TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 17 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Eddie Murphy in Beverly Hills Cop van Martin Brest. Beeld
Eddie Murphy in Beverly Hills Cop van Martin Brest.

Het Klokhuis

NPO 3, 18.40 uur

Een film of tv-serie heeft behalve beeld ook geluid. Naast de stemmen van de spelers hoor je bijna altijd muziek die vaak speciaal voor de film of serie is gemaakt. In Het klokhuis loopt Sosha Duysker mee met filmcomponist Fons Merkies, die de muziek heeft gemaakt voor onder meer de films Pluk van de Petteflet en Loenatik, te gek!, en voor de tv-serie Flikken Rotterdam. Hij vertelt hoe hij muziek bedenkt die goed bij het beeld en de sfeer past. Ook laat Het klokhuis vanavond zien dat een film zonder muziek meestal wel heel erg saai zou zijn.

Vladimir Poetin

Arte, 20.15 uur

De Duits-Franse cultuurzender ruimt een avond in voor de Russische president, met drie op voorhand interessante programma's. Eerst is er een documentaire over de overeenkomsten en de vriendschap tussen de twee mannen die beiden hun land weer groot willen maken. Daarna een documentaire uit 2017 over de vermeende informatieoorlog tussen Oost en West, die al sinds de jaren negentig gevoerd zou worden. Tot slot een documentaire uit 2018 waarvoor cineast Vitali Manski Poetin heeft gevolgd sinds zijn opkomst: Poetin was ooit de opvolger van Boris Jeltsin, die op 31 december 1999 zijn ontslag aanbood.

Krabbé zoekt Chagall

NPO 2, 20.25 uur

Na eerdere seizoenen over Van Gogh, Picasso en Gauguin begint Jeroen Krabbé vandaag zijn zoektocht naar Marc Chagall. Het levensverhaal van de Frans-Russische kunstenaar leidt Krabbé naar Vitebsk in Wit-Rusland, waar Chagall eind 19de eeuw opgroeide, en vervolgens naar Moskou, Sint-Petersburg, Parijs en New York. Chagall was de oudste zoon in een Joods gezin waarin de ondernemende moeder de dienst uitmaakte. Zijn eigen vader was een kleurloos type, maar Chagall vond een inspirerende vaderfiguur in Youri Pen, de Joodse kunstenaar bij wie hij in de leer ging.

Beverly Hills Cop

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Martin Brest, 1984) Succesvolle flauwekul die de naam van stand-upkomiek Eddy Murphy als filmster definitief vestigde. De acteur was de jaren ervoor al opgevallen met de (actie)komedies Trading Places en 48 Hours. In Beverly Hills Cop speelt hij eenzelfde soort rol: iemand die nooit lang serieus kan blijven. Hij is Axel Foley, politieman uit Detroit, die de moord op een goede vriend onderzoekt. Dat brengt hem in Beverly Hills, waar de politie hem maar moeilijk kan vertrouwen. Naar verluidt improviseerden Murphy en de zijnen (onder wie Judge Reinhold) erop los, wat in de film hier en daar nog te zien is in de vorm van een ongepaste lach.

Trust

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, David Schwimmer, 2010) Friends-acteur David Schwimmer debuteerde als regisseur met de komedie Run Fatboy Run (2007). Zijn tweede speelfilm, over een 14-jarig meisje dat in een chatroom haar hoofd op hol laat brengen door de gladde praatjes van een oudere man, is bloedserieus van toon. Dankzij de goede acteurs (met name hoofdrolspeelster Liana Liberato) en een genuanceerd scenario stijgt Trust uit boven het niveau van educatief televisiedrama, maar de film is onevenwichtig: akelig gedetailleerd in de eerste helft, kort door de bocht in de tweede.

Liana Liberato en Catherine Keener in Trust van David Schwimmer. Beeld
Liana Liberato en Catherine Keener in Trust van David Schwimmer.

I Spy

RTL 7, 22.35 uur

(Komedie, Betty Thomas, 2002) Meer Eddie Murphy bij RTL 7 vanavond, in een spionnenthrillerkomedie naar de gelijknamige televisieserie uit de jaren zestig. Owen Wilson moet als niet al te ambitieuze geheim agent een levensgevaarlijk vliegtuigwapen redden uit de handen van aartsgemenerik Malcom McDowell, en hij wordt daarbij opgezadeld met een allesbehalve bereidwillige burger slash bokskampioen, gespeeld door Murphy. Het gebrek aan genrekeuzen wordt prettig verdoezeld door het kennelijke spelplezier dat de hoofdrolspelers aan elkaar beleven. Ook Famke Janssen doet een duit in het zakje.

Famke Janssen en Eddie Murphy in I Spy van Betty Thomas. Beeld
Famke Janssen en Eddie Murphy in I Spy van Betty Thomas.

2Doc: A Family Affair

NPO 2, 23.10 uur

In de documentaire A Family Affair gaat regisseur Tom Fassaert op zoek naar de geschiedenis van zijn familie, die wordt geplaagd door conflicten. Zijn grootmoeder Marianne werpt een heel nieuw licht op de familieverhalen als zij een onverwachte bekentenis doet. Marianne was fotomodel en mannenverslinder, en haalde de woede van de familie op de hals toen ze op een dag naar Zuid-Afrika vertrok en haar gezin achterliet. Fassaert portretteert zijn 95-jarige grootmoeder in Zuid-Afrika en probeert de mythen en roddels rond haar persoon te ontrafelen.

Meer over