tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 17 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Hilary Swank en Emmy Rossum in You're not you. Beeld Alan Markfield
Hilary Swank en Emmy Rossum in You're not you.Beeld Alan Markfield

Bevrijdingsjournaal

NPO 1, 20.25 uur

Geholpen door oude beelden en nieuwe technieken presenteert Herman van der Zandt de komende tien dagen het nieuws van 75 jaar geleden. Toen op 17 september 1944 Operatie Market Garden begon.

You’re Not You (George C. Wolfe, 2014)

RTL 8, 20.30

Het leven van concertpianist Kate (Hilary Swank) wordt overhoopgehaald door de zenuw- en spierziekte ALS. Geheel volgens het Hollywoodschema dient Kates ‘redding’ zich aan in de persoon van thuisverzorger Bec (Emmy Rossum). De voorspelbare opzet werkt door het sterke (samen)spel van Swank en Rossum. Op zijn best is You’re Not You een effectief vriendschapsdrama, zonder dat Kates ziekte achtergrond wordt.

Hearts in Atlantis (Scott Hicks, 2001)

SBS 9, 20.30 uur

Stephen King op zijn sentimenteelst. Tijdens een lange, warme zomer sluit een 11-jarig jongetje (Anton Yelchin) vriendschap met een lieve, mysterieuze oude man. Helaas slaat Hicks’ mokerslagaanpak alle ontroering tot moes. Dat hoofdrolspeler Anthony Hopkins toch een acceptabele rol neerzet, is een prestatie op zich.

Louis Theroux

Canvas, 21.20 uur

Louis Theroux onderzoekt in Milwaukee, Wisconsin het groeiende aantal geweldsdelicten. Hij volgt de afdeling Moordzaken en spreekt met mensen wiens leven door wapengekletter overhoop werd gegooid.

Love in the Countryside

BBC 2, 22.00 uur

Voor wie niet kan wachten op Boer zoekt vrouw is hier de variant met Britse boeren. In aflevering 1 van een nieuw seizoen worden we voorgesteld aan de 24-jarige Grace uit Wales en de 44-jarige Martin uit Yorkshire.

Arbitrage (Nicholas Jarecki, 2012)

RTL 7, 22.30 uur

Onderhoudende, maar ook onverschillig stemmende thriller rond zakenman Robert Miller (Richard Gere). Hij sjoemelt met de winstcijfers van zijn familiebedrijf, gaat met een piepjonge Française naar bed en probeert wanhopig zijn sporen te verdoezelen wanneer ze een auto-ongeluk krijgen en zij daarbij omkomt.

Andries en de wetenschappers

NPO 2, 23.15 uur

Andries Knevel spreekt met de Canadese klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe over haar werk en haar geloof. Hayhoe adviseerde onder anderen oud-president Barack Obama en is getrouwd met een predikant.

Meer over