TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 21 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

The Rock (links) en Seann William Scott in The Rundown van Peter Berg. Beeld
The Rock (links) en Seann William Scott in The Rundown van Peter Berg.

Een huis vol in quarantaine

NPO 1, 19.00 uur

De familie Kraan uit Boskoop heeft al zeven kinderen, maar moeder Linda is in verwachting van een achtste. Van een roze bubbel is echter geen sprake: in ‘Een huis vol in quarantaine’ zien we vandaag hoe baby Sara wordt geboren op het hoogtepunt van de coronacrisis. Dat levert veel stress op, en kraamvisite is niet toegestaan. Ondertussen moet vader Ivan zijn werk thuis doen, zodat Linda zowel de zorg voor Sara als de begeleiding van de andere kinderen op zich moet nemen. Twee van de kinderen bereiden zich thuis voor op het naderende eindexamen.

Bad Boys

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Bay, 1995) Agenten en ongeleide projectielen Mike (Will Smith) en Marcus (Martin Lawrence) toonden zich in de eerste Bad Boys direct perfect op elkaar ingespeeld – Mike de gladde single, Marcus de lichtneurotische gezinsman – terwijl ze op zoek gaan naar een partij gestolen drugs. Wie zich de film vooral herinnert vanwege de achtervolgingsscène waarin Smith met openhangende bloes en deels in slow motion te voet een auto achtervolgt, zal bij herziening verbaasd zijn dat een groot deel van de plot draait om een melige persoonsverwisseling tussen beide hoofdpersonages.

Martin Lawrence (links) en Will Smith in Bad Boys van Michael Bay. Beeld
Martin Lawrence (links) en Will Smith in Bad Boys van Michael Bay.

Exodus: Gods and Kings

SBS 9, 20.30 uur

(Avontuur, Ridley Scott, 2014) Sommige delen uit Exodus: Gods and Kings zou je zo in oudheidkundige musea kunnen vertonen – en dat is een compliment. Hoe de camera zweeft boven de koningsstad van 1300 voor Christus, langs de Nijl en de tempels en piramides, deels nog in aanbouw. Hoe de zoon van de farao met groots vertoon het paleis uit rijdt met zijn strijdwagen. Met dank aan een productiebudget van 140 miljoen dollar en de regie van Ridley Scott (Gladiator). Al staan daar wel houterige dialogen en karikaturaal vormgegeven personages tegenover.

Christian Bale (links) in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott. Beeld
Christian Bale (links) in Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott.

Hello Goodbye

NPO 1, 20.35 uur

Het is elke zomer vaste prik bij KRO-NCRV: Joris Linssen die in ‘Hello Goodbye’ op Schiphol spreekt met mensen die reizigers komen wegbrengen of verwelkomen. Gelukkig werden de opnames voor dit seizoen afgerond voordat de coronamaatregelen het luchtverkeer tot stilstand brachten. In de eerste aflevering spreekt Linssen met een jonge vrouw die zo geplaagd wordt door heimwee dat ze niet met haar familie op reis kan. Ook spreekt hij met een weduwnaar over het gemis van zijn vrouw en met een Colombiaanse vrouw die op haar tweelingzus staat te wachten.

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

NPO 2, 22.10 uur

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de Duitsers niet erg geliefd bij de Britten. Om de gedeeltelijk Duitse wortels van het koningshuis onder het kleed te vegen, veranderde George V de naam van het Britse koningshuis in het huis Windsor. Een zesdelige serie die wordt uitgezonden door de EO vertelt de komende weken het verhaal van de Windsor-monarchen. In de eerste aflevering zien we hoe na de dood van George V zijn oudste zoon Eduard op de troon belandde. Hij zou echter al snel troonsafstand doen om te kunnen trouwen met de gescheiden Wallis Simpson.

Help, mijn borsten staan online

NPO 3, 22.10 uur

Niet alleen jongeren worden de dupe van moderne online gevaren. In ‘Help, mijn borsten staan online’ spreekt Evi Hanssen vandaag met slachtoffers van ‘catfishing’. Bij dit fenomeen worden mensen misleid door daders die zich voordoen als een ander. Vaak denkt het slachtoffer dat er sprake is van romantiek, terwijl het de dader om geld te doen is. Zo ook bij de 80-jarige Raymond, die ontdekte dat zijn ‘Janet’ niet bestaat, maar wel tienduizenden euro’s aan haar uitgaf. Tine liep in de val van ‘Sander’ en heeft sindsdien moeite om anderen te vertrouwen.

The Rundown

Veronica, 22.50 uur

(Actie, Peter Berg, 2003) Spectaculair en melig jungleavontuur, bedoeld om voormalig showworstelaar Dwayne ‘The Rock’ Johnson definitief door te laten breken als actiester. De makers lieten Arnold Schwarzenegger, actie-icoon van de jaren tachtig en negentig, symbolisch opdraven in een cameo. ‘Have fun’, zegt Arnie terwijl The Rock een nachtclub binnenwandelt. In The Rundown, destijds uitgebracht onder de titel Welcome to the Jungle, speelt The Rock een premiejager die in de Braziliaanse jungle op zoek moet naar de zoon van zijn baas, gespeeld door Seann William Scott (American Pie). Waar Scott inmiddels volledig uit beeld is verdwenen, zou de sterrenstatus van The Rock sindsdien alleen maar verder groeien.

Meer over