FILM- EN TV-TIPSdinsdag 11 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 11 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mark Wahlberg en John C. Reilly in Boogie Nights van Paul Thomas Anderson. Beeld
Mark Wahlberg en John C. Reilly in Boogie Nights van Paul Thomas Anderson.

Boogie Nights

(Paul Thomas Anderson, 1997)

SBS 9, 20.30-23.30 uur.

Cynisch meesterwerk en de doorbraak van de toen 27-jarige Paul Thomas Anderson. Mark Wahlberg speelt de schuchtere Eddie Adams, die eind jaren zeventig in de Amerikaanse porno-industrie naam maakt als Dirk Diggler. Burt Reynolds is de beminnelijke regisseur die zich over hem ontfermt. Langzaamaan kruipt de tragiek naar boven. De andere personages verhullen al evenzeer hun existentiële onmacht met seks en drugs.

22 Jump Street

(Phil Lord en Christopher Miller, 2014)

RTL 7, 20.29-22.52 uur.

Narcotica-agenten Jonah Hill en Channing Tatum doen zich voor als universiteitsstudenten in de hoop een drugsbende te ontmaskeren. In deze 21 Jump Street-sequel wordt volop gediscussieerd over de bedoeling van zo’n vervolg: nog meer van hetzelfde, of toch iets anders?

Diplomatie

(Volker Schlöndorff, 2014)

WDR, 23.40-01.00 uur.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog moest de Zweedse consul Raoul Nordling de Duitse generaal Dietrich von Choltitz ervan weerhouden belangrijke strategische en monumentale plekken in Parijs op te blazen. Klassiek Kammerspiel met een moraal zo grijs als het haar van beide hoofdrolspelers.

Rond de Noordzee

NPO 2, 20.25 uur

In de eennalaatste aflevering van zijn reis langs de Noordzee zeilt Arnout Hauben langs de Nederlandse Waddeneilanden. Hij ontmoet eigenzinnige Amelanders, gaat strandjutten op Terschelling en verkent Vlieland met wereldkampioen kettingzagen Amanda.

Beau en de veteranen

RTL 4, 20.30 uur

Beau van Erven Dorens vervolgt zijn reis door Noorwegen met een groep oorlogsveteranen. Veteraan Roger, die worstelt met traumatische ervaringen in Srebrenica, wordt uitgedaagd om bewust afscheid te nemen van één negatieve emotie die zijn gedachten overheerst.

Govert naar de grenzen van het heelal

NPO 2, 21.10 uur

Wetenschapsjournalist Govert Schilling richt zich op de oerknal, zo’n 13,8 miljard jaar geleden. Hij bezoekt o.a. de telescopen in Arizona en Californië, waarmee de astronomen Vesto Slipher en Edwin Hubble de basis legden voor de oerknaltheorie.

Misdaadcollege

NPO 1, 21.25 uur

Deze serie, waarin politie en justitie een college geven over grote misdaadzaken, staat in het teken van de zogenaamde ‘Quote 500-bende’: een groep inbrekers die afgelopen jaren kapitale villa’s, waarschijnlijk geselecteerd via de Quote 500-lijst, leegroofde.

Meer over