FILM- EN TV-TIPSDinsdag 3 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 3 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Ryan Gosling en Russell Crowe in The Nice Guys (Shane Black, 2016). Beeld
Ryan Gosling en Russell Crowe in The Nice Guys (Shane Black, 2016).

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Toen de Nederlandse theaters na de lockdown weer opengingen, was Hans Kesting de eerste acteur met een nieuwe solovoorstelling. In Volle zalen vertelt hij presentator Cornald Maas over deze vervreemdende ervaring: Wie heeft mijn vader vermoord ging in première voor slechts dertig bezoekers, maar toch was Kesting dolgelukkig. Samen bezoeken de heren de toneelschool in Maastricht waar Kesting zijn opleiding genoot. Ook vertelt de acteur over zijn worsteling met homoseksualiteit en zijn succesvolle samenwerking met regisseur Ivo van Hoeve.

American Made

Veronica, 20.30 uur

(Doug Liman, 2017) American Made vertoont in stijl en inhoud raakvlakken met de Netflix-serie Narcos, maar doet vooral denken aan Top Gun (1986). Opnieuw is Tom Cruise een getalenteerd en roekeloos piloot (naast huurling/drugssmokkelaar/informant) en ook dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Regisseur Doug Liman schept een aantrekkelijk tijdsbeeld en brengt de vele vliegscènes spectaculair in beeld, terwijl Cruise zijn gebruikelijke dosis charme inzet. Zo dringt langzaam het besef door dat dit geen heldenepos is, maar een duistere versie van de Amerikaanse droom.

Tom Cruise in American Made (Doug Liman, 2017). Beeld
Tom Cruise in American Made (Doug Liman, 2017).

Knocked Up

RTL 8, 20.30 uur

(Judd Apatow, 2007) Deze onconventionele romkom van Judd Apatow markeerde het begin van een serie door Apatow geregisseerde, dan wel geproduceerde films (Superbad, Bridesmaids) waarin knap getimede, platte humor en waarachtige personages hand in hand gaan. Na een onenightstand blijkt carrièrevrouw Alison (Katherine Heigl) zwanger van sukkel Ben (Seth Rogen) en beginnen de twee een ondanks alles opbloeiende relatie. Hij is ook een goedzak, zij smelt van een kloppend kinderhartje. Fijn, hoe Knocked Up zodoende uitpakt als parodie op moderne zeden én als ode aan het gezinsleven.

Seth Rogen en Katherine Heigl in Knocked Up (Judd Apatow, 2007). Beeld
Seth Rogen en Katherine Heigl in Knocked Up (Judd Apatow, 2007).

Hij is een zij

NPO 2, 21.15 uur

De transgender personen die dit seizoen worden gevolgd in Hij is een zij krijgen weer bezoek van presentator Jan Kooijman. Jules is opgelucht nu zijn borsten zijn verwijderd. Eindelijk kan hij ongehinderd gaan zwemmen met zijn vrienden. Ook Nanoah wil zijn borsten laten weghalen, maar botst hierdoor met zijn vader, die de keuze niet begrijpt. Voordat Anne gaat trouwen met Daniëlle wil ze haar gezicht laten vervrouwelijken. Daar is een ingrijpende operatie voor nodig. De jonge Emma wil beginnen met puberteitsremmers, maar haar artsen raden dat af.

Aung San Suu Kyi: The Fall of an Icon

BBC 2, 22.00 uur

Voor haar geweldloze verzet tegen het militaire bewind in Myanmar ontving Aung San Suu Kyi de Nobelprijs voor de vrede. De politicus, die vijftien jaar in huisarrest zat, speelde een grote rol bij de hervorming van Myanmar naar een democratische staat. De BBC-documentaire The Fall of an Icon vertelt hoe het imago van Aung ernstig beschadigd raakte. Het Myanmarese leger werd beschuldigd van volkerenmoord op de Rohingya, een moslimminderheid in het land, maar Aung heeft de acties van het leger nooit veroordeeld. De vredesicoon veranderde in een paria.

The Nice Guys

Veronica, 22.40 uur

(Shane Black, 2016) Gesmeerd lopende, fijn absurde misdaadkomedie van Shane Black, de schrijver van Lethal Weapon, rond twee niet altijd even effectief opererende speurders die eind jaren zeventig een complot ontrafelen rond de decadente porno-industrie van Los Angeles. Ryan Gosling en Russell Crowe schieten, rennen, knokken en buitelen zich door het maffe verhaal en zijn duidelijk in hun sas met hun soms slapstickachtige hoofdrollen. Je zou kunnen zeggen dat een speelduur van twee uur wellicht wat veel van het goede is voor een film die maar blijft ronddartelen in zijn eigen krankzinnigheid, maar zelfs van een melige confrontatie op het herentoilet maken beide hoofdrolspelers een meesterstuk.

2Doc: Waiting for the Sun

NPO 2, 23.25 uur

Over familie die in de gevangenis zit, wordt meestal gezwegen. In China zijn kinderen van gevangenen een bron van schaamte, en worden ze vaak zelfs verstoten door hun familie. In Waiting for the Sun volgt Kaspar Astrup Schröder de bewoners van het tehuis van oma Zhang, een voormalige cipier die zich bekommert om dergelijke aan hun lot overgelaten kinderen. Alle kinderen in het tehuis hebben hun eigen tragische verhaal, en werden door Zhang opgenomen om zich in een beschermde omgeving te kunnen voorbereiden op een harde buitenwereld vol vooroordelen.

Meer over