Film- en tv-tips18 september 2018

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 18 september

Lucy (Scarlett Johansson) komt per ongeluk in aanraking met drugs die haar bovenmenselijke krachten geven. Ze trekt ten strijde tegen tegenstanders uit het verleden.  Beeld geen
Lucy (Scarlett Johansson) komt per ongeluk in aanraking met drugs die haar bovenmenselijke krachten geven. Ze trekt ten strijde tegen tegenstanders uit het verleden.Beeld geen

Lucy in the sky with diamonds

Lucy, een door Scarlett Johansson gespeelde blondine in een pantertruitje, wordt dankzij een vaag vriendje ongewild onderdeel van een drugsdeal. Ze krijgt een zak vol blauwe korrels in het lijf genaaid (het experimentele goedje CPH4, waarop junkies al met een kleine dosis naar de hemel schieten), bedoeld om het over de grens te smokkelen. Maar wanneer de zak knapt en het spul in enorme hoeveelheden door haar bloedbaan trekt, ontdekt ze dat ze gaandeweg een steeds groter deel van haar hersencapaciteit kan benutten. Van een kleine 20 procent tot de volle 100 procent tegen het eind van de film. De belofte die daarmee vanaf het begin van haar groei is gedaan, is een fijne: we krijgen een transformatie van mens naar supermens tot een soort God.

Origineel is Lucy bepaald niet – enkele jaren eerder verscheen pulpfilm Limitless met nagenoeg exact hetzelfde uitgangspunt, maar het plezier waarmee filmmaker Luc Besson een en ander uitwerkt, is zonder weerga. Van een spectaculaire spookrijdersauto-achtervolging in Parijs tot acteur Min-sik Choi die als geschifte gangster een onvervalste Gary Oldman-imitatie weggeeft: dit is de eerste film in jaren die doet denken aan Bessons beste werk uit de jaren negentig, toen hij de wereld veroverde met films als Léon en The Fifth Element. Lucy is energieke, opgewekte en met verrukkelijke vaart geregisseerde filmkolder.

Lucy (Luc Besson, 2014)
Veronica, 21.25 – 23.10 uur.

Prinsjesdag 2018

NPO 1, 12.25 uur
Rechtstreeks verslag van Prinsjesdag 2018 met beelden van de rijtoer, de Troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. Daarnaast spreken Rob Trip, Astrid Kersseboom en Arjan Noorlander met politici en burgers over de Troonrede en de Miljoenennota.

Champions League: Barcelona-PSV

Veronica, 18.00 uur
Het PSV van trainer Mark van Bommel begint zijn Champions League-seizoen in de loodzware poule met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. Om 18.55 uur wordt er in Camp Nou afgetrapt in de eerste wedstrijd tegen de Spaanse kampioen.

Toms Engeland

NPO 2, 20.25 uur
Tom Egbers gaat naar The London School of Etiquette om te leren hoe je in Engeland het beste kunt spreken en je hoort te gedragen. Ook zoekt hij naar de kern van de Britse humor, onder anderen bij Geoff Norcott, een van de zeldzame Britse komieken die pro-brexit zijn.

Sophie in de mentale kreukels

NPO 3, 20.25 uur
Nieuwe reeks van Sophie Hilbrands persoonlijk getinte onderzoek naar burnouts. In de eerste aflevering verdiept Hilbrand zich in slaap. Kunnen slaapproblemen burnout-klachten veroorzaken of versterken? Ze gaat op slaapyoga en bezoekt Japan.

De monitor

NPO 2, 21.25 uur
Steeds meer kinderen kregen de afgelopen jaren een vrijstelling van de leerplicht. Deze vrijstelling is bedoeld voor kinderen met een zware beperking, maar nu ging hij steeds vaker naar slimme en lichamelijk gezonde kinderen. Komen scholen hun zorgplicht na?

Pleasantville (Gary Ross, 1998)

SBS 9, 22.20-00.45 uur.
Het was een sterk staaltje typecasting, die voor Pleasantville, een film die zich grotendeels in de jaren vijftig afspeelt. De droge koppen van William H. Macy (de legendarische stuntel uit Fargo), Joan Allen en Jeff Daniels zijn geknipt voor een kuis verleden. Voor Tobey Maguire en Reese Witherspoon geldt dat ogenschijnlijk minder, maar uiteindelijk dragen zij met hun guitige hoofden de niets om het lijf hebbende komedie die zich uitstekend leent voor een dinsdagavond. Ze spelen een tweeling die vecht om de afstandsbediening van de tv en even later terechtkomt in de tv-serie die een van hen zo graag wilde bekijken. Vooral zus brengt met haar normen en waarden leven in de brave brouwerij.

The Iceman (Ariel Vromen, 2012)

RTL 7, 22.30 – 00.40 uur
Richard Kuklinski, getrouwd en vader van twee dochters, wist in zijn buitenwijk in New Jersey jarenlang de schijn op te houden. Hij leek een keurige vent, maar was in werkelijkheid huurmoordenaar voor de maffia. De thriller The Iceman probeert de tegenstelling tussen Kuklinski’s brave burgermansfaçade en zijn gruwelijke ware aard volop uit te buiten. Wanneer hij in de jaren zestig op onhandige maar volhardende wijze de mooie Deborah (Winona Ryder) versiert, vertelt hij haar dat hij tekenfilms inspreekt. Even later is te zien hoe hij illegale kopieën maakt van pornofilms. ’s Avonds snijdt hij bijna achteloos een man de keel door.

Michael Shannon is de aangewezen acteur om Kuklinski te spelen: met zijn doordringende, koude blik en lange lijf is hij een en al dreiging en frustratie. Regisseur Ariel Vromen gaf de film een overtuigend naargeestige sfeer.

Over de echte Kuklinski, die in 2006 in de gevangenis overleed, woeden hevige debatten. Dat hij een moordenaar was staat vast, maar volgens sommigen was hij een groot fantast die helemaal niet voor de maffia werkte. Het is jammer dat The Iceman niet iets van die twijfel heeft willen overbrengen, het had het verhaal van Kuklinski nog ongrijpbaarder en krankzinniger gemaakt.

2Doc: Inside Lehman Brothers

NPO 2, 23.20 uur
In deze Franse documentaire reconstrueert Jennifer Deschamps het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008. Ze onthult hoe het management loog tegen cliënten en het personeel onder druk zette om de waarheid te verbergen.

Meer over