22.00 uur

De laatste aflevering uit deze documentaireserie gaat over de verslechterde relatie tussen China en het Westen. Amerika begon een handelsoorlog en wereldwijd worden de Chinezen beschuldigd van grootschalige bedrijfsspionage.

Het uur van de wolf

NPO 2, 22.55 uur

Al sinds de jaren zeventig droomt kunstenaar Christo van een reusachtig gouden wandelpad over het water. In 2016 wordt zijn megalomane project eindelijk werkelijkheid op het Iseo-meer in Noord-Italië.

La loi du marché

WDR, 23.40 uur.

(Stéphane Brizé, 2015) De Franse steracteur Vincent Lindon speelt weergaloos goed als de laagopgeleide Thierry, die aan de slag gaat als beveiliger van een warenhuis, waar hij op zoek moet naar kruimeldieven tussen financieel armlastige klanten en collega’s – en zodoende medeverantwoordelijk is voor hun arrestatie of ontslag.

Meer over