Film-en tv-tipsDinsdag 2 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 2 juli 2019

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Kevin Toma
New kids turbo. Beeld
New kids turbo.

Valkyrie

(Bryan Singer, 2008)

Arte, 13.55 uur

Hollywood-reconstructie van de aanslag die in 1944 op Hitler werd gepleegd en waarvoor nazi-kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg (Tom Cruise) verantwoordelijk was. Carice van Houten speelt Von Stauffenbergs vrouw. Regisseur Singer draait er niet omheen: visuele bombast prevaleert boven psychologie. Maar het werkt wel.

Equator: The line of Life

Eén, 18.15 uur

Documentaireserie over de gevolgen van klimaatverandering voor het evenaarsgebied. Op de Galapagoseilanden beïnvloedt het toerisme de evolutie van Darwins vinken. De orang-oetans van Borneo hebben een bijzondere band met de verzorgers die hen behoeden van uitsterving.

New Kids: Turbo!

(Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010)

RTL 7, 20.30 uur

Eerste van twee succesvolle films rond het geliefde groepje asociale nietsnutten in het Brabantse Maaskantje. Geen al te sterke plot en de vele cameo’s vallen tegen, maar het onbenullig-anarchisme waarmee de New Kids alles in hun omgeving torpederen, inclusief hun film, is zeer aanstekelijk.

Beau en de veteranen

RTL 4, 20.30 uur

Zes maanden na hun tocht langs de fjorden bezoekt Beau de getraumatiseerde veteranen om te zien of de groepsreis hun geholpen heeft. Alina durft weer naar buiten zonder angst en Mark traint voor een halve marathon op Mallorca. Maar het gaat niet iedereen voor de wind.

WK Voetbal

NPO 3, 20.55 uur

De eerste halve finale in Frankrijk, in wat de zwaarste speelhelft heet. Maken de Verenigde Staten hun favorietenrol waar of zorgt Groot-Brittannië voor een verrassing? De Engelsen speelden tot nu toe opvallend sterk.

Hitler Youth

Canvas, 21.20 uur

De nazi’s richtten in de jaren dertig de Hitlerjugend op om jongeren te indoctrineren en klaar te stomen tot kindsoldaat. Ze streden tot het einde en Hitler kreeg ze zover dat ze ouders, familie, school en geloof aan de kant schoven om deel uit te maken van de nazipartij.

Stefan de Walle,  Marcel Hensema, Martin van Waardenberg en Frank Lammers in De Marathon. Beeld
Stefan de Walle, Marcel Hensema, Martin van Waardenberg en Frank Lammers in De Marathon.

De marathon

(Diederick Koopal, 2012)

RTL 7, 22.10 uur

Garagehouder Gerard (Stefan de Walle) heeft net gehoord dat hij kanker heeft en niet meer zal genezen. Maar dat vertelt hij niemand. De vrienden die, gesponsord, de Rotterdamse marathon gaan lopen, hebben derhalve een ander streven: Gerards garage van de financiële ondergang redden. Door en door Rotterdamse en bijzonder grappige buddyfilm, met een jaloersmakend acteursensemble (onder anderen Ariane Schluter, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa).

Meer over