Film- en tv-tipsDinsdag 6 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 6 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Eddie Redmayne en Alicia Vikander in ‘The Danish Girl’ van Tom Hooper. Beeld
Eddie Redmayne en Alicia Vikander in ‘The Danish Girl’ van Tom Hooper.

The Danish Girl

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Tom Hooper, 2015) Kostuumdrama gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2000 van de Amerikaanse schrijver David Ebershoff, een grotendeels gefictionaliseerd relaas van een transvrouw die als een van ‘s werelds eersten een geslachtsoperatie onderging. Regisseur Tom Hooper (The King’s Speech) duikt op fraaie wijze in de binnenwereld van de androgyne Deense landschapsschilder Einar Wegener (Eddie Redmayne), die zijn identiteit verkent terwijl hij zich laat schilderen door zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander). Wat begint als een spel, in Kopenhagen anno 1926, wordt een zoektocht naar een nieuwe vorm van zijn. Beide hoofdrolspelers schitteren, al kunnen ze niet voorkomen dat The Danish Girl gaandeweg transformeert van existentieel portret tot geboetseerd melodrama.

John Wick: Chapter 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Chad Stahelski, 2017) Het budget van dit vervolg op de wraakfilm met Keanu Reeves uit 2014 werd bijna verdubbeld – van ongeveer 20 naar 40 miljoen dollar – en dat is te zien. De in de cartoonesk grimmige onderwereld van New York gesitueerde actie, ditmaal merkbaar geïnspireerd door de visueel verfrissende moderne actiegolf uit onder meer Indonesië (The Raid), wordt gekenmerkt door een aangename bandeloosheid. Reeves reïncarneerde daarmee definitief als actieheld; vorig jaar verscheen een tweede Wick-vervolg, momenteel staan ook een vierde en vijfde deel in de planning.

Keanu Reeves en Laurence Fishburne in ‘John Wick: Chapter 2' van Chad Stahelski. Beeld
Keanu Reeves en Laurence Fishburne in ‘John Wick: Chapter 2' van Chad Stahelski.

De kunstdetective

NPO 2, 20.35 uur

Omroep MAX sluit het seizoen van De kunstdetective af met een aflevering waarin Arthur Brand op zoek gaat naar een gestolen werk van Vincent van Gogh. Afgelopen voorjaar werd het schilderij Lentetuin, uit Van Goghs Nuenense periode, door dieven geroofd uit museum Singer Laren. Twee maanden later circuleerden er raadselachtige foto’s van het schilderij in het criminele milieu. Op een van de foto’s ligt het werk naast een exemplaar van The New York Times, waarin een interview met Brand staat. Proberen de dieven de kunstdetective uit te dagen?

Hij is een zij

NPO 3, 21.15 uur

De komende weken volgt Jan Kooijman weer een aantal transgenderpersonen tijdens hun transitie in Hij is een zij. In de eerste aflevering maakt hij kennis met Finn, een 40-jarige transman. Finn werkte al voor defensie toen hij nog als vrouw door het leven ging. Inmiddels heeft hij besloten zijn transitie af te ronden met een phalloplastiek: een operatie waarbij hij een penis krijgt. Ook volgt Kooijman de uit Pakistan gevluchte Inaya. De 27-jarige heeft zich nooit een jongen gevoeld, maar haar omgeving weigerde haar vrouwelijke kant te accepteren.

3Doc: Ziek gespierd

NPO 3, 21.55 uur

De laatste jaren zijn de normen voor het ideale mannenlichaam flink veranderd. Voor vrouwen lag de lat altijd al hoog, maar ook mannen verschijnen in tijdschriften, op tv en social media alleen nog met een gespierd lijf en een sixpack. Veel jongens streven naar dit nieuwe ‘normale’ lichaamsbeeld. De documentaire Ziek gespierd volgt de 23-jarige Jorjen Neumann, voor wie dit streven verkeerd uitpakt. Zijn strenge regime van sporten en diëten ontspoort: hij krijgt de diagnose anorexia. Zeven jaar later is Neumann nog steeds bezig om te herstellen.

2Doc kort: Rusteloze zielen

NPO 2, 22.35 uur

Garanties dat tbs-patiënten na hun terugkeer in de maatschappij op het rechte pad blijven, zijn niet te geven. In de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht is een theaterproject onderdeel van het traject dat de patiënten moeten doorlopen. De documentaire Rusteloze zielen van Ingrid Kamerling toont hoe zij zich met een rol in het toneelstuk Echo en Narcissus voorbereiden op de toekomst. Het project levert ook spanningen op: kunnen de patiënten echt veranderen, of moeten ze de rest van hun leven een rol spelen om niet terug te vallen in oude patronen?

Crimson Peak

SBS 9, 22.50 uur

(Fantasy, Guillermo del Toro, 2015) De ambitieuze Edith (Mia Wasikowska) valt voor de verpauperde Engelse edelman Thomas Sharpe (Tom Hiddleston). Ze belandt in zijn mistroostige landhuis, waar herfstblaadjes voortdurend door het kolossale gat in het dak naar beneden dwarrelen en waar de kelder aan ingewanden doet denken. Gebrekkige karakterisering van de personages in dit gotische stemmingstuk, maar als beeldentovenaar overtreft regisseur Del Toro zichzelf. De Mexicaanse fantasyfilmer maakte een ouderwetse griezelfilm zoals je die doorgaans niet meer ziet; zwijmelarij en wonderschoon gefilmde gruwelijkheden trekken hier samen op.

Tom Hiddleston en Mia Wasikowska in ‘Crimson Peak’ van Guillermo del Toro. Beeld
Tom Hiddleston en Mia Wasikowska in ‘Crimson Peak’ van Guillermo del Toro.
Meer over