Film- en tv-tipsdinsdag 14 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 14 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Denzel Washington en Chris Pine in Unstoppable. Beeld
Denzel Washington en Chris Pine in Unstoppable.

Het klokhuis: Manga

NPO 3, 18.40 uur

In Japan zijn strips ongelooflijk populair. Niet alleen kinderen en jongeren lezen deze manga, maar ook volwassenen. Jaarlijks worden er in het land bijna twee miljard mangaboekjes verkocht. Ook buiten Japan winnen manga's aan populariteit: je vindt ze in Nederlandse stripwinkels en er worden in ons land zelfs strips in mangastijl gemaakt. In Het klokhuis duikt Pascal Tan in de wereld van de manga. Waarom zijn de boekjes zo klein, in zwart-wit en moet je ze achterstevoren lezen? Een manga-auteur vertelt hem over de geschiedenis en opmars van de Japanse strips.

Vier handen op één buik

NPO 3, 20.25 uur

Tweede aflevering van het nieuwe seizoen van het betrokken reportageprogramma Vier handen op één buik. Daarin staat een min of meer bekende Nederlandse moeder een jonge vrouw bij die zich voorbereiden op de komst van een al dan gepland kind. Dit seizoen zijn Nienke Plas, Kim Kotter, Bobbi Eden, Monica Geuze, Victoria Koblenko, Toprak Yalciner en Isa Hoes de begeleiders. Vanavond zien we hoe Monica Geuze (24) de nog jongere Roos met raad en daad bijstaat. De twee zijn aan elkaar gekoppeld tot ruim na de bevalling.

Cast Away

RTL 8, 20.30 uur

(Avontuur, Robert Zemeckis, 2000) Hij is geobsedeerd door tijd en accuratesse. Maar wanneer een FedEx-manager (Tom Hanks) op een onbewoond eiland belandt, wordt die levenswijze nutteloos. In deze charmante Robinson Crusoe-variant moet de moderne mens zichzelf na een vliegtuigcrash opnieuw uitvinden. Zijn enige bezittingen komen van aangespoelde postpakketten, met onder meer een volleybal waaraan Hanks de naam Wilson geeft en waartegen hij zijn lange monologen houdt. Eén pakketje blijft de hele film ongeopend. Regisseur Zemeckis vertelde later in een interview wat erin zit: ‘Een waterbestendige, op zonne-energie werkende mobiele telefoon.’

Tom Hanks in Cast Away. Beeld
Tom Hanks in Cast Away.

The Theory of Everything

SBS 9, 20.30 uur

(Biografie, James Marsh, 2014) Degelijke, goed geacteerde Stephen Hawking-biografie, met Eddie Redmayne in de veeleisende hoofdrol. Redmayne, die de fysieke aftakeling van het door de spierziekte ALS getroffen genie met beheersing en raffinement kopieert, was 32 toen hij Hawking speelde. Hij won er een Golden Globe mee. Regisseur Marsh bouwde de film deels rond sleutelmomenten uit Hawkings carrière, met een echtgenote (Felicity Jones) die zichzelf constant wegcijfert en vereenzaamt. Opmerkelijk: uiteindelijk is The Theory of Everything toch vooral een opbeurende, romantische vertelling over doorzettingsvermogen en lotsverbondenheid, die biopic met sprookje kruist.

Eddie Redmayne in The Theory of Everything. Beeld
Eddie Redmayne in The Theory of Everything.

Nachtdieren

NPO 3, 22.05 uur

Wie zijn de mensen die nog volop actief zijn terwijl Nederland slaapt? In Nachtdieren gaat Ryanne van Dorst op pad om nachtbrakers te portretteren. Na het eerste seizoen bleven er nog veel plekken van nachtelijk Nederland onontdekt en daarom waagt Van Dorst zich in het tweede seizoen ook buiten de Randstad. Vandaag bezoekt ze een bruidswinkel in Arnhem en ontmoet ze Fiona, die ’s nachts aan haar stripboeken werkt. In Nijmegen rijdt Van Dorst mee met een arts die nachtdienst heeft en spreekt ze met Bjorn en Inge, die noodgedwongen in het park slapen.

2doc: Ne me quitte pas

NPO 2, 22.40 uur

De Vlaming Bob en de Waal Marcel zijn mislukkelingen en daarvan zijn ze zich maar al te goed bewust. De vrienden wonen in een dorp in een uithoek van België, waar de dagen worden gevuld met verveling en drank. Marcel wil zijn gezin niet verliezen en besluit te stoppen met drinken. Bob vertikt het om hem te vergezellen naar de afkickkliniek. De documentaire Ne me quitte pas van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe won een Gouden Kalf en schetst een beeld van de hoofdrolspelers dat pijnlijk en confronterend is, maar vaak ook vermakelijk en relativerend.

Unstoppable

Veronica, 22.50 uur

(Actie, Tony Scott, 2010)

Denderend slotakkoord van regisseur Tony Scott (1944-2012). Denzel Washington speelt de gelouterde machinist Frank, die groentje Will (Chris Pine) bij zijn eerste klus begeleidt en daarbij op hetzelfde spoor belandt als een voortrazende, onbemande goederentrein vol giftige stoffen. Washington en Pine zetten de machinisten even heroïsch als kwetsbaar neer en Scott pakt regelmatig flink uit met audiovisueel vertoon, zoals in de scène waar Will tussen de remkabels belandt terwijl een lading graan over hem heen spoelt. Zulke scènes, en de film zit er vol mee, bieden de visuele virtuositeit waar Unstoppable óók om draait; abstract snoep voor het oog wordt de film dan.

Meer over