FILM- EN TV-TIPSDINSDAG 24 MAART

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 24 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Bruce Willis in RED. Beeld
Bruce Willis in RED.

Typisch thuis

NPO 2, 19.20 uur

Eigenlijk zou Typisch... de komende weken markante inwoners van Apeldoorn portretteren, maar door de coronacrisis moet het programma anders worden ingevuld. In Typisch thuis keren bekende gezichten uit eerdere edities terug om te vertellen hoe het nu met hen gaat. Met hun telefoon filmen ze zelf hun bezigheden in en om het huis, terwijl ze er het beste van proberen te maken. Dj Janoesj uit Tuinzigt beurt zijn luisteraars op en kroegbaas Peter Ummethum uit het Land van Hulst bedenkt wat hij kan doen voor stamgasten die niet meer naar de bar kunnen.

Die Millionärs-Jägerinnen

Arte, 19.40 uur

Nergens in Europa is het verschil tussen arm en rijk zo groot als in Rusland. Daarom kun je er, vooral in Moskou, allerlei cursussen volgen in hoe je een oligarch aan de haak slaat. Volgens de aanbieders, onder meer psychologen, is het voor velen ‘de enige manier om te ontkomen aan een leven op de rand van het bestaansminimum'. Het programma volgt onder anderen de 27-jarige Tanja Tsupova: ‘Als je eenmaal een rijke man aan je zijde hebt, hoef je niet meer alles te doen om te overleven.’ En zo wordt de reportage allengs ook de geschiedenis van het vrouwbeeld in Rusland.

Krabbé zoekt Chagall

NPO 2, 20.25 uur

Na zijn jonge jaren in Vitebsk (in het huidige Wit-Rusland) verhuisde Marc Chagall in 1906 naar Sint-Petersburg, de hoofdstad van het toenmalige Keizerrijk Rusland. Jeroen Krabbé pakt daar het levensverhaal van de schilder weer op, en vertelt over Chagalls studiejaren vol armoede en ontberingen. De kunstenaar steekt echter veel op van zijn inspirerende leermeesters en put inspiratie uit het experimentele theater en het werk van artiesten als Paul Gauguin. Na vier jaar is Chagall klaar voor zijn volgende belangrijke verhuizing: naar kunstmekka Parijs.

RED

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Robert Schwentke, 2010) RED, oftewel Retired: Extremely Dangerous, is de naam van de categorie op leeftijd geraakte oud-elite-agenten om wie het hier draait. Zoals dat hoort in actie-met-bejaarde-sterren ridiculiseren de makers eerst het bejaardenbestaan: oud-agent Frank (Bruce Willis) verveelt zich te pletter, oud-agent Joe (Morgan Freeman) kwijnt weg in een verzorgingstehuis. En dan arriveert de verlossing in de vorm van een hit-team dat het op de oud- agenten gemunt heeft. Tijd om het oude team weer bijeen te brengen, met Helen Mirren als superieure vakvrouw en John Malkovich als psychopaat. Alleen al de scène waarin de eerste in avondjurk machinegeweren leegt en de tweede ze bijlaadt, doet RED uitstijgen boven het gros aan reüniefilms.

Mean Girls

RTL 8, 20.29 uur

(Komedie, Mark Waters, 2004) In haar plezierige en bij vlagen kolderieke doorbraakfilm probeert Lindsay Lohan als twijfelkont Cady te aarden op een Amerikaanse middelbare school, wat na vijftien gelukkige jaren in Afrika bepaald niet gemakkelijk is. In haar klas kan ze aanvankelijk alleen opschieten met de outcasts, terwijl ze zich nauwelijks raad weet met het manipulatieve gedrag van de drie razend populaire meisjes (de Plastics) die op school de dienst uitmaken. Toch laat ze zich steeds meer door ‘bijenkoningin’ Regina (Rachel McAdams) en haar metgezellen inpalmen. Ook met een debuterende Amanda Seyfried.

Vanaf links: Lacey Chabert, Rachel McAdams, Lindsay Lohan en Amanda Seyfried in Mean Girls. Beeld
Vanaf links: Lacey Chabert, Rachel McAdams, Lindsay Lohan en Amanda Seyfried in Mean Girls.

Under Siege

Veronica, 22.35 uur

(Actie, Andrew Davis, 1992) Een van de weinige lichtpuntjes in het omvangrijke oeuvre van martial-artsspecialist Steven Seagal. Under Siege draait om een koksmaatje (Seagal) op de USS Missouri, een van de beroemdste vliegdekschepen van de Amerikaanse vloot. Als het schip wordt gegijzeld door een losgeslagen CIA-agent (Tommy Lee Jones) en een aantal terroristen die zich voordoen als leden van een rockband, begint de kok zijn eenzame strijd, bijgestaan door de bevallige ‘Miss July 1989' (Erika Eleniak). Het scenario van J. F. Lawton haalt de mosterd naar hartelust bij Die Hard (1988).

Steven Seagal in Under Siege Beeld
Steven Seagal in Under Siege

Movies That Matter: Ghost Fleet

NPO 2, 23.00 uur

Door overbevissing moeten Thaise vissersboten steeds verder de zee op om hun netten gevuld te krijgen. De bemanningen van de schepen zijn daardoor lang onderweg, waardoor de animo voor het vak minimaal is. Mensenhandelaren ronselen daarom jonge mannen uit Cambodja en Myanmar die worden gedwongen om onder erbarmelijke omstandigheden op de boten te werken. Ghost Fleet belicht deze moderne vorm van slavernij. De documentaire van Shannon Service en Jeffrey Waldron draaide vorig jaar op het festival Movies That Matters in Den Haag, dat dit jaar is afgelast.

Meer over