Film- en tv-tipsdinsdag 25 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 25 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

null Beeld Angelina Jolie in Lara Croft. Tomb Raider.
Beeld Angelina Jolie in Lara Croft. Tomb Raider.

Rain Man

Arte, 13.45 uur

(Drama, Barry Levinson, 1988) Ja, Rain Man gaat over een man met een autismestoornis (een van de vier Oscars die de filmhit binnensleepte was voor vertolker Dustin Hoffman), maar bovenal is het een klassieke, uitstekend gespeelde en door Levinson gladjes geregisseerde roadmovie, waarin het doel van de reis die de twee hoofdpersonages samen maken minder belangrijk is dan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat geldt hier vooral voor het personage van Tom Cruise, die als Hoffmans materialistisch ingestelde broer gaandeweg ontdekt dat het leven warempel meer biedt dan dure sportauto’s.

Dustin Hoffman en Tom Cruise in Rain Man. Beeld
Dustin Hoffman en Tom Cruise in Rain Man.

De gelukkige huisvrouw

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Antoinette Beumer, 2010) Heleen van Royens roman over een Gooise vrouw die zich door haar man een kind laat aanpraten, in een zware postnatale psychotische depressie raakt en dan lange tijd in een inrichting verblijft, leende zich onverwacht goed voor de soepele verfilming die Beumer ervan maakte. Onverwacht, omdat een lange pijnlijke bevalling en langdurig verblijf in een kliniek niet de meest sexy elementen zijn. Een sterk scenario (van Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan) en een fantastische hoofdrol van Carice van Houten (bekroond met een Gouden Kalf) hielpen debutant Beumer.

Carice van Houten in De gelukkige huisvrouw. Beeld
Carice van Houten in De gelukkige huisvrouw.

Lara Croft. Tomb Raider

RTL 7, 20.30 uur

(Avontuur, Simon West, 2001) Lara Croft. Tomb Raider werd destijds door de kritiek neergesabeld. Hoe leuk een film kan zijn als het lijkt of je naar een videogame zit te kijken die door een ander gespeeld wordt, vroeg een Amerikaanse krant zich af. Zo erg is het allemaal niet. De film is anderhalf uur puur actieplezier, dat herinneringen oproept aan James Bond en Indiana Jones, zonder te verloochenen dat de oorsprong in een ander genre ligt, waarvan bruikbare onderdelen zijn overgenomen. Angelina Jolie voelt zich er in thuis, zoals ze zich in de hele film thuis voelt: haar zelfgenoegzame glimlach wijkt geen seconde van haar gezicht.

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

In het Nederlandse klimaatdebat laat Stichting Clintel steeds vaker van zich horen. Clintel werd vorig jaar opgericht door geofysicus en emeritus-hoogleraar Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Krok, en plaatst vraagtekens bij de alarmerende toon in de klimaatberichtgeving. Van een klimaatcrisis is geen sprake en door de maatregelen die de politiek neemt wordt de burger onnodig op kosten gejaagd, aldus Clintel. Onderzoeksplatform Pointer ging op zoek naar de mensen achter Clintel en toetste de beweringen van deze snel groeiende stichting.

Hitler and Churchill: The Eagle and the Lion

Canvas, 23.15 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de Britse premier Winston Churchill en de Duitse leider Adolf Hitler lijnrecht tegenover elkaar. Beiden hadden een kwart eeuw eerder persoonlijk de verschrikkingen van een oorlog meegemaakt: Churchill in India, Soedan en Zuid-Afrika, en Hitler in de loopgraven aan het westfront in België en Frankrijk. Hitler and Churchill: The Eagle and the Lion benadrukt de grote tegenstellingen tussen de leiders. Terwijl Churchill nog steeds wordt geroemd, werd Hitler een van de meest gehate personen in de geschiedenis.

2Doc: De beveiligers

NPO 2, 23.25 uur

De beveiligingsbranche groeit als kool. Kan de samenleving daardoor rustiger slapen, of is het vooral schijnveiligheid? In De beveiligers laat Anneloek Sollart verschillende mensen aan het woord die dag in dag uit bezig zijn met het beveiligen van personen, objecten en evenementen. De persoonsbeveiliger van Geert Wilders vertelt over zijn baan, en voor het eerst wordt een beveiliger van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging geportretteerd. Ook de beveiligers van de Rotterdamse metro, kerncentrale Borssele en de Gay Pride komen aan het woord.

Lust for Life

NPO 2 Extra, 23.50 uur

Het cultuurkanaal van de NPO herhaalt de documentaire die Jan Bosdriesz maakte ter gelegenheid van de succesvolle tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam afgelopen jaar. Die expositie belichtte de kleurenfoto's van de fotograaf die we vooral kennen van zijn zwart-witstraatfotografie uit de jaren zestig. De documentaire schetst een mooi beeld van Van der Elskens fascinatie voor kleurenfotografie en film, zijn verwondering over de mogelijkheden ervan en zijn eigenzinnige manier van werken. De fotograaf, die in 1990 overleed, komt zelf ook uitgebreid aan het woord.

Meer over