Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 8 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Berend Jan Bockting
Cameron Diaz en Tom Cruise in Knight and Day. Beeld
Cameron Diaz en Tom Cruise in Knight and Day.

Hij is een zij

NPO 3, 20.25 uur

In een nieuw seizoen Hij is een zij volgt presentator Jan Kooijman onder andere de transitie van de 20-jarige Ruben, die dolgraag een kindje wilde en nu zwanger is van zijn vriend. Kooijman ontmoet ook de 11-jarige Ivo. Hij vertelt binnenkort aan zijn nieuwe klas dat hij geboren is als meisje.

Knight and Day (James Mangold, 2010)

Veronica, 20.30-22.40 uur.

Charmante vent, die Roy Miller (Tom Cruise). Dat vindt althans June Havens (Cameron Diaz) wanneer ze hem ontmoet in een vliegtuig. Zelden heeft ze zo’n eloquente, romantische, goed luisterende man ontmoet die óók nog eens weet hoe hij de dag moet plukken. Als een blok valt ze voor hem, natuurlijk zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega’s wordt achternagezeten.

Knight and Day bevat humor, drama én actie en de film is zeer dynamisch: dat is een vier maal hogere werkdruk dan normaal.’ (Tom Cruise weerlegt de suggestie dat films als deze om weinig acteertalent vragen, in Brits dagblad The Telegraph.)

De scène waarin ze zichzelf vervolgens op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt, terwijl hij op de maat van zomerse tangomuziek de ene na de andere aanvaller uitschakelt, is niets minder dan geweldig. Regisseur James Mangold (Cop Land, Identity, Walk the Line) heeft er ook duidelijk zin in: soepel en inventief laat hij de camera buiten langs de patrijspoorten van het vliegtuig zweven, waardoor de van toeval en acrobatiek aan elkaar hangende schermutselingen iets theatraals krijgen. Een vrolijke actiescène om een cocktail bij te drinken, ondanks de vele lijken waarmee het vliegtuig bezaaid ligt tegen de tijd dat June van het toilet komt – zelfs de piloten zijn gesneuveld. Misschien dat Roy zelfs weet hoe hij een vliegtuig moet besturen?

Zo stijlvol en komisch als deze eerste knalscène wordt Knight and Day niet meer, en schietend van de ene locatie naar de andere – Amerika, Spanje, Salzburg, Jamaica, de filmhelden zijn werkelijk overal en nergens – gaat geleidelijk aan de rek er een beetje uit. Gelukkig zit het zó goed tussen de enthousiaste hoofdrolspelers, dat de tijd omvliegt. Leuk om te weten: terwijl alle auto-achtervolgingen in de studio werden opgenomen en later met de computer op de juiste locaties werden gemonteerd, deden Cruise en ook Diaz hun meeste ritjes en stunts zelf. En dan het liefst zonder veiligheidskabels. Toch nog een snufje realisme, in een film die het verder bepaald niet moet hebben van een geloofwaardige en samenhangende plot.

Clueless (Amy Heckerling, 1995)

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Deze klassieke tienerkomedie geeft een hilarisch beeld van het middelbareschoolleven in Beverly Hills in de jaren negentig. Zoals wel vaker bij dit type films, is het verhaal losjes gebaseerd op een literaire klassieker, in dit geval Jane Austens Emma (1815). De populairste leerlingen zijn hier met evenveel passie met hun status bezig als hun voorgangers zo’n twee eeuwen eerder. Wat Clueless tot zo’n aangename, soms venijnige zedenschets maakt, zijn de komische dialogen en het aanstekelijke spel van onder anderen Alicia Silverstone als Cher en de veel te jong gestorven Brittany Murphy als haar vriendin Dionne, beiden vernoemd naar beroemde zangeressen. Ze nemen een klasgenote onder hun hoede om haar te leren even bekakt en populair te zijn.

You Don’t Mess with the Zohan (Dennis Dugan, 2008)

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

Mossad-commando Zohan (Adam Sandler) ensceneert zijn eigen dood en verwisselt het geweld in Israël in voor zijn eigen beloofde land: Amerika. Hij wil kapper worden. Want, zo zegt hij, haar is tenminste rustig en vredelievend. In You Don’t Mess with the Zohan heeft Sandler het conflict in het Midden-Oosten ontdekt als rijke bron aan ongenuanceerde grappen. Dat pakt aardig uit, omdat het idee an sich verfrissend en prettig relativerend is. Hier worden Israëli en Palestijnen consequent afgeschilderd als hummus-eters of geitenliefhebbers die tijdens de James Bond/Superman-achtige achtervolgingen nog even de landverdeling op de Westbank bespreken, maar in Amerika vriendelijk naast elkaar leven. De stoet aan slechte accenten en politiek incorrecte stereotypen dient een kleffig, maar onbetwistbaar aangenaam doel – door om jezelf en elkaar te lachen kom je vanzelf dichter tot elkaar.

Het geheim van de meester

NPO 2, 21.15 uur

Aflevering over de 17de-eeuwse schilder Adriaen Coorte en zijn Stilleven met asperges uit 1697. Kunstschilder Charlotte Caspers probeert het werk van Coorte na te maken en onderzoekt samen met bewonderaar Henny Vrienten het leven en de werkwijze van de Zeeuw.

Saved by the Bell

SBS 6, 21.30 uur

In deze nieuwe interviewserie worden bekende Nederlanders ondervraagd door een nieuwsgierige schoolklas met kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries moet een moeilijk woord spellen en de kinderen willen weten wat een ‘open huwelijk’ is.

Urbanus 70

Een, 21.30 uur

Bij de 70ste verjaardag van kleinkunstenaar en komiek Urbanus zoeken vrienden en collega’s antwoorden op 70 ‘prangende vragen’. Kan Urbanus eigenlijk wel gitaar spelen en wat gaat hij ons in de komende jaren nog brengen? Met bijdragen van onder andere Goedele Liekens en Kees van Kooten.

Nachtdieren

NPO 3, 21.40 uur

Ryanne van Dorst, die eerder de tijdsgeest probeerde te vangen in tv-programma’s Geslacht en Holland, portretteert in deze nieuwe reeks mensen die tot diep in de nacht nog wakker zijn. Omdat ze dat graag willen, of omdat het moet. In aflevering 1 rijdt ze door de straten van Rotterdam.

The lost tapes

Canvas, 22.25 uur

Een nieuwe terugblik op de mediarel rondom toenmalig president van Amerika Bill Clinton, nadat was uitgekomen dat hij een affaire had met stagiaire Monica Lewinsky. Met veel televisiebeelden uit 1998 en 1999 en (geheime) audiotapes van directe betrokkenen.

Meer over