TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 2 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Lucy Liu, Cameron Diaz en Drew Barrymore in Charlie’s Angels. Beeld
Lucy Liu, Cameron Diaz en Drew Barrymore in Charlie’s Angels.

Charlie’s Angels

RTL 8, 20.00 uur

(Actiefilm, McG, 2000) In interviews liet Drew Barrymore (behalve hoofdrolspeelster ook co-producent van de film) weten dat Charlie’s Angels een enorme uitdaging was: moet je op de oude serie voortborduren of maak je een komedie? De makers gingen de keuze uit de weg. Ouderwetse split screens van de drie engelen – naast Barrymore ook nog Lucy Liu en Cameron Diaz – worden gevolgd door Matrix-achtige vechtscènes; dubbelzinnige dialogen, verkleedpartijen en close-ups van achterwerken worden afgewisseld door spectaculaire stunts en James Bond-taferelen. Het levert een schuimgebakje van een film op, die zowel cool als campy wil zijn.

New Kids Nitro

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Steffen Haars, Flip Van der Kuil, 2011) New Kids Nitro is net iets gestroomlijnder dan voorganger New Kids Turbo. De plot is strakker, overbodige cameo’s zijn er nog amper. Sterker nog: Corrie Konings de titelsong Hoeren neuken nooit meer werken laten zingen is tamelijk briljant. Kortom: het is allemaal sneller en zelfverzekerder. Wat overigens niet betekent dat de film opeens geschikt is voor mensen die gevoelig gaan zitten doen over een als running gag opgevoerde jongen met Downsyndroom, een zwangere vrouw die liters bier zuipt of een vrolijke knipoog naar de Holocaust. Dit kun je hilarisch vinden, of stuitend slecht, maar in New Kids Nitro wordt de anarchistische humor meer in banen geleid.

The Beach

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Danny Boyle, 2000) In deze curieuze boekverfilming speelt DiCaprio avonturenzoeker Richard, een Amerikaanse rugzaktoerist die op zijn eerste nacht in Bangkok van een doorgedraaide Engelsman (Robert Carlyle) visioenen doorgespeeld krijgt over een paradijselijk eiland. Daar moet hij natuurlijk heen, en natuurlijk lopen in het paradijs de spanningen al snel hoog op. DiCaprio doet je het rommelige scenario geregeld met speels gemak vergeten. Bovendien toont Boyle zich andermaal een visuele virtuoos. De effectieve score van Angelo Badalamenti en een uitstekende vertolking van Tilda Swinton als hippie-opperhoofd doen de rest.

Leonardo DiCaprio in The Beach van Danny Boyle. Beeld
Leonardo DiCaprio in The Beach van Danny Boyle.

Vaarwel Nederland

NPO 2, 20.35 uur

Al twee seizoenen besteedt Vaarwel Nederland aandacht aan Nederlanders die in de jaren vijftig en zestig hun geluk zochten in het buitenland. Wat betekende hun vertrek voor hun familieleden, vrienden en buren die in Nederland bleven? In de laatste aflevering van dit seizoen toont Vaarwel Nederland de verhalen van de achterblijvers. In het Brabantse plaatsje Deurne bijvoorbeeld emigreerden na de oorlog honderden gezinnen, waardoor grote families uit elkaar werden gerukt, de kerk half leeg bleef en sportclubs en fanfare zonder leden zaten.

Styx

NPO 2 Extra, 20.35 uur

De NPO zendt op haar cultuurkanaal meerdere male drie producties uit van Holland Opera. op 7 en 9 juni King Lear, op 20 en 23 juni Die Zauberflöte/ Requiem en vanavond (en op 4 en 6 juni) Styx. De Volkskrant omschreef de voorstelling eerder als een ‘spectaculaire enscenering op een idyllische plek. Op de buitenlocatie van het imposante Fort Rijnauwen denk je aan het einde echt dat Antigone richting Hades gaat.’ Met medewerking van het Nederlands Blazers Ensemble en dansers van Dox. Regisseur is Joke Hoolboom en het libretto is van Imme Dros.

Medialogica

NPO 2, 22.35 uur

Na een brief van de terrorismebestrijdingsdienst NCTV aan de gemeente Amsterdam stond het Cornelius Haga Lyceum vorig jaar weer volop in het nieuws. De islamitische middelbare school zou onder invloed staan van ‘salafistische aanjagers’. Leraren die contact houden met terroristen zouden hun radicale gedachtengoed overbrengen op de leerlingen, zo werd gevreesd. In de politiek en publieke opinie ontstond een storm van verontwaardiging. Ruim een jaar later onderzoekt Medialogica of die ophef terecht was en of de media hun taak correct hebben uitgevoerd.

2Doc: I Am Not Your Negro

NPO 2, 23.15 uur

De in 1987 overleden schrijver James Baldwin was een van de belangrijkste stemmen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zijn laatste boek, Remember This House, bleef onvoltooid, maar werd door Raoul Peck gebruikt als startpunt voor zijn Oscargenomineerde documentaire I Am Not Your Negro. In de film trekt Peck de lijn van de burgerrechtenbeweging van de jaren zestig door naar de Black Lives Matter-beweging, om te constateren dat er veel is veranderd, maar er ook nog veel moet gebeuren. De documentaire maakt knap gebruik van archiefbeelden.

Meer over